Egy nap dolce vita – Rövid kirándulás Olaszországban

Már a szemeszter elején szembesülhettünk a hírrel, hogy ebben a tanévben a klasszikus októberi őszi szünetnek búcsút mondhatunk, az ugyanis átkerült a vizsgaidőszak előtti hétre. Ezzel együtt szertefoszlott annak a reménye, hogy néhány nap erejéig valamilyen külföldi országban élvezhessük a kellemes őszi napsütést, a főszezoni utazás kellemetlen velejárói nélkül.

A felmerülő időhiány miatt a lehetőségeink nagyrészt az egynapos kirándulásokra redukálódnak, amit a legtöbben belföldi helyekre szerveznek.  Kevesen gondolnak arra, hogy a lehetséges repülőutak között nézzenek szét. A következőkben egy szinte teljesen ismeretlen olasz városról lesz szó, ami egy nap alatt is rendkívül jól bejárható; kora reggeli járattal érkezve, és késő esti géppel hazaindulva Budapestre.

Milánó az elmúlt években egyre népszerűbbé vált a magyarok körében. A fapados légitársaságok a város mindkét repterére kedvező áron kínálnak jegyeket, ráadásul akár napi több időpont közül is lehet választani. Azok, akik a Milánó-Bergamo nevű légikikötőbe érkeznek, általában bele sem gondolnak abba, hogy ne rögtön a milánói transzferbuszra váltsanak jegyet, hanem maradjanak helyben és fedezzék fel a jóval kevéssé ismert Bergamót.

Az Alpok vonulatainak ölelésében fekvő lombard városka két részre oszlik: az újabb részre, a Bergamo Bassára; és a felső városra, a Città Altára, ami egy lenyűgöző, 12. századi középkori óváros. A két városrészt egy hangulatos siklófelvonó is összeköti, amelyre a reptéri buszra is érvényes napijeggyel szállhatunk fel, néhány perc múlva pedig már az óváros várfaláról gyönyörködhetünk a panorámában. Innen az óváros szíve felé haladva rengeteg hangulatos kávézó és étterem hívogatja a turistákat, széles árskálán mozogva, változatos menüvel. A kulináris élvezetek garantáltak. A Piazza Vecchiafőtérre érve egymás szomszédságában találjuk a több száz éves látnivalókat, melyeket mindenképp érdemes belülről is megtekinteni. A Santa Maria Maggiore-bazilika érdekessége, hogy belső falait a klasszikus templomi díszítés mellett 17. és 18. századi gobelinek fedik. Rögtön a bazilika falához kapcsolódva találjuk a város egyik leghíresebb nevezetességét, a Colleoni-kápolnát.

Panoráma a várfalsétányról
Panoráma a várfalsétányról

Az óvárosnál még magasabban fekvő San Vigilio kastélypark felé haladva útba esik a helyi természettudományi múzeum, melyet szintén érdemes felkeresni, mert rendkívül gazdag és informatív tárlattal rendelkezik, aminek köszönhetően tudományos perspektívából is megismerhetjük Lombardia tartományt. A múzeum utcájában egy negyedórás, ingyenes idegenvezetés keretében pedig sok mindent megtudhatunk az egykori karmelita kolostorban működő alternatív színházról is, melynek érdekessége, hogy a darabok díszletéül a kolostor termei szolgálnak, amellett, hogy az egyik helyiségben egy, az indiai színházirodalom köteteire fókuszáló, évről évre gyarapodó könyvtárat is berendeztek.

Bergamo azon felül, hogy utcáit bejárni is kellemes időtöltés, sokszínű programokkal is várja turistáit. Az igazi olasz termelői piaca és vidám, dolce vita érzést sugárzó kavalkádja vitathatatlan érv amellett, hogy miért is érdemes felkeresni ezt a méltatlanul keveset említett olasz városkát.

Piazza Vecchia főtér, kávéházak és éttermek teraszaival
Egy 2022. novemberében készült árlista

JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS


A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése Szerző weboldala

Kalinowski Virág

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.