Ebéd a Baker McKenzie Irodával – I. ELTE ÁJK Lunch Talk

Karunkon első alkalommal került megrendezésre a Nemzetközi Jogi Tanszék szervezésében, a Lunch Talk névre hallgató esemény. Hagyományteremtő célzattal, egy igazán kötetlen és egyben szakmai beszélgetés folyt a Hegymegi-Barakonyi és Társai – Baker McKenzie Ügyvédi Irodától érkezett négy ügyvéddel. A diskurzus pedig tartalmas ebéd mellett, egy olyan kérdésről folyt, ami minden joghallgató fejében megfordul.

A Nemzetközi Jogi Gyakorló előtt, dél előtt pár perccel már sorakoztak a hallgatók. Ebédidő környékén a diákok nehezen élik meg az egyetemen való bentlétet, azonban itt csak motivált, érdeklődő fiatalokat lehetett látni. Egyrészt a hivatásbeli érdeklődés, másrészt a kíváncsiság hajtott mindenkit, annak köszönhetően, hogy a programot első alkalommal rendezték meg a Karon.

A Lunch Talk egy angolszász területről származó, felsőoktatási kezdeményezés. Célja megszakítani a tanár általi monologikus előadásokat és a hallgatókat bevonni egy szakmai, illetve gyakorlatorientált közvetlen beszélgetésbe. E környezet kialakításához pedig praktikus ötlet, a munkanapok közepén, pihenőidőként is beilleszthető ebédidőt használni.

4905D1F7-176D-49A1-ABE7-A56C72E74029

A szerda délben kezdődő eseményre a Hegymegi-Barakonyi és Társai – Baker McKenzie Iroda ügyvédjei érkeztek el hozzánk, a beszélgetés témája pedig a következő volt: „Szükséges-e LL.M. vagy PhD diploma ahhoz, hogy sikeres jogász légy?” A falatozást kicsit megilletődve kezdték el a résztvevők, viszont miután mindenki magához vett elég ételt, megkezdődhetett a beszélgetés a meghívottak bemutatkozásával.

Azonban mielőtt az esemény részleteibe vágnánk, az LL.M. és a PhD jelentését kell tisztázni. Előbbi a Master of Laws, avagy jogi mesterdiploma névre hallgató, olyan posztgraduális képzés, amely egy éves, a jog valamelyik területére fókuszáló tanulmányokat jelent egy külföldi egyetemen. Míg az utóbbit doktori képzésként lehet lefordítani, ami a tudományos kutatásra és az egyetemen való oktatásra készíti fel az ide jelentkezőket, mindez a hazai oktatási rendszer legmagasabb szintjét képezi. Mindkét tanulmányt az egyetemi diploma megszerzése  után lehet megkezdeni.

A bemutatkozás a diploma utáni hivatásbéli útkeresésnek és magának a beszélgetés központi kérdésének relációjában zajlott le. Az első felszólaló, dr. Takács Pál tranzakciós ügyvéd, vagyis gazdasági társaságok vételével és eladásával foglalkozik és erre a szakterületre specializálódott az irodában is. Takács Pál a szakmai karrierje fontos pontjaiként az autodidakta tanulást és a folyamatos önfejlesztést emelte ki, valamint hangsúlyozta annak fontosságát, hogy az ember tudja mi az, ami igazán érdekli, és ezt fel is tudja vállalni. E példa is mutatja – amit később is nyomatékosítottak –, hogy ne a különböző címek és titulusok megszerzése legyen a célkitűzés, hanem az ezzel elérhető szakmai tudás elsajátítása.

BE38CA77-5228-4251-B7B4-6458C6B442CF

A második meghívott előadó, dr. Lendvai Zsófia az ügyvédi iroda szellemi jogokkal foglalkozó szakterületének vezető jogásza. Ő az egyetem után PhD fokozatot szerzett, amely később az ügyvédi munkája nagymértékben segítette, hiszen tapasztalata volt jogi kutatásmódszertan terén. Egyrészt újabb jogi kultúrát ismert meg, másrészt szakmai tudást is szerzett, harmadrészt a jogászi munkával járó folyamatos problémamegoldást is el tudta sajátítani a doktori tanulmányok alatt.

A harmadik vendég, dr. Horváth András mindkettő fentebb említett képzést elvégezte, amelyek után a versenyjog területén találta meg számításait az ügyvédi irodában. Ő a nyelvtanulás lehetőségét látta meg ezekben a lehetőségekben és ezt különösen fontosnak tartja a posztgraduális képzések alatt. Nem szabad elzárkózni a külföldi lehetőségektől és félni sem kell, hogy a kint szerzett tudás hazai jogkörnyezetben nem lenne alkalmazható.

A negyedik előadó, dr. Ötvös Tivadar a kassai egyetem után, különböző, kontinenseket átívelő, külföldi utakat követően jutott el a Hegymegi-Barakonyi és Társai – Baker McKenzie Iroda versenyjogi osztályához. A LL.M. és PhD fokozatok megszerzése után visszatekintve, mindkettő képzést hasznosnak tartja ügyvédi munkája szempontjából. Amíg a PhD sokkal inkább egy elméleti kutatást igényel, addig az LL.M. magában foglalja egy másik ország, adott esetben jogrendszer jogi szemléletének megismerését is.

FFF2D7C1-0FDA-497F-A2D0-E68ED03AEC39

Az ebédelő audiencia mindeközben figyelő szemekkel követte a történeteket, ebben végül a kaviáros és a lazacos szendvicsek sem bizonyultak zavaró tényezőnek. A bemutatkozásokat követően kérdések sora alakított ki dialógusokat a teremben, legyen szó az ügyvédi iroda felvételijéről vagy az irodában dolgozók további képzési lehetőségeiről. A beszélgetés végeztével jóllakottan és azzal a tapasztalattal távoztam, hogy mindenki más úton jut el a céljához. Az életutak legtöbbször nem egyszerűek, illetve nem könnyen kiszámíthatók, viszont, ha valaki kitart elképzelése mellett, megkapja az esélyt, hogy megvalósítsa a szakmai álmait. Ha bármilyen lehetőség is adódik, ami az egyetemista emberi, szakmai oldalát előrébb viheti és fejlesztheti, ne féljünk élni a lehetőséggel!

Tavasszal folytatódik a Lunch Talk sorozat. Köszönjük a Baker McKenzie Ügyvédi Irodának az ebéd nagyvonalú szponzorációját és az ELTE Jessup csapatának nyújtott kiemelkedő anyagi támogatását. Az esemény hangulatán végig érződött, hogy e kezdeményezés a hallgatók érdeklődésére méltán érdeklődést tarthat, hiszen olyan ismeretekhez juthatnak kivételesen sikeres gyakorló jogászoktól, amely orientálhatja őket szakmai fejlődésükben.

Köszönjük a lehetőséget és közreműködést dr. Kajtár Gábor adjunktusnak és a Nemzetközi Jogi Tanszéknek is!


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁSA szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Bódy Kolos Bálint

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.