Hosszabb vizsgaidőszak, februári tavaszi szünet, július közepéig nyúló tavaszi félév

Energiatakarékosság céljából újból módosul a tanév rendje, a változtatások ezúttal azonban nem csak az őszi, hanem a tavaszi félév menetére is kiterjednek – adta hírül egyetemünk csütörtökön.

Az egyetem honlapján megjelenő bejelentés szerint az őszi félév a már szeptemberben bejelentett változtatások után megint módosul: ezúttal a vizsgaidőszak időpontját kell átírnunk a naptárjainkban, ugyanis az egy héttel meghosszabbodik. Az eddigi február 4-ei időpont helyett február 11-én fog véget érni. Ennek megfelelően, a tavaszi félév regisztrációs időszakának vége is az eredetihez képest egy héttel későbbre, február 19-ére kerül át.

Ugyanakkor, nem csak ebben változik a tavaszi félév: az eredetileg április elejére hirdetett tavaszi szünetet – az őszi szünethez hasonlóan – a téli vizsgaidőszak végére, 2023. február 20-25-re rakják át. A tavaszi félév így az eredeti, február 13-ai kezdés helyett két héttel később, február 27-én startol el,

létrehozva egy, mintegy három hónapos szuperhosszú időszakot (dec 05 – febr 26), amely során az egyetem spórolni tud majd, és ami alatt jó részünk simán lehet, hogy látni se fogja az egyetem épületeit.

Egymást viszont igen: a tájékoztatás szerint ugyanis a téli vizsgaidőszakban a takarékoskodás ellenére is lesznek jelenléti vizsgáink. Igaz, külső helyszíneken: az Egyetem köznevelési intézményeiben, kollégiumokban, illetve “téli időszakban is fűtött helyiségekben” fogjuk letenni az őszi félév vizsgáit. Hogy ez utóbbiak pontosan mit is takarnak, azt egyelőre nem tudni, de az már most sejthető, hogy a köznevelési intézmények által jelzett ELTE gyakorló gimnáziumokban tartott vizsgák délután lesznek megtartva – legalábbis másképp nehezen elképzelhető ezekben az intézményekben a vizsgák lebonyolítása anélkül, hogy az ott tanuló gimnazisták órarendjét jelentősen megbolygatnánk. A pontos helyszínekről és időpontokról a karok részletes tájékoztatást fognak adni, illetve a közlemény szerint ezeket az információkat fogjuk látni a NEPTUN-ban meghirdetett vizsgáknál is.

Ugyanakkor a változtatások itt nem állnak meg: a kései félévkezdés miatt a tavaszi szorgalmi időszak egészen május 27-ig fog tartani, és egy hetet csúszik a tavaszi vizsgaidőszak is, amellyel így egészen későn, csak július 15-én fogunk végezni, bőven az addigra már elkezdődött nyári idénymunka- és fesztiválszezon közepén. A nyári szünet mindezek hatására várhatóan durván másfél hónapos lesz,

Tehát az új, jelenleg érvényes menete a tanév hátralévő részének, összefoglalva:

  • Az őszi szorgalmi időszak utolsó, online hete: december 5-11.
  • Halasztott őszi szünet: december 12-17. (hétfő-szombat)
  • Az őszi félév vizsgaidőszaka: 2022. december 19. (hétfő) – 2023. február 11. (szombat)
  • Tavaszi regisztrációs időszak vége: február 19. (vasárnap)
  • Előrehozott tavaszi szünet: február 20–25. (hétfő–szombat)
  • A tavaszi félév első tanítási napja: február 27. (hétfő)
  • A szorgalmi időszak utolsó napja: május 27. (szombat)
  • A tavaszi félév vizsgaidőszaka: május 29. (hétfő) – július 15. (szombat).

Források: 1, 2

Képet készítette: Mató János


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS


A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése Szerző weboldala

Mató János

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.