DON DOKO DON – klasszikus japán street food a város szívében

A Kálvin tértől néhány lépést megtéve az Üllői út elején már látszik az új éttermet hirdető tábla, melyen egyszerűen a japán „don” szócska szerepel az ország egyik közkedvelt street foodjára utalva.

Ezeket az ételeteket egytálételeknek nevezzük, mivel igyekeznek összezsúfolni egy tálban mindent, amit általában egy rendes főételnél megszokhattunk. Hús, zöldségek és rizs vagy tészta. A Don Doko Don fő profilban ilyeneket készít éttermi fogyasztásra vagy akár elvitelre is. Emellett kérhetünk menüt is, amelyben adnak a kiválasztott normál vagy nagy donunk mellé egy fémdobozos üdítőt kívánságunk szerint és niku-mant (hússal töltött gombócka) vagy miso levest (erjesztett szójabab leves).

A hely

Ha esetleg úgy döntenénk, hogy a tavaszi mínuszokat elhagyva elvitel helyett bent fogyasztjuk el a rendelésünket, nem kell aggódnunk, mivel jó néhány asztal áll rendelkezésünkre a két emeleten. Érdemes előbb körbenézni helyért, és csak utána beállni a sorba, nehogy a végén pórul járjunk, mivel jelentős az érdeklődés a hely iránt már most is, nem sokkal nyitás után.

Ebből és a konyha méretéből adódóan már többször előfordult, hogy zárás előtt teljesen elfogytak bizonyos ételek, így azt ajánlom, hogy aki ki akarja próbálni a helyet, az minél korábbi időpontban tegye.

A Don Doko Don hangulat tekintetében sem hagy minket cserben:

a háttérben szóló japán indie rock dallamok és a letisztult belső design nagyon kellemes hatást kölcsönöz ennek a kívülről átlagosnak tűnő helynek. Ehhez hozzájön az is, hogy a dolgozók nagyon kedvesek és mosolygósak, ezzel is segítve picit a vendéget, hogy jobban otthon érezze magát.

A don

A japán konyhát sokan a sushival azonosítják nem tudva a többi egzotikus ételről, amely szintén népszerű a szigetországban. A ramen és a karé (japán curry) mellett egy egészen sajátos műfajt alkotnak a donok. Sokan előszeretettel fogyasztják munka közben, a rövid ebédszünetben a dont, mivel az kompakt csomagolású.

A japán konyha egyik meghatározó eleme az umami, az úgynevezett ötödik íz,

amely európai fülnek nagyon új lehet, de tartalmazza ezt sok általunk ismert és használt összetevő is, köztük a paradicsom és több sajtféle. A szakácsok ezt főleg ízfokozóként használva igazán gazdag és intenzív ízvilágot biztosítanak az ételeknek. Ennek jelenléte vagy hiánya lehet a döntő faktor egy étterem látogatottságában, ugyanis érződik, ha egy umami nélküli változatot eszik az ember. Az itt kóstolt ételek közül mindben, a donban és a miso levesben is lehetett érezni ezt a hamisítatlan összetevőt.

Én egy marhahúsos dont ettem miso levessel, ezeknek minden egyes összetevője nagyon jól volt elkészítve: ügyeltek rá, hogy a rizs elég puha és tapadós legyen, hogy pálcikával is lehessen enni, míg a hús olyan puhára volt sütve, hogy szinte elolvadt a számban.

Összességében a Don Doko Don biztos választás mindazoknak, akik szeretik és ismerik is a japán konyhát, ugyanakkor azoknak is nyugodt szívvel ajánlom, akiknek ez lesz az első találkozásuk a szigetország kuriózumaival, és csak szeretnének egy kiadósat enni az egyetemtől nem messze, diákbarát áron.


szerző: Róna Áron vendégíró

A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Vendégíró

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.