Bemutatkozik a Bibó István Szakkollégium – Interjú Szokol Krisztinával, a Bibó István Szakkollégium választmányi elnökével

Egyetemi éveiteket színesebbé és emlékezetesebbé teheti, ha csatlakoztok a Karon működő valamely szakkollégiumhoz. Az alábbi interjúval a Bibó István Szakkollégiumot mutatjuk be, és azt, hogy miért érdemes szakkollégistának lenni.

Miről szól pontosan egy szakkollégium? Milyen előnye lehet, ha valaki bekerül?

Véleményem szerint erre a kérdésre nem adható egzakt válasz. Az én fejemben a mindenkori Bibó nem más, mint aktuális tagjainak összessége: minden bennük rejlő lehetőség és minden, amit abból véghezvisznek. A Bibó kiváló hátteret biztosít ahhoz, hogy azok a jogász és politológus hallgatók, akik úgy érzik, hogy többre vágynak annál, amit az egyetemi képzés nyújtani képes, kibontakozhassanak.

Miben más a Bibó István Szakkollégium, mint más szervezetek?

A rengeteg együtt töltött idő, a közös érdeklődés és természetesen az együttlakás egy olyan összetartozás-tudatot alakít ki, ami végigkísér bennünket egyetemi éveinken, és azon is túl. A Bibóban lehetőség nyílik a szakmai életben elengedhetetlen készséget fejleszteni, ami az egyetemi oktatás keretein belül nem feltétlenül kap kiemelt szerepet. Ezen kívül nagy hangsúlyt fektetünk a társadalmi felelősségvállalásra is.

 Milyen a felvételi eljárás?

A közhiedelemmel ellentétben a bibós felvételi nem egy tortúra. Az első forduló írásbeli teszt, ami elsősorban szövegértési, logikai, érveléstechnikai készségekre koncentrál. A második forduló közreműködésre felkért oktatók előtt zajló szóbeli. Ebben a körben a nyolctagú, szakkollégistákból álló Felvételi Bizottság előre közzéteszi az oktatók által kiválasztott tanulmányokat, a jelentkező ezek közül kiválasztja azt, amelyikből felkészül, majd az Oktatói Bizottsággal folytatott kötetlen beszélgetés keretében ad számot a témában kialakított véleményéről. A sikeres szóbeli kört teljesítő felvételizőkre ezt követően a Felvételi Tábor vár, ahol játékokban, vitakörökben mutathatják meg magukat. Az eljárás utolsó köre az úgynevezett „Tízpercesek” forduló, mely a Felvételi Bizottság előtt zajlik. Ez a forduló az eljárás színfoltja – a jelentkezőknek a felvételiztetők által feltett kérdésekre kell válaszolniuk a legváltozatosabb témákban.

Hogyan és mikor lehet jelentkezni? Mit tanácsolsz azoknak, akik szeretnének jelentkezni?

A Bibó nyitott, érdeklődő, színes egyéniségeket keres, akiknek fontos az, hogy az egyetemi éveikből kihozzák a lehető legtöbbet szakmai és közösségi színtereken egyaránt. Szakkollégiumunk minden őszi és tavaszi félévben hirdet felvételi eljárást az ELTE ÁJK jogász és politológia szakos első- és másodéves hallgatói számára.

A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Fodor Dániel Roland

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.