Hagyományőrző programok

Valószínűleg, ha máshol nem is, az általános iskolai kirándulásokon már mindenki megismerkedett a hagyományőrzés világával, mégis képesek vagyunk elfelejteni, hogy magyarnak lenni nem csak annyit jelent, hogy népdalokat tanulunk énekórán, március 15-én kokárdát viselünk, vagy augusztus 20-án megnézzük a tűzijátékot. Azok számára, akik szünetet tartanának a tanulásban, és szívesen vennének részt kulturális fesztiválokon vagy táborban, az alábbiakban ajánlok pár lehetőséget.

  1. Gyulai Kolbász- és Sódarmustra – 2017. március 31. – április 2.

A gyulai gasztronómiai mulatság minden évben változatos programokkal, kiállításokkal, gazdag étel- és italkínálattal csalogatja az érdeklődőket. Az eseményen Székelyföld is képviselteti magát: látványos csíkszentmiklósi disznóvágás és gyergyószentmiklósi ételkészítési bemutató várja a látogatókat. Ezeken kívül a sonka-, kolbász- és szendvicskészítő verseny, illetve a gyulai disznóvágás-bemutató sem maradhat el. A mustrán a Republic és az Ismerős Arcok is koncertet ad.

További információk: http://www.sodarmustra.hu/

  1. Húsvéti Bárányfesztivál – 2017. április 15-17.

A budapestiek mindig remek helyzetben vannak, ha hagyományőrző programra vágynak, ugyanis a fővárosban szinte minden hétvégén ellátogathatunk valamilyen fesztiválra. Mivel közeledik a Húsvét, a Vajdahunyadvár rendezvényét emelném ki, ahol a különféle bárányhúsból készült hazai és nemzetközi ételek mellett kézműves-foglalkozásokon is részt lehet venni. A fesztiválra ingyenes a belépés.

További információk: https://www.facebook.com/husvetibaranyfesztival/

  1. Gyulai Pálinkafesztivál – 2017. április 28-30.

Ha esetleg valakinek a Kolbász- és Sódarmustra kevés vagy unalmas lenne, ajánlom figyelmébe a pálinkafesztivált, mely április 28-30. között várja a látogatókat. Ez a rendezvény rengeteg koncertnek ad helyet, így azok is jól érezhetik magukat, akik nem kedvelik a pálinkát: fellép többek között a Karthago, a Magna Cum Laude, Péterfy Bori, Kis Grofó és Rúzsa Magdi is.

További információk: http://www.gyulaipalinkafesztival.hu/

  1. Velencei-tavi Hal-, Vad-, Bor- és Pálinkafesztivál – 2017. április 29. – május 1.

Miért ne látogathatnánk el a Velencei-tóhoz már tavasszal is? Ez a fesztivál tökéletes bemelegítés a nyárra azok számára, akik esetleg hónapok óta nem tették ki a lábukat a fővárosból, hiszen Agárd egyáltalán nincs messze. Az eseményen koncertet ad többek között a Csík zenekar és Péter Szabó Szilvia.

További információk: http://www.velenceitofeszt.hu/

  1. Székely Fesztivál – 2017. május 12-14.

Ez a fesztivál ugyan még viszonylag újnak számít, de már az elmúlt két évben is rengetegen látogattak ki miatta a Millenárisra. Az eseménynek célja, hogy bemutassa Székelyföldet azoknak, akiknek eddig nem volt alkalmuk megismerni, és emellett tökéletes találkozási pont azoknak a székelyeknek, akik szülőföldjüket hátrahagyva települtek át az anyaországba. A látogatók nemcsak kézműves termékeket vásárolhatnak, de megkóstolhatják a székely étel- és italkülönlegességeket is. A fesztivál díszvendége idén Gyergyószék, fő támogatója a Csíki Sör Manufaktúra.

További információk: http://www.szekelyfesztival.com/

+1. XXXII. Csutorás Nemzetközi Népzenei és Néptánc Tábor – 2017. augusztus 6-13.

Bár még messze van az augusztus, már jelentkezni lehet a Csutorás táborba, melyet több mint harminc éve rendeznek meg minden évben. A Csutorás azt is bebizonyítja, hogy téves a táborozást csupán gyermekmulatságnak tekinteni, hiszen felnőttek és családok is nyugodtan részt vehetnek ilyen eseményeken. E pár napban többek között hivatásos zenészek, táncosok és népművészek gyűlnek össze Örkényben a Kárpát-medence különböző pontjairól – például Erdélyből, Felvidékről vagy Délvidékről –, hogy a lehető legváltozatosabb programokon új élményeket szerezzenek és adjanak egymásnak.

További információk: http://www.csutorastabor.hu/

A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Mezei Anna Ramóna

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.