A Star Wars univerzum

A világ különböző pontjain már nagy izgalommal várják a december végét. Ezt az időszakot az ünnepek mellett egy rendkívül nagy népszerűségnek örvendő sci-fi sorozat, a Star Wars legújabb részének a bemutatása teszi még színesebbé. A messzi-messzi galaxisban játszódó történetnek a Skywalker kora névvel ellátott kilencedik része idén december 16-án kerül bemutatásra Los Angelesben. Ez a cikk rövid áttekintést és pár érdekességet foglal össze a filmtörténelem egyik legnépszerűbb alkotásáról.

1977-ben került sor a ma is nagy rajongótáborral rendelkező Star Wars, Csillagok háborúja néven ismert első részének a bemutatására. A népszerű fogadtatás még további két rész elkészítésére motiválta George Lucas filmrendezőt, melyek A Birodalom visszavág és A Jedi visszatér címet kapták.

Körülbelül harminc év telt el azóta. Az emberek lelkesedése a film iránt az elmúlt években ismét feléledt.

Mostanra Budapest utcáin újra látni hirdetőtáblákat, melyek arra hívják fel a járókelők figyelmét, hogy ennek a fantáziasorozatnak a legújabb része hamarosan látható lesz a mozikban. A boltok megteltek Chewbacca-jelmezekkel, a játszótéren megint láthatunk játék lézerkarddal játszadozó gyerekeket, a bevásárlóközpontokban pedig Darth Wader öltözetébe bújt figurák sétálgatnak, hogy népszerűsítsék a mozikban hamarosan látható világhírű filmet.

A Star Wars izgalmas történetével, egyedi karaktereivel és az érzékekre ható zenéjével úgy néz ki, örök kedvenc marad.

Külön érdekesség, hogy a sorozat első három része jóval a negyedik, ötödik és hatodik rész után készült el. A Baljós árnyak 1999-ben, A klónok támadása 2002-ben, A Sith-ek bosszúja pedig 2005-ben került a mozikba. Innentől kezdve a nézők élőben láthatják azt a történetet is, amit az elsőként bemutatott trilógia csak a képzeletükre bízott.

Nagyon érdekes látni a filmpremiereken készült fényképeken azt, hogy a történetben a szülőket, idősebb szereplőket játszó színészek a valós életben jóval fiatalabbak azoknál a szereplőknél, akik a következő generációt alakítják a történetben.

A hat részbe foglalt, világűrben játszódó, Jedik, Sith-ek, droidok, robotok és más nevetséges vagy néha kissé ijesztő, furcsa lények egymással folytatott harcait bemutató történet itt még nem ért véget. A Disney megvásárolta a Star Wars szerzői jogait, így 2015-ben J.J. Abrams irányításával egy újabb rész jelent meg Az ébredő Erő néven. Ezt követte 2017-ben Az utolsó Jedik című nyolcadik rész. A harmadik trilógia a most decemberben bemutatásra kerülő, magyarul Skywalker kora néven emlegetett, szintén J.J. Abrams által rendezett kilencedik résszel válik teljessé.

Ebben a részben az Ellenállók még egyszer szembeszállnak az Első renddel. A Jedik és Sith-ek közötti konfliktus a végéhez közeledik. Az internetes oldalak ennél többet nem árulnak el a történetből.

Ebben a részben is Daisy Ridley alakítja Rey, Mark Hamill pedig Luke Skywalker karakterét. A filmben Carrie Fisher is megjelenik az ellenállást vezető Leia Organát alakítva. A később Kylo Ren néven ismertté váló Ben Solo karakterét Adam Driver játssza majd.

A filmet eddig csak néhány bennfentes nézhette meg, köztük Richard E. Grant színész, aki egy új karaktert, az Első Rend Pryde tábornokát alakítja majd a filmben. A színész szinte áradozott az új filmről a Facebook oldalán közzétett posztjában.

Azt is érdemes megfigyelni, hogy a Star Wars filmipar igyekszik a gyerekekre is tekintettel lenni. Szinte mindegyik részben láthatunk egy-egy kis aranyos karaktert, aki a filmbemutató után rövidesen gyermekruhákon, tolltartókon és táskákon is megjelenik a gyermekek kedvenc figurájaként.

A szintén népszerű, Star Wars filmek alapján készült új sorozatban megjelenő baby Yoda, aki egy barátságos kis zöld lény, jelenleg a gyermekek kedvence. Már most annyira oda vannak érte, hogy plüssfigurája Amerikában pillanatok alatt elfogyott a játékboltokból.

A Star Wars legújabb részének bemutatása Magyarországon december 19-ére várható a mozikba.

Sokan úgy gondolják, talán ez lesz az utolsó rész, mivel a három-három részből álló trilógia így válik teljessé.


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁSA szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Bánhegyi Nóra

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.