5 tipp az egészségesen táplálkozó egyetemistáknak

food-photography-2834549_1280

Te is megfogadod minden év legelső napján, hogy idén egészséges és tápláló, ám kalóriaszegény ételeket viszel be a szervezetedbe, hogy a tested ezt mínusz öt kilóval és álomalakkal hálálja meg nyárra? Ha a körmödre égett a projekt, mégsem szereted a drasztikus változtatásokat, neked szól ez a cikk!

Mindannyiunknak van olyan ismerőse – ha nem önmaga –, aki minden télen nagy lendülettel nekiveselkedik a párolt zöldségeknek, a kókuszzsírban kisütött csirkemellfiléknek, esetleg öt-tíz napos egyoldalú csodadiétáknak, de a lelkesedés egy-két hétnél, maximum egy hónapnál tovább nem tart ki.

Ha te is ezen személyek közé tartozol, de szeretnél változtatni, s az Egyetem térhez közel jókat, de egészségeseket enni, látogass el az általam javasolt éttermekbe, amelyek könnyen és gyorsan megközelíthetők akár gyalog is.

1. Hummusbar

Az egyetemhez a lehető legközelebb fekvő étterem, amely az A épülettől pár méterre található, ám a hely szűkössége miatt nem mindig tud az ember kényelmesen leülni és megebédelni. Ne csüggedjetek, hiszen ha a Szerb utcán végigsétáltok a Váci utcáig, és ott balra fordultok, egyből megtalálhatjátok ugyanezen étteremlánc másik egységét, ahol főleg külföldi vendégek fordulnak meg. (Ne lepődjetek meg, ha a felszolgálók reflexből angolul szólnak hozzátok.)

A Hummusbar nem árul zsákbamacskát: humusszal – nem a föld szerves alkotóanyagával, hanem csicseriborsókrémmel – ízesített ételek számtalan változatát kínálják, illetve a csicseriborsóból, szezámpüréből, olívaolajból, citromléből és fűszerekből készült krémet tálalják főételként különböző kombinációkban, esetleg salátákhoz adják, vagy pitában szolgálják fel zöldségekkel, hússal (vagy vegetáriánus hallgatók számára falafellel) kombinálva.

A humusz sokáig tartó teltségérzetet biztosít, fogyaszthatják a vegetáriánus és a vegán vendégek is. Az ára sem borsos belvárosi szinthez viszonyítva, sőt: 10%-os diákkedvezményt biztosítanak a diákigazolvány felmutatójának.

blueberries-2278921_1280

2. Salad Box

A Salad Box a Fővám téren található, újonnan nyílt étterem, ami tökéletes választás, ha van egy szabad órád. Az étteremben zöldségekből készült krémleveseket, salátát és egészséges desszertet lehet fogyasztani, vagy elvitelre becsomagoltatni. Tízféle salátakombináció van felsorolva a pult felett kiakasztott táblákon, de lehetséges saját variációt kérni a kiszolgálótól. Mindenképp pozitívum, hogy látni lehet, milyen alapanyagokból állítják össze a salátát, s öntetet is lehet választani rá.

Érthető, ha valakit elriaszt egy adag saláta ára (1400–1600 Ft között mozog), azonban rettentő ízletes a végeredmény, és annyira laktató, hogy egy adagot akár ebédre és vacsorára is fogyaszthatunk.

3. Rukkola

A Kálvin téri Rukkola saláta- és szendvicsbárhoz az egyetemtől öt perc séta eljutni. Rendkívüli népszerűségét az ebédidőben kígyózó sorok igazolják. Kínálatuk megtalálható a Facebookon, salátáiknak pedig különleges neveket adnak, például Rózsaszín saláta. Plusz pont, hogy jó időben lehetőség van kiülni, s a napsütésben, jó társaság kíséretében elfogyasztani a választott salátakülönlegességet, zöldségkrémlevest, esetleg desszertet.

drink-2471550_1280

4. VegaCity

A VegaCity étterem a Nemzeti Múzeummal szemben található, gyalog is gyorsan megközelíthető. Ételeik nélkülöznek minden állati összetevőt, legyen szó hamburgerről, főételről vagy desszertről. Nemcsak a vegetáriánus étrendet követőknek ajánlom, hanem bármelyik húsevő társamnak is, aki szeretne finomat és egészségeset enni úgy, hogy közben környezettudatos is. Kínálatukban megtalálhatók levesek (450–550 Ft), főételek (600–1300 Ft), például hamburger vagy szendvics, friss gyümölcs- és zöldséglevek eltérő árban, továbbá desszertek is (450–750 Ft).

5. Levendula Kézműves Fagylaltozó

Utolsóként egy kis bűnhődésmentes bűnözést ajánlok figyelmetekbe: ha a tavasz közeledtével megkívánnátok a fagyit, nem kell messzire mennetek, hiszen az Egyetem tértől a Fővám tér felé sétálva öt perc alatt megközelíthető a Levendula Fagylaltozó, ahol cukormentes és mesterséges alapanyagok nélkül készült finomságokból lehet válogatni. A Levendulában a vegán, gluténmentes, tojásmentes étrendet követők is megtalálják számításukat, ugyanis fagylaltkínálatukban szerepelnek olyan édességek is, amelyeket a fenti speciális étrendet követők is nyugodt szívvel fogyaszthatnak. Télen sem okoznak csalódást a diétázóknak, ugyanis a fagylaltokat kézzel készült forrócsokik, bonbonok váltják fel.

A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Dörfler Dóra

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.