3 szekta, amiről még nem hallottál

candle-3133631_1280

Sátánimádók, tömeges öngyilkosságot elkövetők, állatimádók, világvégehívők – ki ne hallott volna olyan vallási csoportokról, amelyek bizarrabbnál bizarrabb cselekményeket követtek el pusztán belső meggyőződésük miatt? A szekták valószínűleg az emberiséggel egyidősek, de a hétköznapi ember csak akkor vesz róluk tudomást, ha valamilyen hajmeresztő tettel hívják fel magukra a figyelmet.

Mit is jelent valójában a szekta kifejezés? A szekta szociológiai meghatározás szerint egy kisebb lélekszámú, vallásos élményeket hangsúlyozó szervezet. Ezek a közösségek általában szembemennek az egész társadalmat átfogó vallási tanításokkal, tehát nem nevezhetők egyháznak, és a tanításaik terjesztésével próbálnak minél több követőre szert tenni.

Szekták valamennyi világvallással szemben létrejöttek, így megkülönböztetünk keresztény, muszlim és hindu szektákat is. Természetesen azzal nincsen probléma, hogy hasonló elveket valló emberek összeülnek egy ötórai tea elfogyasztására, miközben megosztják egymással gondolataikat. Azonban a szekták tipikusan zárt közösségek, amelyekből kilépni rendkívül nehéz, folyamatosan meg kell felelni az elvárásoknak, és a vezetők vakhitet követelnek meg a tagoktól.

A magyar Országgyűlés is megkülönbözteti a destruktív szekták kategóriáját, amelyektől megvonja a támogatásokat. Ilyen sorsra jutottak például az ajtónkon kopogtató Jehova Tanúi, illetve az utcán szórólapozó Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége is.

1. Indiai fojtogatók

A hindu vallásról mindenkinek a szeretet, békesség, harmónia jut eszébe. Azonban Indiában létezett egy vallási csoport a XIV. századtól, a thugok, akik Visnu, a Teremtő isten helyett Káli istennőt, a rombolás és pusztítás istennőjét bálványozták. Imádatuk tárgyának megfelelően viselkedtek: megkezdték embertársaik módszeres legyilkolását. Hitük szerint minden áldozat vércseppjéből Visnu egy új embert teremtett, ezért a gyilkosság vérontás nélküli módszeréhez folyamodtak – így lettek ők a fojtogató thugok.

Rendszerint egy vékony, sálszerű övet erősítettek derekukra, hogy bármikor hasznát tudják venni. Már kiskorukban megtanulták a fojtogatás mesterségét, bár a nőket, gyermekeket, betegeket megkímélték. Áldozataikat kutakba dobták vagy elásták, ami sok időt hagyott nekik a menekülésre. Számuk egyre növekedett, az 1700-as évek végén több tízezer főre becsülték a thugok tagságát, amely rettegésben tartotta egész Belső-Indiát.

Thugok

Thugok (X)

Az éppen Indiában állomásozó briteknek feltűnt, hogy gyakorta tűnnek el karavánok, mivel ezek voltak a thugok kiemelt célpontjai. Amikor rábukkantak a tömegsírokra, kutakba dobált holttestekre, India kormányzója kiadta a parancsot a szekta felderítésére és a probléma megoldására. Az angol tisztek munkáját jelentősen megnehezítette, hogy a szektába csak beleszületni lehetett, tehát egy teljesen zárt rendszert alkotott, és írásos adat sem létezett a tagokról.

Végül a britek álcázott karavánokkal csalogatták magukhoz a szektatagokat, és ezreket felkoncoltak, felakasztottak elrettentésképpen. Káli istennő szobrait elégették, s szinte teljesen kiirtották a gyilkos szektát, így a XX. század végére maradék követőjük is kihalt.

2. A japán világvégevárók gáztámadása

Az Aum Sinrikjó egy japán világvégeváró szekta, amely ma már két alszektára szakadt, mindkettő a japán állam megfigyelése alatt áll. Leghíresebb támadásuk az 1995-ös tokiói gáztámadás volt, amelyben 13 utas vesztette életét, további 54 pedig megsebesült. A szektát Aszahara Sókó alapította, aki nem kevés önbizalommal magát Krisztusnak nevezte, és – ahogy az lenni szokott – világvégét harangozott be.

Aum (X)

Aum Sinrikjó (X)

Azt állította, hogy az Egyesült Államok kirobbantja a harmadik világháborút, amit csak egy szűk elit, az ő követői fognak túlélni. Persze történelmi okokból érthető, ha egy japán tart egy esetleges pusztító amerikai támadástól, és Aszahara tudta, hogy ezzel igazán sok követőt tud magához láncolni. Kis jógastúdiójában létrehozta az Aum Megváltási-tervet, amelynek ígéretei közé tartozott az életcél megtalálása intelligencianöveléssel és a pozitív gondolatok gyógyító hatásának realizálása.

Sajnos kevésbé ártalmatlan módszereket is alkalmaztak, például az LSD fogyasztást és a fejjel lefelé lógatást, a sokkterápiára pedig jógaként hivatkoztak. Kilépni a szektából nem lehetett, a távozni vágyókat fogva tartották vagy megölték. Az 1995-ös gáztámadás után nem sokkal Aszaharát elfogták, 23 gyilkossággal és 16 további bűncselekménnyel vádolták meg, majd halálbüntetést róttak ki rá és számos további meghatározó szektatagra.

3. Hasfelmetszők

Chicagóban a „The Ripper Crew”-ként elhíresült sátánista szekta tartotta rettegésben a lakosságot. 1981 és 1982 között 18 nő eltűnésével gyanúsították őket, több áldozatukat megcsonkították és megerőszakolták meggyilkolásuk előtt. A nők bal mellének levágása védjegyükké vált, az utolsó áldozatuk azonban mellének amputálása után életben maradt, és megszökött, így sikerült elkapni az elkövetőket.

Letartóztatása után a szekta vezetője elmondta, hogy a nők mellének levágása és az abba való belekóstolás egyfajta áldozás volt részükről. A testrészeket eltették egy dobozba, amit a rendőrség meg is talált a nyomozás során. A négy férfi közül hármat halálra ítéltek, egyikükre pedig életfogytig tartó szabadságvesztést szabtak ki.

+1. Magyarországi szekták

Magyarországot sem kerülte el a szektaalapítási láz, bár itt nem olyan nagy mértékben terjedtek el ezek a szervezetek, mint az Egyesült Államokban. Talán a leginkább ismert szekta a Jehova Tanúi, amelynek tagjai ajtóról ajtóra járva, utcákon szórólapozva, kiadványok terjesztésével próbálnak minél több követőt magukhoz csalni.

Az Országgyűlés destruktív szektának minősítette ezen felül a Magyarországi Szcientológia Egyházat, a Jézus-mozgalmat és a koreai eredetű Egyesítő Egyházat is.

Források: X X X X X X

Helyreigazítás: 2019. április 4., április 12.


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁSA szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Dörfler Dóra

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.