Elstartolt az ELTEszem-programsorozat – Első vetítésünkön a Hálózat című filmet láttuk

A jogi karon működő Oktatói Mentorprogram szervezésében szeptember 20-án az elsőéves jog- és politológus hallgatók interaktív filmnéző esten vehettek részt, amelynek elsődleges célja, hogy segítse a gólyák beilleszkedését, egymással való megismerkedését. Ez az est volt az első a programsorozatban, az OM még két filmklubestet tervez az elsőévesek számára az őszi szemeszterben.

Az interaktív filmklub, azaz az ELTEszem első vetítésén a Hálózat című, 1976-ban készült filmet tekinthették meg az érdeklődők, melyet a meghívott vendég, Puzsér Róbert újságíró, filmkritikus választott. A filmet nem spoilerezném el, mindenki nézze meg maga, ha nem tudott eljönni, vagy ha nem látta volna korábban. A filmművészeti alkotás témája nem meglepő módon a Puzsér művészúr által oly sokszor emlegetett, vagyis inkább bírált kereskedelmi média. A történet középpontjában a pszichotikusan működő műsorszerkesztés áll, amit csak és kizárólag a pénz, a profit érdekel. Az emberi lelkek, érzések, életek vagy az értékközlés hidegen hagyja a médiát, csupán a nézettség számít a szemében. A barátság, a szerelem, a méltóság mind lényegtelen dolog, egyedül a nyereség a fontos, és ha ennek érdekében meg kell ölni valakit, az sem okoz problémát.

 Mindenki számára ajánlom ezt az igazán progresszív remekművet: a ’70-es években ilyen médiakritikus filmet készíteni nagyon nagy bátorságra vallott. Rendkívüli módon megelőzte korát a film, hiszen napjainkra még meghatározóbbá, profitorientáltabbá, korruptabbá és kritizálhatóbbá vált a kereskedelmi média. Puzsér Róbert szavaival élve: a Hálózat című filmet kötelező megnézni.

Viszont a Hálózat mellett az ELTEszem-programsorozatot is ajánljuk, hiszen ha bolondulsz a jó filmekért, érdekel, hogyan készülnek a médiatartalmak, esetleg csak egyszerűen szeretsz mozizni, vagy ha szeretnél megismerkedni más elsőéves joghallgatókkal, akkor itt a helyed!

 A kulturális programsorozat vetítésein kizárólag az első évfolyam hallgatói vehetnek részt. A következő eseményéről való tájékozódásért érdemes figyelni a Hallgatói Önkormányzat Facebook-oldalát!

 

képünk forrása: www.media.salon.com

         

A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Berei Benjamin

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.