Az Egyetem tér és környéke évszázadok távlatából

Budapest belvárosa és az Egyetem környéke is tele van régi épületekkel. Biztosan mindenki elmerengett már azon, hogy milyen lehetett ott az élet az elmúlt évszázadokban: kik jártak a Károlyi kertbe, kik dolgoztak a közelben. Sok hasonló kérdésre kaphattunk választ – érdekes és szórakoztató játékokkal színezve – az ImagineBudapest jóvoltából.

Sétánkat a Királyi Pál utcában kezdtük, ahol meglepő módon a kapualj alatt – és néhány szerencsés lakó hátsó kertjében – a régi városfal húzódik. Az óváros – természetesen még Pest és Buda egyesülése előtt – igen kicsiny területen helyezkedett el és lakosokban sem bővelkedhetett. A történelmi tények mellett az oly sokszor hallott: „Fején találtad a szöget!” kifejezés eredetére is fény derült. A szórakozni járó céhmesterek honosították meg a magyar nyelvben, amikor a kocsma falára kitűzött állatfejekre céloztak a náluk lévő bicskával.

Az időben és térben is előre haladva meglátogattuk azt az épületet, ahol az első telefonközpont volt. Kezdetben olyan kevés ember rendelkezett telefonnal, hogy az ott dolgozók fejből tudták mindenki telefonszámát, és telefonkönyv sem létezett. Ez a szokás az idő múlásával sem változott, és a telefonos kisasszonyoknak több száz számot kellett észben tartani.

A Károlyi kert és annak környéke az 1800-as években a pesti éjszaka legsötétebb része volt, tele bordélyházakkal. Sokat megfordult itt a Mágnás Elza néven híressé vált – később tragikus módon meggyilkolt – örömlány is, aki Krúdy Gyulát is megihlette, és akinek életéről később Félvilág címmel film is készült.

A túra egyik legérdekesebb eseménye a Szabadsághíd hídmesterének bemutatkozása volt. Sokunk számára meglepő volt, hogy ilyen foglalkozás létezik napjainkban is. A régebbi vámőr szerepét töltik be, ma Budapesten négyen űzik ezt a mesterséget, akik személyenként két-két hídért felelnek (kivéve az, aki a Lánchidat felügyeli, az ő hatásköre a híd mellett az alagútra terjed ki). A beszélgetés során megtudhattuk, hogy az igaz szerelmet szimbolizáló lakatok elhelyezése nagy tömegben képesek akár a híd szerkezetét deformálni, ezért nagyon fontos azok eltávolítása. Továbbá, ha valami beesik a híd – az átlagember számára – megközelíthetetlen részére, akkor is a hídmestert kell keresni. Ilyen módon került már elő mobiltelefon, pulóver és zsonglőr kellék is.

Túránkat a Gellért Szálló előtti kútnál zártuk. Ezt eredetileg úgy akarták megépíteni, hogy a város minden híres fürdőjének gyógyvize megtalálható legyen itt, azonban ez a terv a magas kivitelezési költségek miatt hamar kudarcba fulladt. Azonban a híres fürdők nevei körülölelik a középen álló kutat, így legalább a látványban lehet gyönyörködni, ha már a gyógyvizeket nem lehet itt kóstolni.

A túra körülbelül két órát vett igénybe, de az érdekes és sokszínű játékoknak és történeteknek köszönhetően repült az idő. A program csapatépítő jellegét erősíti, hogy már a kezdetekben két csapatra osztottak minket, és egymással versengve kellett a különböző feladatokat teljesíteni.

Mindenki számára ajánlom a programot, akit érdekel, hogy milyen csodákat rejtenek azok az utcák, ahol nap mint nap elhaladunk, és ezekről egy szórakoztató, érdekes túra keretei között szeretne hallani.

Az ImagineBudapest csapata a főváros számos területén szervez hasonló túrákat köztük gasztro tematikákkal (kóstolásokkal együtt!), bűnügyi pletykákkal, titkos kertekkel.

Ráadásul az ajándékutalványuk is klassz ötlet karácsonyra, hiszen a rejtélyeket mindenki szereti… Egyet mindenképp próbálj ki!


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS


A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Szakmáry Zsófia

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.