Első év és OTDK? Igen!

Elsőévesként az ember rögtön azt gondolhatja a felhívást olvasva, hogy ehhez ő még „kicsi”, hiszen középiskolában sokan országos versenyeken sem voltak, nemhogy tudományos megmérettetésen. Hiába lesz valaki a verseny időpontjában már másodéves, ahhoz, hogy színvonalas pályaművet készíthessen, már első félévben el kell kezdenie a készülődést.

Mégis miről írhatnék? Ki segítene? Azt sem tudom, hogyan fogjak hozzá! Ráadásul hogyan állhatnék helyt egy szakmai bizottság előtt, ahol az a feladatom, hogy megvédjem a 30-40 oldalas dolgozatomat?

Második szemeszterben az alkotmányjogon kívül hatályos joggal még nem találkozunk. Hogyan találhatunk rá arra a témára, ami érdekel bennünket, ami „versenyképes”, ami joggal kapcsolatos, és amiről tudunk anyagot gyűjteni? Hogyan vitázhatnánk dolgozatunkról a szóbeli prezentáció során?

Országos

Az OTDK egy kétévente megrendezésre kerülő verseny, melyet főiskolai, egyetemi hallgatók számára szerveznek.

Ahhoz, hogy valaki a dolgozatával kikerülhessen az országos fordulóra, először a saját kari konferenciáján kell bizonyítania. Idén az ELTE ÁJK-n ennek időpontja 2016. november 7.

A kari forduló egy írásbeli és egy szóbeli részből áll, melyeket követően a továbbjutóknak az a feladata, hogy pályaműveiket kiegészítve az országos fordulóra készüljenek.

A XXXIII. Országos Tudományos Diákköri Konferenciára pedig 2017. március 29-31. között kerül sor.  Az OTDK létszámát befolyásolja az egyetemek közti kvótarendszer, ennek keretében az ELTE-ről legfeljebb negyven hallgató pályaműve kerülhet be. A különböző tanszékek és mellettük működő TDK-ból az eloszlást a jelentkezők száma befolyásolja.

Tudományos

Számos szakterület tanulói jelentkezhetnek, így tehetséges fiatalok százai mutathatják meg, mire is képesek egy szakmai megmérettetésen.

Az állam- és jogtudományi szekción belül tagozatokra különülnek el az egyes területek. A nevezés során a versenyzőknek jelölniük kell, melyik tagozatot választják, melyben mutatják be dolgozatukat. Ezen kívül formai követelményeknek is meg kell felelniük: nem mindegy,  hogyan hivatkoznak a felhasznált forrásokra, ahogy az sem, milyen felépítésű az írásuk.

Mindezt azonban nem egyedül teszi a hallgató. A dolgozathoz egy konzulens tanárt (akár többet is) kell választani, aki végigkíséri és segíti a pályamű minél sikeresebb elkészítését.

Diákköri

Azt OTDK egy tudományos diákköri mozgalom. Céljai közt szerepel a tehetséggondozás és a különböző szakágak megismertetése. Ezen túlmenően lehetőséget nyújt arra, hogy a hallgató már tanulmányai elején részt vehessen egy nagyszabású konferencián, elősegíti egy speciális téma megismerését, illetve arra ösztönzi az indulót, hogy megtanulja, hogyan kell megírni egy színvonalas szakszöveget.

Az ELTE-n számos diákkör működik, melyeknek szakmai műhelyekként az a céljuk, hogy a hasonló érdeklődésű emberek támogathassák, fejleszthessék egymást. Lehetővé teszik a hallgatók számára az oktatókkal való jó szakmai kapcsolat kialakítását, továbbá az ilyen közösséghez való tartozás túlmutat az OTDK-n is.

Konferencia

A konferencia szóról leginkább elismert, neves szaktekintélyek értekezése, vitája jut az eszünkbe.  Ezeket lelkesen hallgatjuk, de saját előadás tartását gyorsan elvetjük.

Kevés ember mond hezitálás nélkül igent a kihívásokra, de még nekik is nehézséget okoz kiállni az OTDK szakmai zsűrije elé. A magabiztosabb kiálláshoz az OTDK félévben remek lehetőséget nyújtanak a TDK-k. A hallgatóktól kapott visszajelzések és kritikák elősegítik a lehető legjobb dolgozat elkészítését.

Fontos, hogy hallgatóként nem mindennap kap az ember olyan lehetőséget, amely akkorra pluszt adhat szakmai fejlődésének, mint ez a konferencia. Részese lehetsz egy olyan rendezvénynek, amelyen  több száz hozzád hasonló érdeklődésű hallgató vesz részt, és ami segít abban, hogy hozzászokj a szakmai vitákhoz, előadásokhoz.

Miért jelentkezz?

Amiért erre az egyetemre jelentkeztél. A lehetőségekért, a szakmaiságért, a közösségért és a fejlődésért.

Az OTDK mindezeket magában hordozza. Lehetőség, hogy bárki megmutathassa, mire képes, ezen kívül szakmai elismerést jelenthet már a dolgozat elkészítése is, az elmélyülés egy adott témában, a fordulók során pedig olyan emberekkel találkozhatsz, akikkel egymás fejlődését is elősegíthetitek, valamint a későbbiekben az itt szerzett tapasztalatok hozzájárulhatnak előmeneteledhez.

Ha az első három helyezett között vagy – sőt néhány tanszék a különdíjas tanulmányokat is elfogadja –, dolgozatodat elismertetheted szakdolgozatként is. Emellett plusz pontot jelent PhD felvételin, valamint egy ilyen szintű publikáció az önéletrajzban is előnyösen mutat.

   

A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Szalai Flóra

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.