420: A kannabisz világnapja – rövid körkép a világ legmegosztóbb növényéről

Kannabisz, marihuána, fű, hasish, ganja: néhány elnevezés, amelyen elhíresült a zöld levelekből álló növény, mely ősidők óta jelen van a Földön. Bár először jótékony hatásáról volt híres, mára a világon rendkívül változatos jogi szabályozások vonatkoznak rá. Az államok többségében így illegálisá vált a terjesztése, és a kikapcsolódásra szánt  használata.

Egy kis történelem

A Közép-Ázsiában honos növényt már nagyjából tízezer évvel ezelőtt elkezdték termeszteni, többféle felhasználásra. A kor embere vászon készítéséhez alapanyagként, valamint bódító hatást elérő szerként tekintett rá, de már időszámításunk előtt is meglátták benne a potenciált, hogy az orvoslásban is kerüljön alkalmazásra. Az első feljegyzést a gyógyításban betöltött szerepéről Krisztus előtt 2700 körül rögzítette egy kínai orvos naplójában. A legenda szerint maga Shen Nung kínai császár, „a kínai gyógyászat atyja” is beszámolt arról, hogy eredményesen kezelt számos betegséget a növénnyel.

Shen Nun

Arra ugyanakkor, hogy más kontinensekre is eljusson,  néhány évezredet várni kellett. Az Új Világba a 16. században vitték be a spanyolok, azzal a céllal, hogy hasznosítsák erős rostjait ruhakészítéshez, táskakészítéshez, illetve, a számukra legfontosabbra: hajókötél készítéséhez, mivel az anyag ellenállást tanúsított a sós, nedves tengeri levegővel szemben.

Arra vonatkozóan pedig, hogy Európa is ismerte már a középkorban a növényt, beszédes bizonyítékul szolgálhatnak azon tanulmányok, melyekben említésre kerül, hogy viking hajók maradványaiban is találtak kannabisz magokat. Továbbá a germán törzseknek is nagy szerepe volt abban, hogy eljutott a mai német, valamint angolszász vidékekre.

A növény „sorsa” a 20. században vált hektikussá, amikor is megszülettek az első kábítószer betiltásával kapcsolatos jogszabályok az Egyesült Államokban, miután az országba érkező mexikói vendégmunkások hatására nagy népszerűségre tett szert a lakosság körében. Ezáltal 1935-re pedig számos államban már bűncselekménynek minősült a bódítószerként való használata.

A század során Európában is megindult a „hadjárat” a kábítószerek ellen, ennek eredményeként 1912-ben Hágában megalkották a Nemzetközi Ópiumegyezmény.

Kannabisz magvak

Jogi aspektusból napjainkban

A kannabiszt övező jogi szabályozások napjainkban rendkívül változatosak a világ különböző nemzeteiben. A teljesen illegális státuszától kezdve a legális használatáig bármivel találkozhatunk. Ezen utóbbira példa, hogy bizonyos szabályok és feltételek mellett ugyan, de engedélyezik a használatát és esetenként magán felhasználás céljával való termesztését néhány országban.  Ilyen az Egyesült Államok néhány térsége, illetve többek közt Kanadában, Mexikóban, Uruguayban, Paraguayban sem minősül bizonyos mértékig illegálisnak a rekreációs célú használata.

Európa legtöbb országában ugyanakkor teljes mértékben illegális – kivéve súlyos betegség esetén, engedéllyel, orvosi célú felhasználásra néhány országban engedélyezett. Magyarország, az említett Nemzetközi Ópiumegyezményt 1930-ban ratifikálta, mely tiltja a kannabisz kereskedelmét, továbbá a hatályos büntetőjogi szabályok szerint mind használata, mind terjesztése üldözött cselekmény, kis mennyiség esetén is. Kannabisszal kapcsolatos jogi szabályozást tartalmaz továbbá a 66/2012. (IV. 2.) és a 162/2003. (X. 16.) számú Kormányrendelet is.

A kannabisz megítélése

Bár kutatások bizonyították bizonyos súlyos betegségek esetén a jótékony hatását, mégis számos vita zajlik még az orvosi célú használatának legalizálásáról is. A történelem során ugyanis entitásokat  döntött romba a vele való kereskedelem, emellett táplálja a bűnözést, illetve a társadalom körében is jelentős problémákat vet fel az illegális használata, ezen utóbbihoz kapcsolódóan pedig megjelenik  a kábítószer betegek kezelése és a kábítószer-függőség is. Mindezekből kifolyólag bizonyos, hogy egyhamar nem alakul ki róla egységes vélemény és megítélés.

Források: 1; 2; 3; 4

A borítókép forrása: X

A képek forrása: 1; 2


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS


                        

A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése Szerző weboldala

Kalinowski Virág

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.