Az első aranykor – Kiállítás a Műcsarnokban

Március 12-ig a budapesti Hősök Terén lévő Műcsarnok ad otthont az utóbbi évek egyik legnívósabb festészeti kiállításának, amelyen az Osztrák-Magyar Monarchia kiemelkedő művészeinek alkotásai tekinthetők meg.

Napjainkig vita tárgyát képezi az Habsburg uralkodói család hazánk történelmében játszott szerepének megítélése, az azonban bizonyos, hogy a társadalomban a XIX. században végbemenő pozitív irányú folyamatokhoz sok köze volt annak, hogy I. Ferenc József osztrák császár és magyar király nyitott volt a művészetek iránt, sőt mecénásként lépett fel a monarchiakori kulturális élet felvirágoztatásában. A század végére így hazánk is igen kiemelkedő helyet foglalt el az európai országok között, szebbnél szebb épületek épültek, melyek Budapest és az ország arculatát a mai napig meghatározzák, de emellett a magyar festészet is virágkorát élte.

A császár maga is lelkes műgyűjtő volt, palotái szalonjait számtalan nagynevű művész alkotása díszítette, és sokszor közintézmények, múzeumok számára is rendelt műveket, ezen kívül ösztöndíjakat, valamint egyesületeket is alapított a festők támogatására.

 Kiemelkedő szerepe volt a magyar festészet felvirágoztatásában az Andrássy családnak. A dualizmus kori Magyarországon a politikai-gazdasági elit tagjaival együtt támogatták a magyar művészeket, akik így az osztrák udvarnak kevésbé hízelgő műveket is alkothattak, ezzel színesebbé és gazdagabbá téve országunk kulturális kincsét.

 A kiállítás a monarchia 120 évét foglalja magában.

Ez idő alatt több festészeti irányzat létezett egymás mellett, és számtalan nagy művész alkotott. A tárlat bemutatja a tájképfestészet, a historizáló korszak és a század végi realista-naturalista festészet legkiválóbb darabjait. Olyan nevekkel találkozhat az érdeklődő, mint Lotz Károly, Munkácsy Mihály vagy Szinyei Merse Pál. A monarchia más országainak kultúrájába is betekintést nyerhetünk, így a lengyel népi realizmus kiemelkedő alkotásai mellett a mai Csehország korabeli művészeinek munkájából jó néhány emlékezetes művet megcsodálhatunk, és még Alfons Mucha egyedi szecessziós nőalakjai is ránk mosolyognak egy-egy 1900-as évek eleji plakátról. Ezen kívül 3D-s vetítésen korabeli fotográfiákat is bemutatnak a közönség számára, amelyek e csodálatos korszakban szemléltetik a Műcsarnokban zajló életet.

További információ: www.mucsarnok.hu

A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Máté Csilla

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.