Házi kedvencek mint a psziché gyógyítói

Biztosan sokan tapasztaljátok, hogy egy stresszes és túlhajszolt nap végén pozitívan és nyugtatólag hat rátok a háziállatotok közelsége. Kedvenceink lelki egyensúlyunk megőrzése és hangulatunk javítása mellett már fontos szerepet kapnak egyes betegségek gyógyításában, a depresszió kezelésében, valamint a mozgásfejlesztés és a tanulási nehézségek leküzdése területén is. Cikkünkből az is kiderül, hogy az elterjedt terápiás állatok (mint a kutyák és a macskák) mellett milyen különlegesebb állatfajták alkalmasak még terápiás célokra.

Állatok tartása terápiás célokra bizony nem újkeletű, ugyanis hagyománya egészen a IX. századig nyúlik vissza. A források szerint elsőként egy belga farmon, Gheelben alkalmaztak haszonállatokat sérült emberek munkájának ösztönzésére. A következő ismert adat szerint a XVIII. század végén Angliában már intézményesített formában működött az állatasszisztált foglalkozás mentális betegségek kezelése érdekében. Az állatterápia igazán elterjedtté az I. világháborút követően vált, amikor az Egyesült Államokban a veteránok mentális egészségének javítására kutyákat is bevontak a programba.

Látva a módszer sikerességét az 1940-es évek alatt ismét arra bátorították a kórházakat, hogy a háború okozta poszttraumás stressz és a megrázkódtatások hatékony kezelésére tartsanak kutyákat. Az 1960-as évektől kezdődően a szorongásos zavarok kezelésére az állatasszisztált terápia Dr. Boris Levinson klinikai szakpszichológus nyomán vált elterjedté.

Egy alkalommal Levinson magával vitte kutyáját egy viselkedési zavarral küzdő kisfiú kezelésre. A terápia során meglepve tapasztalta, hogy

páciense nyitottan fogadta a kutya jelenlétét, elkezdett hozzá beszélni, és ezáltal az addigi kommunikációs nehézséget sikerült leküzdeni.

Ennek nyomán napjainkban csak az Egyesült Államokban körülbelül húszezer terápiás kutya vesz részt a legkülönfélébb gyógyító programokban, így mozgási és emocionális képességek fejlesztésében, illetve az idősellátás területén.

Vajon mi a kulcsa az állatterápiás foglalkozások egyre nagyobb sikerének? Már egy kis állat fizikai közelsége is nyugtatóan hat az emberre, helyreállítja a vérnyomást, a szívfrekvenciát és a légzést. Ezen megfigyelés alapján már számos munkahely teszi lehetővé, hogy a dolgozó magával vihesse a kutyáját az irodába. A tapasztalatok szerint a kutya jelenléte nemcsak a produktivitást növeli, hanem pozitív irodai légkört is teremt a munkavállalók számára. Azonban ne csak a kutyatartó szempontjára koncentráljunk! Az állat életminőségén ugyanúgy javítunk, ha nincs reggeltől estig egyedül, bezárva egy garzonlakásba.

Az irodakutya jelenség mellett egyre nagyobb figyelmet kap az állatasszisztált oktatás bevezetése is.

A kutya jelenléte motiválja a gyerekeket, egy-egy feladat sikeres elvégzése után a kutya különféle módon jutalmazhatja őket, a monoton órai munkát pedig megszínesíti egy szőrös állat. Tapasztalatok bizonyítják, hogy a szorongásra hajlamos gyermek könnyebben megnyílik és beilleszkedik osztályába az állatok jelenlétében.

Nem minden kutya alkalmas azonban arra, hogy iskolai foglalkozásokon közreműködjön. Fontos az emberközpontúság, a szófogadó és békés jellem. Emellett a megfelelő testalkat is meghatározó szempont az ideális kutya kiválasztásánál. A legmegfelelőbb a közepes termet, és előny az is, ha bundája sűrű, és abba bele lehet túrni.

Az állatasszisztált terápiák komolyabb betegségek enyhítésében is nagy szerepet játszanak.

Az autista gyermekek könnyebben leküzdik kommunikációs és viselkedési zavaraikat az állatok közelében, sőt szociális kapcsolataik kialakításában is segítenek. Epilepszia és pánikbetegség esetén a roham előrejelzésében tud hasznossá válni egy képzett kutya. Az állatterápiát sikeresen alkalmazzák az időskori egyedüllét enyhítésére és drog-, illetve alkohol problémák, valamint mozgásszervi betegségek gyógyítására is.requests-alpaca_2441680k

Az állatasszisztált terápiák során kutyák és macskák közreműködése az elterjedt. A hippoterápia, azaz a terápiás lovaglás igen hatékonynak bizonyul a mozgásfejlesztés területén, az Egyesült Államokban pedig a „Parrots for Patriots” nevű nonprofit kezdeményezés papagájok örökbefogadását népszerűsíti a veterán katonák körében. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a papagájok gondozása csökkenti a poszttraumás stresszt, valamint a madár és gazdája között szorosabb kötődés tud kialakulni a papagáj magas élettartamának köszönhetően. Egy idősek otthona Berlinben alpakákkal színesíti meg a nyugdíjasok életét, ugyanis az alpakák jámbor természetük és különlegesen finom bundájuk miatt egyre népszerűbbek terápiás foglalkozásokon.

Nagyon fontos, hogy a terápiás célra tartott állat jól nevelt, egészséges és békés természetű legyen.

Nem egyszer okozott már problémát terápiás állat szállítása az egyes légitársaságoknál. Legutóbb egy érzelmi támogató/lelkitárs (emotional support) páva okozott felfordulást a New Jersey-i reptéren, és végül a mérete és a súlya miatt a tulajdonosa nem vihette fel a repülőre az állatot. 2014-ben egy lelkitárs disznót és gazdáját szállítottak le egy repülőgép fedélzetéről, ugyanis az állat röfögésétől több utas is megijedt.

Az egzotikus terápiás állatok tartása sokak szemében divathóbortnak tűnhet, így pedig az állatterápiát övező számos fontos kérdés mellett – mint az állatok jólléte vagy a módszer alkalmazásának költsége – az is felmerül, hogy a módszer népszerűvé válása és elterjedése elvezet-e majd a klasszikus állatterápia legitimitásának a megkérdőjelezéséhez.


források: borítókép, alpakák

felhasznált irodalom:

A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Kiss Dóra Bernadett

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.