És akkor ez így most hogy? – Az USA elnökválasztásának margójára

Megtörtént az elképzelhetetlen: Mr. Trump az új President. Szavazói többségében a keresztények (ők az USA-ban politikailag is igencsak számottevő közösséget jelentenek), akik féltik a vallás- és szólásszabadságukat, a Pro Life mozgalom támogatói (ők az abortuszt ellenzők), akiket Clinton asszony kilencedik hónapos abortusza felháborított, a kisemberek, akik megkeseredtek, és a politikai elit távozását követelik, valamint mindenki, aki radikális változást akar, valami merőben mást. Most megkapták. Az azonban majd’ minden közvéleménykutatásnak ellentmondott, mikor kiderült, hogy a fentebb felsorolt csoportok ilyen nagyszámú szavazótömeget jelentenek. Talán ők maguk is megdöbbentek. Valahol talán mindenki megdöbbent. Nézzük tehát ki és hogyan reagált arra, ami múlt szerdára virradóra fogadta.

Természetesen a social media felrobbant, a mémgyár azonnal beindult, lefagyott a kanadai bevándorlási hivatal honlapja, és tömegek vonultak az utcára. A rengeteg, futótűzként terjedő poszt közül talán a leghíresebb, amikor a The Simpsons című sorozat 2000-ben megjósolta Trump győzelmét. Ezért járna is a keksz, csakhogy ez a rész 2015-ös, és azután készült, hogy a botrányaitól hírhedt Trump bejelentette az indulását az elnökségért republikánus színekben. Akkor ez még igen jó viccalapnak számított.

Viszont a győzelmen felbátorodva megjelentek Trump csendes, titkos támogatói („silent secret Trump supporters”), azaz olyan emberek, akik eddig nem hangoztatták, hogy Donald Trumpra fognak szavazni, most szinte coming out-ként vállalják fel ezt a nyilvánosság előtt. Jó példa erre a New York Times-ban megjelent cikk Muzulmán, nő és bevándorló vagyok. Trumpra szavaztam címmel.

Mások szerint pedig nem a gyűlölet, hanem a hazaszeretet győzedelmeskedett.

Dr. Michael Brown, keresztény vezető felhívja a figyelmet arra, hogy a média irracionálisan démonizálta a republikánus jelölt személyét, s habár sok felelőtlen kijelentés elhangzott a szájából, nincs ok a pánikra. A Vatikán pedig imádkozik Trump megvilágosodásáért, de gratulál a győzelemhez.

Hollywood dühöngve elment a sarokba sírni, és ezt szinte szó szerint kell érteni. Az amerikai celebvilág döntő többsége teljes erővel felsorakozott Clinton asszony mögött a kampányidőszakban, és megdöbbenéssel tapasztalták, hogy nincs akkora hatásuk az emberekre, mint azt hitték. Miley Cyrus zokogó szelfivideót posztolt, Emma Watson meghirdette az új programját, miszerint még nagyobb elszántsággal fog a nők jogaiért küzdeni. Az átlagemberek pedig elég keresetlenül kommentelnek – ahogy az már csak lenni szokott –, és szolidan emlékeztetik ezeket a hírességeket arra, hogy több tucatnyian esküdöztek: elhagyják az Egyesült Államokat republikánus győzelem esetén. Azt is hangoztatják ezek az emberek, hogy tessék csomagolni, és különben is hogy jön ahhoz egy színész, hogy politikai véleményt formáljon.

Maga Hillary Clinton sokáig nem nyilatkozott, majd végül a választást követő napon beszédében elismerte a vereségét, megható  mondatait pedig azóta rengetegen idézték. Veresége főleg annak a ténynek a fényében elkeserítő, hogy de facto több szavazatot szerzett, mint Trump, de az utóbbi mégis ötvennyolccal több elektort mondhatott a végén magáénak (290:232). A volt First Lady rossz stratégiát választva játszott.

Az eredmények hallatára az első női elnökre várakozók azonnal kampányolni kezdtek azért, hogy a jelenlegi First Lady, Michelle Obama induljon az elnökségért négy év múlva.

A #Michelle2020 kezdeményezést valószínűleg maga Michelle sem fogja komolyan meggondolni, de Trump győzelmével világossá vált, hogy ma már minden lehetséges.

Orbán Viktor miniszterelnök, aki korábban is kiállt Donald Trump mellett, gratulált az új elnöknek, és a győzelmet a demokrácia győzelmének tekintette. Gyurcsány Ferenc is hasonlóan vélekedett, ő azonban sietve hozzátette, hogy ez nem változtat a tényen, miszerint az ő legfőbb célja továbbra is Orbántól megszabadulni.

A meglepődés tehát jogos, és a hirtelen érzelemkitörések mind érthetőek, azonban hamarosan ez is le fog csengeni, minden és mindenki visszatér majd a régi kerékvágásba. Az Egyesült Államok polgárai nem vándorolnak majd Kanadába, az emberek pedig lenyugszanak, és tudomásul veszik a tényt, hogy „a fehér paraszt ütötte a sötét királynőt”.

A választásokról készült legcukibb videó viszont egyértelműen egy szavazófülkéből kéz a kézben kisétáló idős párról készült, ahol a férfi Clinton asszonyra, a hölgy pedig a republikánus jelöltre adta le a voksát, és azt mondják, sokat vitatkoztak mostanában, de a végén teljes összhangban, egyszerre válaszolják, hogy tényleg szeretik egymást. A videó itt tekinthető meg a CNN Facebook- oldalán.

Képünkön Barack Obama elnök és a győztes elnökjelölt Donald Trump látható, a választások után a Fehér Házban történt első hivatalos találkozásuk alkalmával. Forrás: http://abcnews.go.com

A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Varga Dominika Kincső

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.