4 + 1 film és sorozat, amit jogászként látnod kell

Sokféle joghallgató létezik. A zseni, aki tanulás nélkül is évfolyamelső, a jogászdinasztiából származó eminens, az első generációs értelmiségi, a művészlélek, aki véletlenül keveredett ide… Akármilyen is vagy, egy biztos, te is sorozat- és filmnézéssel kapcsolsz ki a paragrafusok világából, ha besokalltál. Majd egy éve összeállítottunk egy listát 2 filmről + 3 sorozatról, amit vizsgaidőszakban érdemes megnézni, lássuk a lista második részét!

1. Doktor Szöszi

Doktor_Szoszi

Klasszikus, Reese Witherspoon főszereplésével, 2001-ből. Üzenete sajnos még ma is nagyon aktuális társadalmunkban: attól még, hogy szép vagy, lehetsz okos és alkalmas jogásznak. Ma már a jogi egyetemen végzettek több mint fele nő, mégis számos kutatás szól a fellelhető szexizmusról és diszkriminációról. Ezzel a jelenséggel szemben egy ilyen könnyed és szórakoztató film is erőt adhat, hogy nőként is képesek legyünk helytállni, hiszen néha csak annyi kell a győzelemhez, hogy tudjuk, mikor érheti víz a dauerolt hajat…

2. Egy becsületbeli ügy

Tom_Cruise_

Tom Cruise nemcsak a Mission: Impossible századik részében helyes (a hatodikat épp idén nyáron vetítették a mozik), de tengerészgyalogosok ügyvédjeként is megállja a helyét. Védenceit egy közlegény meggyilkolásával vádolják, de ahogy több és több minden derül ki, egyre világosabbá válik, hogy szó sincsen szándékos emberölésről, ám az ügyet felgöngyölíteni sem lesz egyszerű. Markinson alezredes, aki kulcsfontosságú tanú lett volna a perben, öngyilkosságot követ el. A látványos, színpadias amerikai bírósági tárgyalást öröm nézni, és mi is végig izgulunk, ahogy a fiatal ügyvéd a befolyásos és szigoráról híres ezredesnek teszi fel keresztkérdéseit…

3. A férjem védelmében

Kitűnőre diplomázott a jogon, épphogy elkezdett dolgozni, hozzáment egy népszerű államügyészhez, hogy aztán férje karrierje és gyermekeik érdekében főállású anyává váljon. Így kezdődött Alicia Florrick története. Mi történik azonban, ha férje botrányokba keveredik, börtönbe kerül, és az ügyre a család teljes vagyona rámegy? Alicia régi kapcsolatainak köszönhetően ügyvédjelöltként munkát talál – fél éves próbaidővel –, és sikerdíj alapú fizetésért kezd dolgozni, s mint ahogy ez lenni szokott, semmi sem az, mint aminek látszik… Nem érdemes kihagyni, amolyan egy évad-egy este típusú sorozat!

4. The girlfriend experience

(A barátnő-élmény – a szerk.)

Ez a 2016-ban indult sorozat a jogászvilágot is átható etikai és erkölcsi problémákat feszegeti. Christine másodéves joghallgató, és gyakornoki állását kezdi egy nagymenő ügyvédi irodánál. Azonban azért, hogy tanulmányait, munkáját és költségeit egyensúlyba tudja hozni, prostituáltként keresi megélhetését. Titkos énjének szakterülete a „girlfriend experience” lesz. Miközben kettős életet él, és próbál mindenhol helyt állni, korrupciós ügyekbe botlik az irodán belül… Csavarokkal teli, izgalmas történet a könyörtelen valósággal ötvözve.

+1. A szabadság himnusza

Amazing-Grace

Igazságtalan lenne, ha csak a peres ügyvédeknek nyújtanánk filmélményt, úgyhogy listánk a törvényalkotás, a közjog és az emberi jogok iránt érzékeny nézőknek szánt filmmel zárul. A 2006-os mozifilm életrajzon alapuló alkotás, ahol a brit parlament fiatal képviselője, William Wilberforce küzd azért, hogy törvényi szabályozás útján ellehetetlenítse a szörnyű rabszolgakereskedelmet. Megfigyelhetjük, ahogy politikai ellenszélben próbálja felhívni képviselőtársai figyelmét a társadalmi problémákra, és hogy személyes tragédiákon át végül milyen zseniális húzásokkal éri el, hogy javulás álljon be.

Képek forrása: 1, 2, 3


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁSA szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Varga Dominika Kincső

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.