Folyóiratok az egyetemi életben

Beadandó írása előtt állsz, és szorít a határidő, de még ötleted sincs, hogy hol keresgélj szakirodalom után? Jó helyen jársz. A következő cikk épp ebben próbál segítséget nyújtani olyan folyóiratok ajánlásával, amelyek hozzájárulhatnak a szakirodalom-keresés kezdeti nehézségeinek gyors áthidalásában.

Voltál már olyan helyzetben beadandó, évfolyamdolgozat vagy szakdolgozat írása közben, hogy tudtad, miről szeretnél írni, de azt nem, hogy hol keress utána? Gyakornoki munkád során szembetalálkoztál egy jogi problémával, ami komolyan felkeltette az érdeklődésed? Vagy csupán elkezdett érdekelni egy téma a mindennapi tapasztalataidból, és szívesen utánaolvasnál, de eddig nem tudtad, hol találhatnál témába vágó folyóiratokat?

Jelen írásunk – lapunk egy korábbi cikkének folytatásaként – a fenti helyzetekre ajánl néhány olyan folyóiratot, ahol talán megtalálhatod a keresett válaszokat.

1. Politikatudományi Szemle

A Politikatudományi Szemle 1992 óta közöl magyar nyelvű tanulmányokat a politikatudomány minden területéről, mint például a globalizáció és európai politika, az önkormányzati rendszer, a politikai filozófia, az alkotmánybíráskodás, a kormányzáskutatás, a tömegkultúra és politikai attitűdök, a Big Data, és sok más hasonlóan érdekes témában. A tanulmányokon kívül az érdeklődő olvasók kellemes időtöltésként könyvrecenziókat is olvashatnak.

2. Külügyi Műhely

A Külügyi Műhely tudományos folyóirat elektronikus formában jelenik meg évente két alkalommal. Különlegessége, hogy olyan mérvadó fórumot kínál, ahol számos tudományterület képviselői találhatnak érdeklődésükhöz illeszkedő cikkeket tíz rovatba rendezve, amelyek a következők: biztonsági tanulmányok, diplomácia, európai tanulmányok, magyar nemzetpolitika, Magyarország külkapcsolatai, nemzetközi gazdaságtan, nemzetközi jog, nemzetközi szervezetek és regionális tanulmányok.

3. Alkotmánybírósági Szemle

Ha már gólyaként érdeklődsz az alkotmányjog iránt, akkor a szakmai cikkeket kínáló, évente két alkalommal megjelenő Alkotmánybírósági Szemle lapszámait érdemes kezedbe venni.

4. EU Jog Online

Negyedévente megjelenő tudományos szakfolyóirat az Európai Unió joga iránt érdeklődő szakmai közösség számára. Az EU Jog Online tudományos jellegű tanulmányokon, jogesetelemzéseken, aktuális európai uniós és hazai bírósági határozatokon, illetve a Fórum rovatban nem tanulmány jellegű írásokon keresztül számol be az Európai Unió jogalkotási és jogalkalmazási aktualitásairól.

5. Polgári Jog

Polgári jogi tanulmányaink kezdetén a Ptk.-val és a tankönyvekkel való ismerkedés mellett érdemes lehet időt szakítani az adott jogághoz kapcsolódó ítélkezési gyakorlatra is, amelyhez a Polgári Jog folyóirat szolgálhat támaszul. A kéthavonta dupla lapszámmal megjelenő online szakmai lap a Tanulmány, a Döntvény és a Fórum rovatain keresztül nyújt bepillantást az olvasóközönség részére a jogalkalmazás és a joggyakorlat aktualitásaiba. Kifejezetten előnyéül szolgál a folyóiratnak, hogy a Jogtár-előfizetéssel rendelkező olvasói a lapban hivatkozott joganyagokhoz, illetve bírósági határozatokhoz közvetlenül hozzáférhetnek a szövegbe ágyazott linkeken keresztül.

6. Büntetőjogi Szemle

A büntetőjog, kriminológia, büntető eljárásjog és büntetés-végrehajtási jog iránt érdeklődők tapasztalt büntetőjogászok elméleti és gyakorlati szempontból megközelített témákat feldolgozó tanulmányait olvashatják az elektronikus folyóiratban magyar, angol és német nyelven. Ha ezen témák érdekelnek a Büntetőjogi Szemlében maradéktalanul megtalálod.

7. Új Magyar Közigazgatás

Azon jogász és politológus hallgatók számára, akiket a közigazgatás foglalkoztat kifejezetten hasznosnak bizonyulhat a 2020-tól negyedévente megjelenő Új Magyar Közigazgatás szakfolyóirat. Az előfizető olvasók a közigazgatást több aspektusból, kiváltképp politológiai, jogi és gazdasági szempontból ismerhetik meg.

8. Családi jog

Felkeltette az érdeklődésed egy családjogi téma, de nem tudod, hogy hol találsz témába vágó tanulmányokat? Ebben az esetben a Családi jog folyóirat igazi kincsesbányává válhat, amely nemcsak több jogterületet fed le egyszerre, hanem a téma tudományterületeken átívelő jellegéből fakadóan olyan társtudományokat is érint, mint például a pszichológia vagy éppen a szociológia.

9. Eljárásjogi Szemle

Tanulmányaink folyamán először harmadévesen találkozunk eljárásjogi tárgyakkal, vagyis a büntető, a közigazgatási és a polgári eljárásjoggal. Az eljárásjog e három jogterülete megújulásának ösztönző hatására jött létre a 2016 és 2018 között megjelenő Eljárásjogi Szemle című folyóirat, amelynek negyedévenként megjelent lapszámai elektronikus formában a mai napig elérhetőek az érdeklődők számára.

10. Adó szaklap

A pénzügyi jogi és munkajogi tanulmányok iránt érdeklődő hallgatók számára az Adó szaklapot ajánljuk, amelynek különlegessége, hogy az adózás gyakorlati szempontú elemzéséről gondoskodik. A nyomtatott folyóirat tematikusan tartalmaz a személyi jövedelemadó, a társasági adó, az általános forgalmi adó, az adóeljárás, a helyi adók, a társadalombiztosítás és munkaügy témájába vágó cikkeket.

11. Munkajog

Már egyetemi éveid alatt úgy érzed, hogy munkajoggal szeretnél foglalkozni, és szívesen gyarapítanád tudásod a tananyagon kívül is? Ebben az esetben a negyedévente megjelenő Munkajog szaklap az Értekezések, A munka világa, az Ítélkezési gyakorlat, a Jogmagyarázat és a Jogélet című rovatain keresztül betekintést nyújt a munkajog világába, ami nem csupán az állam- és jogtudomány művelőit, hanem ennél jóval szélesebb olvasóközönséget szólít meg.

12. Ingatlanjog

Az agrárjogi tanulmányok felkeltették az érdeklődésed az ingatlanjog iránt, és szívesen olvasnál a témába vágó cikkeket? Ebben az esetben az Ingatlanjog folyóiratot ajánlanánk, amely tanulmányokon, jogesetelemzéseken, döntvényeken és nem tanulmány jellegű írásokon keresztül nyújt betekintést az ingatlanokkal kapcsolatos szakágak – ideértve a közigazgatási jog, a polgári jog és az agrárjog – joganyagaiba.

Források: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12
Képek forrása: 1, 2, 3, 4


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS


A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése Szerző weboldala

Rabb Ramóna

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.