A jövő rajtad is múlik – Konferencia Európa jövőjéről

Mit jelent számodra európai állampolgárnak lenni? Úgy érzed, szeretnéd elmondani a véleményedet olyan égető problémákról, mint például az éghajlatváltozás, de nem találod a számodra megfelelő platformot? Jelentkezz a Konferencia Európa jövőjéről előadásra és workshopra, ahol a kar hallgatóival együtt ötletelhetsz arról a kérdésről, hogy „Ki feleljen a klímapolitika megalkotásáért: az Európai Unió vagy a tagállamok?”

Miről szól a Konferencia Európa jövőjéről eseménysorozat?

Az Európai Unió által életre hívott Konferencia Európa jövőjéről c. program célja, hogy lehetőséget teremtsen az európai uniós polgárok számára az uniós döntéshozatali folyamatokba történő beleszólásra, illetve arra sarkallja őket, hogy érveiket ütköztetve közösen tegyenek javaslatokat az őket érintő fontos kérdésekben. Az eseménysorozat lényege, hogy a polgárok által összegyűjtött javaslatokat és a felvetett problémákat az Európai Unió megvizsgálja, és azok segítségével hozza meg döntéseit a mindnyájunkat érintő témákban.

A Bibó István Szakkollégium – az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és a DemNet Alapítvány együttműködésével – ebbe a folyamatba kapcsolódik most be.

Az esemény során egy 90 perces szakértői előadás keretében ismerkedhetsz meg részletesebben a témával, ezután pedig 19 másik kari hallgatóval együtt egy szintén 90 perces workshop keretében közösen ötletelhettek arról, hogyan lépjen fel az Európai Unió az adott kérdésben. A közösen megvitatott és összegyűjtött javaslatokat a DemNet a konferenciasorozat digitális platformján keresztül juttatja el az uniós döntéshozók felé.

Miért ezt a témát választottuk?

Az EU-nak meghatározó szerepe van az éghajlatváltozás kérdésében, de a tagállamokra is sok felelősség hárul. A Konferencia lehetőséget ad arra, hogy újragondoljuk a tagállamok és az Európai Unió közötti azon hatásköri kérdéseket, melyek az éghajlatváltozás jogi szabályozásának szempontjából különös jelentőséggel bírhatnak. Az esemény szakértő közreműködője Bart István.

Ki vehet részt a workshopon?

A workshopra a Kar hallgatói közül bárki jelentkezhet. A jelentkezők közül évfolyamonként véletlenszerűen fogunk kisorsolni 4 lányt és 4 fiút. Az ezt megelőző szakértői előadás az egyetem valamennyi hallgatója számára nyitott, az előre kisorsolt hallgatóknak azonban vállalniuk kell az ezen történő részvételt is, hiszen az előadáson kerül majd sor olyan téma körüli ismeretek mélyítésére, amelyek megalapozzák a workshopot. Az esemény résztvevői meglepetés ajándékcsomagot is kapnak majd.

Most nekünk is lehetőségünk van arra, hogy hallassuk a hangunkat olyan kérdésekben, amelyek meghatározzák jövőnket. Gyere el Te is és mondd el a véleményed!

Dátum: 2022. március 9. szerda

  • 10:00-11:30 – előadás
  • 12:00-13:30 – workshop

Helyszín: ELTE Bibó István Szakkollégium, Ménesi út 12, 1118

A cikk szerzője a Bibó István Szakkollégium.

Kép forrása: X


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS


A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Vendégíró

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.