Hol találod meg a tökéletes gyakornoki helyet?

Egyszerre dolgozni és tanulni nem könnyű. Azonban ha jó állást talál magának az ember, a munkavégzés alkalmassá válik a kikapcsolódásra, az elméleti tudás elmélyítésére és gyakorlati átültetésére is – ha pedig szerencsénk van, még anyagiakkal is jutalmazzák erőfeszítéseinket. De hol találhatunk ilyen munkahelyeket?

Manapság a Facebooktól kezdve a tradicionális apróhirdetéseken keresztül, számos különböző platform van, ahol gyakornoki pozíciókat hirdetnek a hallgatói jogviszonnyal rendelkezők számára, különféle munkakörökben. Azonban a legtipikusabb és a legnépszerűbb lehetőség a diákság körében az ügyvédi irodában töltött gyakorlati idő.

Ha ilyesfajta munkát keres az ember, akkor az évfolyamcsoportok mellett – ahova rendszeresen töltenek fel állásajánlatokat a tanulók – érdemes a Budapesti Ügyvédi Kamara oldalán a hirdetések menüpont alatt böngészni, ugyanis több ügyvédi iroda is ezt a módját választja a munkatárskeresésnek. Az ügyvédek körében elterjedt módja a hirdetésnek a Neptun-üzeneten keresztül történő toborzás. Továbbá az egyetem főépületében a földszinten, a dékáni iroda folyosóján lévő hirdetőtáblán is több lehetőséget találhatnak az érdeklődők.

Nagyobb gondban lehetnek azok, akiket nem az ügyvédi hivatás vonz, hanem a jogászvilág más területein képzelik el a jövőjüket. Az őszi félévben a Neptunon keresztül minden hallgató kap egy köremailt, ami többek között arról tájékoztat, hogy a Pest Megyei Kormányhivatal, több Járási Hivatal, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, az Alkotmánybíróság, a Fővárosi Főügyészség, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága és a Gazdasági Versenyhivatal is várja a lelkes jelentkezőket szakmai gyakorlatra. Ezeknél a gyakornoki helyeknél problémát jelenthet, hogy csak ötödéves hallgatók számára nyújtanak lehetőséget, valamit nem jár értük díjazás, és a bekerülés is igen körülményes.

laptop-2838921_1920

Hivatalos és nyilvános úton – az egyetemi hírlevelet leszámítva – kevés esetben hirdetnek gyakornoki programot, de az egyetem által szervezett helyek is csak pár ember számára állnak nyitva. Ennek ellenére nem lehetetlen bekerülni. Ha az ember elég bátor ahhoz, hogy egyéni úton, e-mailen keresztül jelentkezzen, akkor valószínűleg nem fog elutasító választ kapni, hiszen ki ne örülne egy segítő kéznek, szorgalmas munkaerőnek.

Az ilyesfajta próbálkozásokat meg lehet ejteni tanulmányaink bármely szakaszában. Ezen felül attól sem kell megijedni, ha egy oktatóval kell felvenni a kapcsolatot annak érdekében, hogy az ember eltöltsön pár hetet a számára legszimpatikusabb munkahelyen. Hiszen rengeteg különböző területen foglalatoskodó tanárral találkozhatunk tanulmányaink folyamán, akik pontos információval tudnak szolgálni az általuk végzett munkáról, a kapcsolódó felvételi követelményekről és a bekerülési lehetőségről. Érdemes kutakodni a választott munkahely honlapján is, hiszen több vállalkozásnak van állandó gyakornoki programja, melyre egyéni úton kell jelentkezni.

A Hallgatói követelményrendszer 236. § értelmében a szakmai gyakorlatot igazságügyi, közigazgatási, politikai és gazdasági jellegű, a szakmai gyakorlatot felügyelő oktató engedélyével megállapított szakmai munkahelyen, instruktor irányításával lehet teljesíteni. Időtartama hat hét (240 óra), ami az ajánlott tanrend szerint a tizedik szemeszter elején teljesíthető, de a teljesítés már a hatodik félév végétől megkezdhető – természetesen az említett időpontnál korábban is lehetséges a munkavégzés, viszont az nem fogadható el szakmai gyakorlatként.

Véleményem szerint érdemes minél több különböző szakmai gyakorlati helyet kipróbálni, így tudhatjuk meg, igazán mivel is szeretnénk foglalkozni hátralévő életünk során.


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁSA szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Szakmáry Zsófia

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.