A 3 leghíresebb börtönszökés

Megannyi film, sorozat készült a fogvatartottak szökési kísérleteiről, a Szökés Alcatrazból című klasszikustól kezdve a Szökés című, hat évadot megélt sorozatig. Olykor azonban a valóság is éppen olyan izgalmas, mint egy jól komponált forgatókönyv, ezért mai cikkünkben a leghíresebb börtönszökésekről olvashattok.

1. Szökés Alcatrazból

Az 1979-ben bemutatott film igaz történeten alapul, ugyanis 1962-ben Clarence Anglin, John Anglin és Frank Morris rabok valóban megszöktek a San Francisco partjaitól nem messze található Alcatrazból, amelyről korábban teljes bizonyossággal állították, hogy egy fogvatartott sem tudja kijátszani a biztonsági rendszerét. Azonban ahogy elindulásakor a Titanicot is elsüllyeszthetetlennek vélték, úgy az Alcatrazról felállított vélelmet is megdöntötte a három rab, akik szökési tervét az FBI is zseniálisnak ismerte el.

Anglinék bankrablásért és autólopásért kerültek az Alcatrazba, ahol először kihegyezett kanalak segítségével jutottak el a szellőzőrendszerig, onnan az épület tetejére érkeztek, végül pedig a pékség kéményén keresztül lejutottak a földre. Hogy időt nyerjenek, és megtévesszék az őröket, babafejeket tettek ágyukba, amelyekre igazi hajat erősítettek, hogy élethűvé tegyék őket. Miután kijutottak az épületből, kikerülték az éjjeli őrjáratot, és átmásztak a kerítésen. Ezt követően esőkabátokból eszkábáltak maguknak tutajt, és elindultak a jéghideg, örvényekkel teli tengeren.

alcatraz-1630483_1920

A foglyokat sosem találták meg, de az FBI nem tartja valószínűnek, hogy élve partot értek. Az ügy azóta is megoldatlan, és csakúgy, mint az Anasztázia-rejtély, már valószínűleg sosem derül ki, hogy túlélték-e a szökevények az utat, vagy a vízben lelték a halálukat. Az ügy sokakat foglalkoztatott, például egy holland kutató talált egy lehetséges menekülési útvonalat az öböl tengerszint-emelkedésének vizsgálatát követően. A CBS San Fransisco megjelentetett egy levelet, amiben állítólag Frank Morris azt írta, hogy életben van, nyolcvanhárom éves és daganatos, de a rendőrség nem tudta igazolni az üzenet valódiságát.

2. Csoportos szökés a Maze-ből

1983 szeptemberében harmincnyolc fogoly szökött meg a nagy-britanniai Maze fegyházból. A létesítményben a rabok többsége IRA katona volt, vagyis Észak-Írországot az Egyesült Királyságtól elszakítani kívánó nacionalista, nem csoda tehát, hogy az intézet falain belül összeverbuválódott egy nagyobb csoport, ami szökési tervvel állt elő.

A résztvevők egy szeptemberi délutánon becsempészett fegyverek segítségével, egyesével kezdték leszerelni az őröket, túszul ejtve őket, hogy ne tudják megnyomni a vészjelzőt. A fogvatartottak mintegy fél órán belül végeztek ezzel a művelettel, majd magukra öltötték az őrök ruháit, és elvették a kocsikulcsukat is.

Az ételt szállítmányozó kamion épp időben érkezett meg a börtönbe: a fogvatartottak bemásztak a járműbe, és kijutottak az intézményből. A szökésük nem sikerült úgy, ahogy eltervezték, mivel a brit rendőrök még aznap elfogtak tizenöt IRA katonát, illetve sokan az Egyesült Államokba emigráltak, és ott tartóztatták le őket. Két foglyot azonban azóta sem találnak. A szökés alatt tizenkilenc őr megsérült, de csupán egy halt meg, szívrohamban. A Maze-ből való szökés is filmvászonra került, az alkotás a Maze címet viseli.

3. A sorozatgyilkos, aki kétszer is megszökött

1974 és 1978 között az Egyesült Államokat sorozatgyilkosságok rázták meg: Ted Bundy egyetemista lányokat rabolt el, erőszakolt és gyilkolt meg, de megvádolták pedofíliával és nekrofíliával is. Bundyt emberrablás bűncselekménye miatt állították bíróság elé, ahol az egyik elrabolt lány tanúvallomása alapján egytől tizenöt évig terjedő szabadságvesztés-büntetésre ítélték.

Bundy kirúgta ügyvédjét, mert úgy gondolta, ő alkalmasabb saját védelmére, ezért a coloradói börtönben megengedték neki, hogy a könyvtárban anyagot gyűjtsön. Nem sejtették, hogy egy óvatlan pillanatban Bundy kiugrik a könyvtár nyitott ablakán, és sikeresen megszökik az intézményből. Néhány napig a városban tartózkodott, mert az utakat lezárták, majd lopott egy autót, amiben végül elfogták a rendőrök.

Ted Bundy tárgyaláson ()

Ted Bundy tárgyaláson (forrás)

Bundynak azonban másodszor is sikerült megszöknie: a cellája mennyezetébe vágott lyukon keresztül átmászott a börtönparancsnok lakrészébe, majd eljutott Floridába, ahol ismételten lecsapott. Gyermekeket és egyetemista lányokat választott áldozatául, akikkel különös kegyetlenséggel végzett. Bundyt végül újból elfogták, és immár harminchat ember megölésével vádolták – bűnösnek találták, és villamosszék általi halálra ítélték, ami elől már nem tudott megszökni.

források: x, x, x


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁSA szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Dörfler Dóra

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.