Gyakornokként az ötödik kerületi Amerikában

Ebédelnél FBI ügynökkel? Dolgoznál amerikai diplomatákkal? Sorban állnál hot dogért az amerikai nagykövettel? Érdekel a nemzetközi kapcsolatok és diplomácia világa? Feldobnád az önéletrajzod? Ha bármelyikre igen a válasz, tudom a megoldást!

A Budapesti Amerikai Nagykövetség évek óta meghirdeti minden őszi és tavaszi szemeszterre a helyi gyakornoki programját, én pedig évek óta néztem, hogy na majd egyszer jelentkezem. Végül tavaly, szó szerint az utolsó utáni pillanatban, beadtam a jelentkezésem a meghosszabbított határidejű pályázatra. Nem klisé azt állítani, hogy meghatározó öt hónap következett az életemben.

Mivel a meghosszabbított határidő szakaszában pályáztam, így maradék elven választhattam részleget, s az Üzemeltetési Osztályra (Facility Management) kerültem. Itt elsősorban adminisztratív munkáim voltak: iratmegsemmisítés, táblázatok kezelése, mappák felcímkézése. Tipikus gyakornoki munkák.

A rendszerváltás óta az osztályon dolgozó kedves kolléga élettörténete, az amerikai osztályvezető utánozhatatlan stílusa, az egy évtizedig Amerikában élő, afroamerikai veteránnal összeházasodó hölgy kalandjai az egyébként monoton munkanapokat is feldobták.

image (2)

A gyakornoki időm végéhez közeledve, hirtelen jött ötlettől vezérelve, egyik délután felkerestem a sajtóosztályt, hogy megkérdezzem, nem folytathatnám-e náluk a munkám, ha a szerződésem a másik részlegen lejárt. Ritkán örültek nekem annyira, mint ekkor, hiszen mint elmondták, nyaranta szűkölködnek segítő (gyakornoki) kézben, így hamar sikerült egyeztetni a HR osztállyal, valamint az illetékes vezetőkkel, és a sikeres felvétel után, két hónapos szerződéssel átkerültem a Sajtó- és Rendezvényszervezési Osztályra (Public Affairs).

Itt sokkal változatosabb, dinamikusabb és igazán kihívást jelentő munkákat kaptam.

Rögtön az első héten a július negyedikei ünnepség lebonyolításában vettem részt, ahol a sajtó koordinálása volt a feladatom, miközben a fél magyar kormány, az új amerikai nagykövet, a gazdasági és politikai élet vezetői lepték el a kerti partit.

A nyár hátralevő részében elsősorban a Social Media csapat munkáját támogattam grafikák, posztok gyártásával, brainstorminggal, fordításokkal, ami a lehető legtesthezállóbb feladat volt számomra. Kéthetente részt vehettem a meetingeken, ahol rengeteget tanultam az irodai munkák felépítéséről, a csapatmunkáról. Fájó szívvel jöttem el augusztus végén.

Varga Dominika Kincső a követségen

Varga Dominika Kincső a követségen

Miért éri meg az Amerikai Nagykövetségen dolgozni?

Ha a személyes történetem nem győzött meg eléggé, íme néhány objektív pro és kontra, ami alapján meghozhatod a számodra helyes döntést.

Először azt emelném ki, hogy igazi önéletrajzi unikum. Habár évek óta meghirdetésre kerül a gyakornoki program, elég kevesen mondhatják el, hogy ott dolgoztak. Kizárólag öt felsőoktatási intézmény hallgatói pályázhatnak, így már az objektív pályázási feltételek is jelentősen szűrik a mezőnyt. Az egyik ilyen egyetem az ELTE, ezért érdemes kihasználni, hogy polgárai vagyunk.

Feldobja az önéletrajzod, figyelni fognak rád későbbi helyeken is, egész egyszerűen azért, mert ez a hely nem egy szokványos ügyvédi iroda vagy kormányzati szerv, hanem valódi különlegesség.

kepek

Másodszor fontos, hogy mégsem igényel annyi munkát, mint egy ügyvédi iroda. Tapasztalatból mondom, hogy egy jól menő ügyvédi irodában bizony a gyakornok sem pihenhet, mivel profitorientált vállalkozás, a gyakornoknak is sűrű időbeosztása van, határidőket kell tartani.

A Nagykövetség nem piaci szereplő; célja, felépítése, működési mechanizmusa is más.

Természetesen itt is vannak határidők és munkarend, de közel sem annyira intenzív, mint a bírósági beadványok, földhivatali ügyintézések, NAV-telefonok világa. Éppen emiatt nappali egyetem mellett sokkal könnyebben beilleszthető az időbeosztásba, mint más munka. Arról nem is beszélve, hogy csupán két metrómegálló az ÁJK-tól.

Másrészről azonban a munkáért juttatás nem jár, a gyakornok önkéntesként dolgozik. Ez alapvetően hátrány, hiszen – remélhetőleg – már elindult az a tendencia, hogy a gyakornokoknak is fizetnek.

Miért válasszuk mégis ezt a helyet? Később kifizetődik.

Ha még nem dolgoztunk máshol, és az első gyakornoki helyünket keressük, célszerű olyan pozíciót választani, ahol nincs fizetés, kisebb a nyomás, viszont olyan tartalmat ad az önéletrajzunkhoz, ami megkönnyíti a későbbi munkavállalást. A Nagykövetség pontosan ilyen hely.

Ha még nem volt olyan munkahelyed, ahol a gázálarc használati szabályait magyarázták, vagy teljes biztonsági átvilágításon estél át, és körülbelül nyolcféle különböző hangriasztó jelzést kellett ismerned, és izgalmakra vágysz, csak javasolni tudom az USA budapesti nagykövetségét.


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁSA szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Varga Dominika Kincső

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.