Akkor ez most művészet?

Modern időket élünk, sok mindenen túl vagyunk már 2019-re, és a művészet terén is megtapasztaltunk és megéltünk egyet s mást. Vannak elismert művészeink, mindenfelé élvezhetjük a szebbnél szebb művészeti alkotásokat, mégis ebből adódóan felmerül a kérdés, hogy tulajdonképpen mit is nevezünk művészetnek.

Ha én azt mondom valamire, hogy művészet, akkor az? Na és ha mások mondják? Vagy ha valamelyik jeles művész mondja? És amiről azt mondják, hogy az, arról nekünk lehet más a véleményünk?

És kell-e szeretnünk, amiről azt mondják, ez művészet? Kötelező, hogy szeressük a Mona Lisát? El kell fogadnunk, amit mások belelátnak? Vagy az a fő, hogy a művész mire gondolt? Művészetnek kell, hogy tartsuk David Lynch vagy Picasso alkotásait? Tyler the Creator zenéje Chopin zenéjéhez hasonlóan művészet?

Az számít, hogy másoknak tetsszen?

Művészet lehet egy festmény, egy szobor, egy dal és még megannyi más dolog. Azonban, lehet egy budapesti épület művészet, műalkotás? Lehet egy naplemente az Erzsébet hídnál művészet? Egyáltalán szükséges, hogy bárki lássa, ahhoz, hogy művészet lehessen? Hiszen ki mondja meg, hogy mi a művészet?

Platón szerint például a művészet utánzás. Az volna? Thomas Mann úgy gondolta, hogy a művészet felfokozott élet, amely mélyebben boldogít, azonban gyorsabban felemészt. Liszt Ferenc szerint viszont „a művészet az emberben és a természetben megnyilvánuló rejtelmesnek és isteninek érzéki visszaadása.”

678750F1-DD9E-4AF4-A73F-E3E1F6A05509

Van Gogh művészetét nem igazán ismerték el életében, sőt meg akarták tanítani a helyes festésre, ő pedig szembefordult a szabályokkal, és teret engedett annak, amit ma egyértelműen művészetnek nevezhetünk, holott kortársai közül nem sokan gondolták annak. Ma pedig annyira népszerű, hogy még a zokninkon is viselhetjük híres műveit, vagy akár mi is vehetünk egy „Van Gogh sablon”-t, és megalkothatjuk a saját csendéletünket

Manapság egyébként is bármikor válhat belőlünk művész, hiszen ma már számtalan lehetőség van arra, hogy bárki kibontakoztassa tehetségét: hangszerboltok, tanfolyamok, egyetemi képzések, csináld magad Van Gogh.

Ráadásul a XXI. században már majdhogynem mindenki okostelefonnal járkál, ami azt jelenti, hogy nagyjából mindig van nálunk egy kamera, amivel bármit megörökíthetünk. Ha a nem minőségi kamerámmal felveszem, ahogy gitározom, az műalkotás? Ha feltöltök egy nem minőségi kamerával készült képet az Instagramra, az művészet? És ha már itt tartunk, ilyen értelemben valamely művész Instagram oldaláról beszélhetünk úgy, mint egy virtuális múzeumi tárlatról?

6B061EC7-9A42-4016-84E8-8FF319CFCB30

Természetesen a választ az itt feltett kérdésekre mindenki saját maga állapítja meg, hiszen a művészet lényege az önkifejezés, a mérlegelendő szempontok mind szubjektívak, és lehetetlen megmondani, mi minden minősül művészeti alkotásnak. Ha neked van róla gondolatod, ha benned megmozdít valamit, akkor az számodra lehet művészet, hiszen Nietzsche szerint a művészet elsődleges feladata amúgy is az, hogy megszépítse az életet.

Én mondtam: mindent abba kell hagyni:
A művészetnek ne legyenek korlátai –
Se ütem, se vonal, se szín.
Vagyis az a művészet, amit az ember gondol,
És ha nem gondol semmit, az is művészet –
És ha csak érez valamit, az is művészet
És ha neked nem, hát nekem.
Karinthy Frigyes: Recitativ (részlet)


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁSA szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Orbán Lucia

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.