John Dowland — A dream

John Dowland (1562/1563?-1626) angol lantművész, zeneszerző. Életéről és zenei tanulmányairól biztosat csak 1578-tól tudunk, amikor is Párizsban Sir Henry Cobham nagykövet szolgálatában élt. 1612-től egészen haláláig I. Jakab király udvarának lantjátékosa és fő komponistája. Korának egyik legünnepeltebb és leggyakrabban játszott zenésze volt.

Bár neve némileg feledésbe merült a köztudatban, az utóbbi húsz évben ismét fellendült az érdeklődés iránta. Nagy részben ez a népszerű előadónak, Sting-nek köszönhető; a 2006-os Songs from the Labyrinth című nagylemezén több Dowland művet is feldolgozott, Edin Karamazov lantművész közreműködésével. Így Dowland mostanra már kétségtelenül a reneszánsz korszak egyik megkerülhetetlen alkotójának tekinthető.

Stílusát illetően inkább a melankolikus hangvételű zene egyik atyja, ráadásul egy olyan korszakban élt, amikor a komolyzene és a könnyebben emészthető zene nem vált el olyan szigorúan egymástól, mint manapság. Ha valaki azt hinné, hogy a kissé depresszívebb dalszövegű, hangszerrel kísért „emós” előadók a modern kor szüleményei, azok biztosan meglepetésre lelnek Dowland művészetében.

Termékeny zeneszerzőnek mondható; pályafutása alatt több, mint kétszáz lantművet írt,

melyek között szerepeltek táncdarabok (pavan, galliard, almaine), fantáziák, zsoltárátiratok, továbbá dalszövegekre írt lantkíséretek is. Az azóta több hangszerre (klasszikus gitár, teorba) átfordított darabjai mellett kórusművei is fontos részét képezik a zeneirodalomnak. A mai aktív kórusok repertoárjában egészen biztosan felbukkan Dowland neve, hiszen a kor harmóniáját és összhangzatát tükrözik darabjai.

Bátorítjuk olvasóinkat, hogy az alábbi mű mellett egyéb alkotásait (Flow my tears/Lachrimae pavan, Come Again, What if I never Speede, Can she excuse my wrongs, Sir John Smith his almain, Now o now I needs must part/Frog galliard) is hallgassák meg, számtalan feldolgozás érhető el YouTube-on és más zenei felületen is.

Hallgassátok szeretettel! Ezzel kívánunk sikeres új szemesztert minden olvasónknak!

Kép forrása: X


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS


A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése Szerző weboldala

Éry Márton

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.