A fiatalok részvétele az éghajlat védelmében – A Fiatalok Konferenciája és az ENSZ Klímacsúcs

A COY (Conference of Youth) immár 14. alkalommal került megrendezésre, az idei évben Katowicében. A három napon át tartó rendezvény a COP néven ismert ENSZ klímacsúcsot megelőző esemény, mely lehetőséget ad a környezetvédelem iránt érdeklődő lelkes fiataloknak, hogy kifejtsék véleményüket a témával kapcsolatban. A rendezvényre a világ több mint 150 országából érkeztek érdeklődők, így az ismerkedésre bőven akadt lehetőség.

A konferencia helyszínéül a katowicei University of Silesia szolgált: a rendkívül inspiráló megnyitót követően a három nap alatt több száz workshop, előadás és szeminárium közül választhattunk mi, a résztvevők.

Első nap három izgalmas és figyelemfelkeltő előadáson volt szerencsém jelen lenni. Elsőként a gyermekek természettudatos nevelésének fontosságáról tanulhattam, megismervén egy új lengyel kezdeményezést, mely kisgyermekeknek szervezett természetjáró kirándulásokkal kívánja felhívni a figyelmet a természet értékeinek megóvásával kapcsolatos kihívásokra.

image (4)Ezt követően egy, az olimpiai játékok témájára épülő szemináriumon vehettem részt, amely során arról juthattam bővebb információkhoz, hogy milyen komoly hatással van az ötkarikás játékok szervezése, lebonyolítása a környezetünkre. A délután folyamán pedig egy workshop keretében a vízkészletek védelméről juthattam újabb ismertekhez. Az este egy igazán különleges lengyel néptáncműsorral zárult, legalábbis ami a program hivatalos részét érinti. Informális jelleggel persze tovább folytatódott az éjszaka Katowice legnépszerűbb szórakozóhelyén.

Másnap szerencsére négy programot is sikerült besűríteni a napomba. Az első foglalkozás az Európai Unió génmódosításra vonatkozó szabályozásának áttekintésére biztosított lehetőséget. Az EU iránt kiemelten érdeklődő joghallgatóként nagy érdeklődéssel fogadtam az új információkat. Ezután egy igazán figyelemfelkeltő szeminárium következett, ahol meghökkentő történeteket hallhattunk a klímaváltozás hatásairól. A délutáni workshop keretében a tudatosság témakörét jártuk körül, különösen a mindennapi környezetvédelem vonatkozásában.

image (5)A napot egy igazán motiváló előadással zárhattam, ahol kifejezetten a fiatalok részvételének fontossága került hangsúlyozásra az ENSZ klímakonferenciáin. Inspiráló volt, hogy valóban van olyan fórum számunkra, fiatal egyetemisták számára, ahol hallathatjuk a hangunkat, kifejthetjük véleményünket, mindezt úgy, hogy eközben számos hasznos ismerettel gazdagodunk, arról nem is beszélve, hogy eközben mennyi hozzánk hasonló gondolkodású emberrel van lehetőségünk megismerkedni.

A konferencia utolsó napján Magyarország Ifjúsági Küldöttének csapatához csatlakozhattam több program során is: a reggelt egy interaktív foglalkozás nyitotta, ahol a környezetvédelem és az egészségügy közötti összefüggéseket vitattuk meg, délután pedig egy szimuláció keretében néhány órára mi is a COP résztvevőinek érezhettük magunkat, én magam például az Európai Unió nézőpontját képviselve vehettem részt a tárgyalásban.

A program záró rendezvényén felszólalt többek között a katowicei COP24 klímacsúcs elnöke, Mr. Kurtyka, az ENSZ éghajlatváltozási keretegyezményéért felelős Ms. Patricia Espinosa, valamint az ENSZ Közgyűlésének elnöke, Ms. María Fernanda Espinosa is, aki a következő szavakkal zárta beszédét:

„Sokkal többről van szó, mint harcolni valami ellen. Valami mellett harcolunk. A szemléletmódunk megváltoztatására van szükség egy pozitív irányú és hosszantartó változáshoz.”

A konferencia rendezői természetesen élen jártak a környezettudatosságban a rendezvény szervezésekor is: a szelektív hulladékgyűjtők kihelyezésén és a tudatos energiafelhasználáson túl arra is felhívták az érkezők figyelmét, hogy hozzák magukkal saját kávétermoszukat és újratölthető palackjaikat.

Az ENSZ iránt érdeklődő joghallgatóként részt venni egy ilyen nagyszabású rendezvényen nem csupán fantasztikus élményt jelentett, de lehetőséget is biztosított számomra, hogy új nézőpontokból vizsgálhassam a környezetvédelem sokrétegű problémáját.

Nagy öröm látni, hogy az ENSZ hangsúlyt fektet a fiatalok bevonására, lehetőséget nyújtva számunkra, hogy részesei lehessünk egy olyan nagy volumenű eseménysorozatnak, ami nem csupán a mi saját, hanem a jövő generációinak életét is nagyban befolyásolhatja.

szerző: Bartuszek Lilla Judit vendégíró


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁSA szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Vendégíró

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.