Az ELTE a legnépszerűbb

Továbbra is  az ELTE a legnépszerűbb intézmény: minden ötödik jelentkező (21 499 fő) ide adta be a jelentkezését, első helyen közülük 12 114-en jelölték meg egyetemünk valamely szakját.

Az Oktatási Hivatal március végén tette közzé a 2017. évi általános felvételi eljárás jelentkezési adatait, amiből kiderült, hogy közel 106 ezer fő szeretne idén a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre felvételt nyerni. Nagy részük alapképzésben és osztatlan mesterképzésben, valamint állami ösztöndíjas formában szeretne továbbtanulni.

A Hivatal tájékoztatásából kiderült, hogy a legtöbben első helyen a gazdaságtudományok, a pedagógusképzés és a műszaki képzési terület valamely szakját jelölték meg. A képzési területek elsődlegességeivel összhangban a legnépszerűbb alapképzésnek a gazdálkodási és menedzsment bizonyult, míg második helyen a mérnökinformatikus, harmadik helyen pedig az óvodapedagógus képzés áll.

Az összes felvételi jelentkezést nézve az ELTE továbbra is őrzi vezető szerepét, az idei évben a Debreceni Egyetem (több mint 15 000 jelentkező) és a Szegedi Tudományegyetem (több mint 13 000 jelentkező) követik az országos összehasonlításban.

Egyetemünk statisztikáiból kiderül, hogy a legtöbb jelentkezés (4844) a BTK-ra érkezett, emellett tavalyhoz képest százas nagyságrenddel nőtt az első helyes jelentkezések száma a BGGyK-n (1473), az IK-n (1212) és a TáTK-n (751). Az osztatlan tanárszakok esetében többen szeretnének bekerülni az ELTE-re a tavalyinál: az 1588 jelentkezés közül 819 első helyes (a 2016-os számok 1496 és 687 voltak). A PPK-ra több mint 3500, az ÁJK-ra közel 2800, a TÓK-ra csaknem 2400 jelentkezés érkezett. Az ELTE Savaria Egyetemi Központ szombathelyi képzési helyszínei esetében 2651 az összes, ezen belül 827 az első helyes jelentkezők száma.

A tizenöt legnépszerűbb szak közül az ELTE hat képzést – óvodapedagógus, pszichológia, csecsemő- és kisgyermeknevelő, gyógypedagógia, tanító, valamint sport- és rekreációszervezés – kínál.

Forrás: Oktatási Hivatal, Rektori Hírek

A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Máté Csilla

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.