Fiatal kutatók fóruma Pozsonyban

Április 25-26. között került tizenegyedik alkalommal megrendezésre a Central and Eastern European Forum of Young Legal, Political and Social Theorists Conference Pozsonyban. A konferencia idén a Central and Eastern Europe as a Double Periphery? címet viselte.

A fiatal kutatók fóruma több, egymáshoz közel eső, azonban mégis különböző tudományágban dolgozó kutatók munkáját vonultatta fel. Két napon keresztül hallgathattunk előadásokat Közép- és Kelet-Európa jövőjéről, a régió országainak összefogásáról, jogfilozófiájukról és számos hasonló témáról. Több előadó fejtegette tanulmányában, hogy beszélhetünk-e egyáltalán perifériáról, és amennyiben igen, az hol kezdődik és hol lehet a határa. Egy másik előadás keretei között egy egységes jogrendszer vízióját vetette fel az előadó, mely elképzelése szerint a Visegrádi négyek között valósulhatna meg, a közös történelmi múlt alapulvételével.

Magyarországról is több kutató érkezett a szlovák fővárosba.

Egyetemünket Szentgáli-Tóth Boldizsár, az Alkotmányjogi Tanszék tudományos munkatársa képviselte „A minősített törvények, mint az alapjogvédelem eszközei Közép- és Kelet-Európában” című dolgozatának ismertetésével..

Az előadások egy-egy téma köré építve, blokkokban zajlottak le. Minden blokk végén meghatározott idő állt rendelkezésre, ahhoz hogy akár az előadók egymáshoz, akár a közönség az előadókhoz kérdéseket intézzen. A beszélgetések során a közönség még mélyebb betekintést nyerhetett egy-egy dolgozatba, és több esetben előfordult, hogy vitatták az ott elhangzottakat, így egy érdekes szakmai diskurzusnak is részese lehetett a hallgatóság.

Az információszerzés mellett a kapcsolatépítést is szolgálta a Pozsonyban töltött pár nap. A szervezők egy állófogadással egybekötött megnyitóval kedveskedtek a résztvevőknek a konferenciát megelőző napon, majd az utolsó estén egy közös vacsorával zárult a rendezvény. Az ilyen alkalmak során lehetőség nyílt a kutatók megismerésére, akár a dolgozataikkal, akár más témakörbe tartozó kérdés kivesézésére. Mint ahogy arra a konferencia neve is utal, kifejezetten a fiatal kutatók fórumaként definiálják magukat, ami az előadók életkorán is meglátszott, így nem volt nehéz szóba elegyedni a többi vendéggel, hiszen korban és érdeklődési körben is közel álltunk egymáshoz.

8D0CA570-C3B3-40D1-8CF7-76890B02D9C7

A városnézés sem maradhatott ki az utazásból. Az egész város felfedezéséré sajnos nem volt időnk, de sétáink során megállapítottuk, hogy rengeteg katolikus templom díszíti a várost. A régebbi utcák hasonlítanak a budapesti utcákra, de Pozsonyban több a színes polgári lakás, mint itthon, a Duna-part pedig egy igen hosszú részen parkosítva van, így oda bárki nyugodtan kifeküdhet napozni, tanulni, olvasni vagy piknikezni. Összességében egy nagyon kellemes város, ahol feltűnően kevés autó jár.

Ez a konferencia évente kerül megrendezésre, minden évben más helyszínen. Akit érdekel Európa jövője vagy a fiatalokat mostanában foglalkoztató kutatási témák, annak nemsokára Bécsben a helye, ugyanis jövő tavasszal Bécs városa lesz az esemény házigazdája.


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁSA szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Szakmáry Zsófia

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.