Az év legjei…

A Föld napján, április 22-én, a világ legnagyobb környezettel kapcsolatos eseményén a világ 192 országa helyi igény szerinti rendezvényekkel, Föld napi programok keretében emlékezik meg a természet csodáiról. A Föld napján a biodiverzitást és annak aktív védelmét hangsúlyozzák ki, amelynek manapság a legszembetűnőbb módja az Év élőlényeinek és az Év természeti képződményeinek megnevezése. 

Magyarországon minden évben megrendezésre kerülnek az „Az év …” versenyek, amelyeknek célja az őshonos fajok biológiai sokféleségének bemutatásán kívül a társadalom széles rétegeinek felhívása a természeti értékek védelmére. Egy törekvés az ismeretek évenkénti bővítésére e fajok tekintetében.

A jelen cikk célja a 2022. év állatvilágának szánt versenyek bemutatása, emellett az írás fel kívánja hívni a figyelmet a következőkben bemutatandó állatfajokra.

Az év emlőse: a törpeegér

Az őshonos emlősállatok megismertetésére és hatékonyabb védelmére törekedő Vadonleső Program 2014-ben első ízben indította el a nyolc éve folyamatosan futó Év emlőse rendezvénysorozatot, amelynek fő célkitűzése, hogy az év emlősének választott emlősfaj életére és életkörülményeire is ráirányítsa a társadalom figyelmét. 

A Vadonleső Program a védett törpeegeret választotta a 2022. év emlősének. Az Év emlőséhez egy egész éven át tartó rendezvénysorozat társul, amelyhez kapcsolódóan számos tudományos és népszerűsítő programot szerveznek, illetve gyermekeknek és fiataloknak szóló pályázatot is meghirdetnek. 

Az év madara: a zöld küllő

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Év madara programját a gyurgyalag 1979. év madarának kijelölésével indította el, amely program fő céljává vált a természetvédelmi problémákban érintett fajok megismertetése a társadalommal. Azóta, a több mint négy évtizede futó Év madara program keretében évről évre új madárfajok kijelölésére kerül sor a madárvilág biodiverzitásának kihangsúlyozásaképp. 

A 2022-es Év madara közönségválasztás jelmondata a „Sokszínű természet” volt, amely során a lakosság számára lehetőség nyílt a biológiai sokféleség nagykövetének megválasztására. Az MME a lakossági internetes szavazáson felhívásképpen a populációk színváltozatosságának megőrzésére három feltűnően színes madárfajt bocsájtott szavazásra: a kékbegyet, a zöld küllőt és a vörös gémet. 

Az online szavazófelületen összesen 11 123 szavazatot adtak le a lelkes természetbarátok. A 2022. év madarának címét végül a zöld küllő nyerte el 41%-os szavazati aránnyal, amelynek eredményeképp idén az MME a harkályfélékre és az erdei madarakra fordít fokozott figyelmet. 

Az év hüllője: a homoki gyík 

Az MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya Év kétéltűje – év hüllője programját 2012-ben indította el a lábatlangyík Év hüllőjévé választásával, amelyet követően évente váltakozva választja meg az Év hüllőjét és az Év kétéltűjét. A kereken tíz éve futó program a hazai herpetofauna megismertetésére törekszik.

Az MME az idei évben hazánk egyik legszebb és legtarkább gyíkfaját, a homoki gyíkot választotta meg az Év hüllőjének. Az alapítvány az Alföld homokpusztagyepein előforduló faj népszerűsítése céljából különböző cikkekkel, szórólapokkal és ingyenesen elérhető segédanyagokkal kedveskedik a 2022. év folyamán. 

Az év hala: bodorka 

A Magyar Haltani Társaság kezdeményezésére 2010 óta évente kerül megrendezésre az Év hala választás, amelynek legfontosabb üzenete az őshonos halfajaink megismertetése a lakossággal, illetve halfajaink védelmének jelentőségére felhívásként funkcionál. 

A Magyar Haltani Társaság háromhalfajt jelölt az Év hala cím elnyerésére: a bodorka, a széles durbincs és a bagolykeszeg nevű halfajok közül választhattak a természetbarátok. A szavazók az online szavazófelületen összesen 4 155 szavazatot adtak le, amely során a szavazatok 55%-ának megszerzésével elsöprő sikert aratott a horgászok egyik nagy kedvence, a bodorka.  

Az év rovara: az óriás énekeskabóca 

A Magyar Rovartani Társaság működésének 101. évében, 2011. május harmadik péntekén hagyományteremtő célzattal első ízben kijelölte a hétpettyes katicát az Év rovarának. Az Év rovara választása 2015-ben egy komoly változtatáson ment keresztül az online szavazás bevezetésével, amelynek eredményeképp a szavazást a közönséghez sokkal közelebb hozták. 

Első lépésként a Magyar Rovartani Társaság vezetősége egy általa meghatározott, nyilvános szempontrendszer – méret, külső megjelenés, közismertség, kulturális érdekesség, gyakoriság stb. – figyelembevételével kijelöli a kiválasztott fajokat a megelőző év végén, december harmadik péntekén. Ezt követően a Magyar Rovartani Társaság a honlapján az adott év jelöltjeit bemutatkozó írással látja el. Ezzel megkönnyíti a rovarbarátoknak a szavazást, miközben a szavazók ismereteit is bővíti a jelöltek biológiai sajátosságairól, földrajzi elterjedtségükről, illetve természetvédelmi értékükről. 

A közönségi szavazás a Fővárosi Állat- és Növénykert Állatszeretet Fesztiválján vette kezdetét, amelynek lebonyolításában közreműködött a Magyar Természettudományi Múzeum és a Savaria Múzeum személyes voksolás biztosításával, míg a további szavazatok leadására a Magyar Rovartani Társaság online szavazófelületén volt lehetőség. 

Az évenkénti választások legutóbbi állomásán az Év rovara jelöltjei Magyarország őshonos „óriás rovarai” voltak: a fűrészlábú szöcske, az óriás tőrösdarázs, illetve az óriás énekeskabóca. A jelöltek között igen szoros verseny alakult ki oly módon, hogy a 2021. november 18-án még utolsó helyen álló óriás énekeskabóca szavazatarányát több mint kétszeresére tornázta fel 2021. december 6-ra, amellyel méltóképp elnyerte az Év rovara nemes címét.

Összegezve érdemes követni a természetvédelmi tevékenységhez kapcsolódó tematikus weboldalakat, amelyek számos új ismeretet rejthetnek az olvasók számára. 

Források: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS


A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése Szerző weboldala

Rabb Ramóna

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.