Egy évem a szakkoliban – Milyen is a JÖSz valójában?

Amikor megpróbáljuk eldönteni, melyik egyetemre szeretnénk jelentkezni, általában elmegyünk nyílt napokra, esetleg az áhított kar által szervezett egyéb programokra, de legfőképp: megkérdezzük az oda járó hallgatókat, milyen is valójában a kiválasztott szak. Valahogy így megy ez a diákszervezetek közötti döntésnél is. Mivel a JÖSz 2020 tavaszi felvételiéig már csak pár nap van hátra, a fenti megismerési lehetőségek közül csak egy marad: a tagok élménybeszámolója. Megpróbálom összeszedni, mi minden történt velem az első JÖSz tagként eltöltött évemben, hogy betekintést kaphassatok, milyen is az élet a nálunk. Annyit elöljáróban elmondhatok: minden pillanatát élveztem!

Az első hivatalos JÖSz-ös eseményem tagként a Beavató után – amiről szándékosan nem beszélek leendő tagjaink előtt – a JÖSz Karácsony volt. Bevallom, frissen felvettként, kevés embert ismerve először féltem, milyen lesz együtt karácsonyozni, ajándékozni. Ez a félelmem körülbelül egy perc alatt vált semmivé, hiszen a már a Felvételi Táborban megismert befogadás és jó hangulat vett körül. Ez a mentalitás maga a JÖSz. Egy nagy, befogadó baráti társaság, már-már család, akik szeretnék jól érezni magukat és mindeközben a legtöbbet kihozni az egyetemen töltött éveikből. Ezzel az élménnyel, Bodor Máté alias JÖSz Mikulással készített képpel és egy jó adag elfogyasztott süteménnyel vágtunk neki 2019-nek.

85B8DC9F-655A-4E18-9F19-D5A5ED221107

JÖSz Karácsony

2019 februárjában kezdtem bele igazán JÖSz-ös életembe: megkezdődtek a kurzusok, bekapcsolódtam egy kutatási projektbe, bekerültem az Elnöki Hivatalba, megkezdődött a II. JÖSz Nyári Egyetem szervezése, és úgy általában egyik JÖSz-ös program követte a másikat.

Bevallom, nem volt egyszerű kurzust választani: először történt meg az, hogy többre szerettem volna jelentkezni, mint amennyire lehetett. Végül adójogi kurzusra jártam, ahol akár repjegy utalványt, vagy fesztiválbérletet nyerhetett a legjobb, valamint a Diplomáciai beszélgetések című kurzus keretében a legfontosabb nemzetközi jogi problémákba kaphattam betekintést dr. Vizi Balázs közreműködésével.

Szakmai téren talán a legfontosabb része az évnek a Mesterséges Intelligencia-projektcsapatban való részvételem volt. Itt nem csak új ismeretekkel gazdagodtam, hanem együtt dolgozhattam dr. Parti Tamással, a Budapesti Közjegyzői Kamara elnökével, valamint természetesen a projektcsapat többi tagjával, továbbá megtanultam kutatni és gondolataimat egy tanulmányba foglalni. A projektrendszer fontos eleme továbbá az évente megrendezésre kerülő JÖSz Konferencia, ahol volt szerencsém saját szekcióm munkáját prezentálni.

FAB7ABAE-0893-4997-AC1B-44D20E35FC8B

JÖSz Konferencia 2019

Mindeközben – mint minden tag – én is bekapcsolódtam egy alelnökség munkájába. Az Elnöki Hivatalban olyan feladatok vártak rám, mint a Pázmány Műhely szervezésének segítése, új partneri kapcsolatok kiépítése, valamint legfőképp a II. JÖSz Nyári Egyetem megszervezése. Ez utóbbi, bár valóban nagy kihívást jelentett, az egyik legjobb élményem lett a szervezéstől kezdve a Nyári Egyetem utolsó programjáig. Láttam, hogy csapatunk együtt milyen nagyszerű dolgokra képes, hiszen létrehoztunk egy több napos nívós szakmai eseményt, ami mindemellett megtartotta közösségi jellegét. Három napot tölthettünk el csodás környezetben, ahol a nap egy részében érdekfeszítő témákról hallgathattunk előadásokat az ország legelismertebb szakembereitől, utána pedig a művelődés és csapatépítés jegyében töltöttük el a maradék időt, legyen az PubQuiz vagy szakadó esőben éneklés.

A Nyári Egyetem mellett a nyár más örömhírt is tartogatott szervezetünk számára: szakkollégium lettünk! Hosszú munkánk, folyamatos fejlődésünk és közösségünk legnagyobb elismerése ez számunkra. Szakkollégiumi bejegyzésünkkel együtt járt az is, hogy a JÖSz már saját kollégiumi épülettel rendelkezik, ráadásul nem máshol, mint a Szerb utcában, az V. kerület szívében. Szakmai téren ennyi pozitív élménnyel zárni a félévet hihetetlen jó volt.

6A9C0087-594F-49AE-A6E2-A1AD19B68C63

II. JÖSz Nyári Egyetem

A legnagyobb közösségépítő esemény kétségkívül a közös nyári utunk volt Veronába. Együtt fedeztük fel a várost, ettünk, ittunk, szórakoztunk, és úgy általában véve közelebb kerültünk egymáshoz. Érkezésünk másnapján ellátogattunk a Garda-tóhoz, Sirmionéba, ahol a csapat nyárhoz illően belevetette magát a habokba, dacolva a sziklákon csúszkálással. Utolsó nap bejártuk Milánót is, megmásztuk a dómot, majd a nyári záporban közösen bőrig áztunk.

A tavaszi félév ezen kívül is bővelkedett programokban: megünnepeltük a JÖSz születésnapját, elbúcsúztattuk végzős tagjainkat diplomaosztónk keretében, számtalan közös beülést, filmesteket, múzeumlátogatást, csapatépítőt, vagy épp vizsgafelejtőt szervezett a Művelődési Alelnökség a tagoknak. Itt szeretném kiemelni sportos oldalunkat is: a JÖSz FC páratlan csapata mindig várja a focizni vágyókat, és a futás szerelmesei is találnak nálunk edzőpartnert.

Veronai kirándulás

Veronai kirándulás

Egy ilyen eseménydús félév és nyár után szeptemberben újra nekikezdtünk a „munkának”. Új kurzusok indultak, amik közül a személyes kedvencem a „Határon átívelő ügyek” volt. Itt egy bécsi magyar ügyvédi iroda – a Gálffy & Vecsey Rechtsanwälte Partnerschaft – munkatársai vezettek be minket a nemzetközi magánjog rejtelmeibe oszták-magyar viszonylatban. Jó hírem a felvételizőinknek, hogy ez az együttműködés folytatódik, így jó eséllyel akár ők is részt vehetnek ezeken az órákon. Harmadévesként hatalmas segítség volt számomra a kurzusrendszerünkön kívül szervezett vizsgafelkészítő. Vallom, hogy a közigazgatási jogi vizsgafelkészítő nélkül a mai napig elveszett lennék az Ákr. és Kp. útvesztőjében.

Az egyetemi szinten megfeszített félévből üdítő programok rángattak ki időről időre: ellátogattunk a bécsi Lange Nacht der Museen-re, folytatódtak a filmestek, kirándulás szerveződött, megnéztük a szürrealista kiállítást a Nemzeti Galériában, az újabb felvételi eljárás után pedig már Pázmányos tagtársakkal is kiegészülve jött el az újabb Beavató és a székesfehérvári Csapatépítő Tábor.

Nos, számomra ez volt egy JÖSz-év. Remélem, te, aki ezt olvasod kedvet kaptál, hogy csatlakozz hozzánk. Ha szeretnéd átélni ezeket a programokat, keresed a lehetőségeket, fejlődnél, mindemellett pedig egy szuper csapat tagja lennél, gyere el írásbelinkre, melyet február 19-én és 20-án 18:00-kor az ELTE-ÁJK VIII. tantermében tartunk.

Remélem, találkozunk!

Szerző: Holló Brigitta Gabriella


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁSA szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Vendégíró

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.