A joghallgató és az alvás

Világszerte sokan küzdenek alvásproblémákkal, és ez sajnos bennünket, joghallgatókat sem kerül el. Nem is csoda, ha a cím ironikusnak, szép álomnak tűnik számunkra. Életünk közel egyharmadát töltjük alvással, mégis általában sajnos keveset foglakozunk vele, még kevesebbet tudunk róla, és bizony sokszor háttérbe szorítjuk a fontossági listán.

Annak, hogy nem alszunk rendesen, oka lehet az éjszakába nyúló tanulás, munka, a stressz. Mivel sok területen kell helyt állnunk, általában mi is az alvásidőnkből áldozunk fel annak érdekében, hogy kötelezettségeinket teljesítsük. Azonban a hosszú távú kialvatlanság visszaüt, mert koncentrációs és memóriazavarokhoz vezethet.

Előfordulhat, hogy az alvást olyasvalami zavarja, amiről talán nem is gondolnánk, hogy túl sok figyelmet érdemel, vagy egyáltalán érint bennünket. Ez nem más, mint az alvászavar.

Az alvás kutatása viszonylag fiatal tudományterület, körülbelül harminc éve kezdték el komolyabban megfigyelni az alvási szokásokat, agyműködést, az esetleges rendellenességeket. A különböző alvásközpontok ezeket a tapasztalatokat alkalmazva, alvásvizsgálatokkal segítenek az érintetteknek.

blanket-book-care-1124837

Hogyan ismerhető fel az alvászavar?

Az esetleges tévhitek eloszlatása végett meg kell említeni, hogy az alvászavarnak nemcsak éjszakai, hanem nappali tünetei is vannak, amelyek közül általában több is tartósan (legalább harminc napja) fennáll. Nappali tünetek jellemzően a reggeli kialvatlanság, nappali álmosság, aluszékonyság, memóriazavar (rövidtávú), fejfájás ébredéskor; míg az éjszakai tünetek között szerepel a horkolás, az alvás alatti beszéd – akár járkálás – vagy az álmatlanság.

apartment-bed-carpet-269141

Mit takar egy alvásvizsgálat?

Ezek a módszerek nem csak arról szólnak, hogy szundikálás közben különféle berendezésekkel megállapítják, mikor álmodunk, milyen alvási fázisban vagyunk éppen.

Az első lépés a konzultáció, melynek során a panaszok alapján – felületes alvás, horkolás, nappali hangulatzavar, ingerlékenység, stb. – eldöntik, milyen típusú tesztekre (többek között egy- vagy többéjszakás, többszörös ébren maradási teszt) van szükség a diagnózis felállításához és a páciens megfelelő kezeléséhez.

Számtalan terápiás megoldást nyújtanak, például légzés-, illetve fényterápiát (ez a megzavart biológiai óránkat állítja helyre meghatározott erejű fény alkalmazásával). A gyógyszeres kezelés szigorúan rendszeres kontroll mellett zajlik, de egészen érdekes kütyüket (például horkolásgátló szájbetétet) is találunk az ajánlott eljárások között.

adult-asleep-bed-935777

Hol kaphatunk pontos tájékoztatást, segítséget?

A budapesti Honvédkórház Alvásdiagnosztikai és Terápiás Központja foglalkozik alvásvizsgálattal. A központ honlapján olvashatunk részletesebben a folyamatról, de léteznek más intézmények is szerte az országban, amelyek kifejezetten erre a szakterületre specializálódtak.

A jó alvás elengedhetetlen az egészségünk megőrzéséhez, ezért fontos odafigyelni arra, hogy mennyi időt szánunk rá, és arra, hogy megfelelően kezeljük a felmerülő problémákat. Hatással van a teljesítőképességünkre és kulcsfontosságú a hatékony tanuláshoz, hiszen az agyunk ilyenkor piheni ki a nap fáradalmait, szortírozza és raktározza a lényeges információkat. Ha szeretnél kiegyensúlyozottabban, boldogabban élni, és mindig a lehető legtöbbet kihozni magadból, ne sajnáld rá az időt! Saját tapasztalatomból tudom, hogy többet ér, ha rendesen kialusszuk magunkat, és nem azon görcsölünk, mennyi mindennel nem végeztünk még. Tudni kell pihenni, kikapcsolni és aludni egy jót!


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁSA szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Kruppai Sára

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.