Karácsonyi vásárok

A karácsony közeledtével nincs jobb érzés, mint a vizsgák előtt kikapcsolódni és a karácsonyi vásárok hangulatában átszellemülni. A vírushelyzet miatt több helyen elmaradnak az adventi programok, a városokban viszont így is kellemes barangolni ebben az időszakban.

Budapest

A Szent István-bazilikánál található vásár tizenegyedik alkalommal kerül megrendezésre, a „Szeretetben. Biztonságban.” szlogennek megfelelően. A gasztró és kézműves kiállítók mellett idén is díszíti a teret egy hatalmas karácsonyfa, jászol és adventi koszorú, a gyertyagyújtás pedig minden vasárnap megtekinthető. Természetesen a jégpálya felállítása sem maradt el idén, azoknak pedig, akik szeretik megörökíteni emlékeiket, szelfi automata áll a rendelkezésére. A bazilika épületén minden délután 16:30-tól fényfestés látható. A vásár hangulatát majdnem minden nap zenei aláfestés színesíti, a fellépők listája a honlapon elérhető. A vásár szervezői a Coca-Colával és a Magyar Vöröskereszttel együttműködve minden megvásárolt Coca-Cola termék után egy-egy tál étellel segítik a rászorulókat.

Szintén egy év kihagyás után a Vörösmarty téren is újra látogatható a karácsonyi vásár. Hazai kézművesek standjain válogathatunk a különleges ajándékok között, és élvezhetjük a megszokott ízeket. A kiállítók nagyrészt keramikusok, fafaragók, bőrdíszművesek, textilművesek és ékszerészek. A vásár készpénzmentes, viszont kérhető kártya, ami az ott-tartózkodás idejére feltölthető, utána visszaváltható. A Gerbeaud-ház homlokzatán félóránként ünnepi jelenetek és városképek elevenednek meg fényjáték formájában.

Óbudán a Fő téren található egy kisebb, ám annál hangulatosabb vásár. A téren kiépítettek egy korcsolyapályát, ami ingyen használható, a Szentlélek téren pedig egy körhinta működik a gyermekek számára.

Idén a vásárok csak védettségi igazolvánnyal látogathatók, a teret körbekerítették és a bejáratnál ellenőrzést folytatnak. Rendszeresen nagy tömeg alakul ki a sorban állás miatt, ezért érdemes a látogatást hétköznapi programként szervezni, ha adott rá a lehetőség.

Bécs

Ha a „karácsonyi hangulat városát” keressük a közelben, Bécs biztosan jó választás. Szerencsére a legtöbb vásár közel helyezkedik el egymáshoz, így kényelmesen körbe lehet járni a nevezetességeket akár egyetlen séta alkalmával.

A Karlsplatz jó kiindulópont, mivel tömegközlekedési eszközökkel is könnyen megközelíthető – többek között az U2, U4 vagy U1 metróval. Utóbbival pedig csupán két megállót kell utazni a főpályaudvarról. Ha a vásárlás is fontos szempont, a Westfield Shopping City SÜD-ből a Badner Bahn közvetlenül elszállít a térre. A közelben a parkolás is könnyen megoldható a kisebb utcákban, de a bevásárlóközpont parkolója ingyenes.

A vásár különösen kedvező azoknak, akik gyermekkel érkeznek. Több játéklehetőség és kuckó kedveskedik a családoknak, a tér közepén pedig egy nagy jászol található, élő állatokkal. A templom felé érkezve egy nagyobb, puncsot és palacsintát áruló bódé található, ahol különleges ízesítésű puncsokat kóstolhatunk. Amire mindenképp figyelni kell, hogy a legtöbb helyen csak készpénzt fogadnak el, így javasolt előzetesen eurót váltani.

Ezután célszerű az Opera épülete felé indulni, ott pedig elfordulni balra: pár perc séta után (bal oldalon) elénk tárul a Mária Terézia tér. A szép kert és monumentális Mária Terézia-szobor mellett a tér két fontos épületnek ad otthont, a Természettudományi Múzeumnak és a Szépművészeti Múzeumnak. Ha van rá idő, érdemes meglátogatni mindkettőt.

A Szépművészeti Múzeumé a világ egyik legnagyobb festménygyűjteménye, itt található többek között Pieter Bruegel Bábel tornya című festménye, de Peter Paul Rubens, Albrecht Dürer és Caravaggio több alkotását is megcsodálhatjuk sok más remek művész mellett. A Természettudományi Múzeum egyik fő látnivalója a willendorfi Vénusz.

A Mária Terézia tér túloldalán egy másik kulturális helyszínre érkezünk, a MuseumsQuartierhez. Az MQ kilenc intézményből áll, amelyek a modern művészetet képviselik. Az épületek közötti üres területen áll minden évben a vásár. Kifejezetten ajánlom a felkeresését mindazoknak, akik nyugalomban szeretnék élvezni a karácsonyi hangulatot egy forró ital társaságában. Az utazási irodák jelenleg csak a nagyobb vásárokba szerveznek utakat, így itt sokkal kevesebb a turista, tömeggel ritkán találkozni. Sokkal inkább a gasztronómiára és az élményekre, játékokra helyeződik a hangsúly, az árusok sincsenek jelen olyan tömegesen, mint a „tradicionális” vásárokban. Az egyik kijárat a Mariahilfer Straßéra, a közkedvelt bevásárlóutcára nyílik.

A Parlament felé megközelíthetjük a Rathausplatz-ot, ahol elérünk Bécs legnagyobb, legfényesebb, legdíszesebb vásárába, a Wiener Weihnachtstraumba. Gyermekek számára óriáskerék és körhinta üzemel, az egyik híres látnivaló pedig a Herzerlbaum, egy platánfa kétszáz világító szívvel feldíszítve. A fa közkedvelt romantikus találkozóhely, ahol a kívánságaink és álmaink valóra válhatnak.

A romantikázásra vágyó látogatókat ezenfelül egy fagyöngypavilon várja, így teljessé teszi a „karácsonyi szerelem” érzést.

A szív alakú mézeskalácsok kihagyhatatlan elemei a vásárnak. Szilveszterkor a téren újévi rendezvényt tartanak, ilyenkor szerencsemalac formájú bögrék váltják a piros csizmákat.

A Hofburg kertjén átsétálva a Kohlmarktra érünk, ahol elérhető a legtöbb luxus divatház üzlete. Nézelődés közben érdemes betérni a Demel cukrászdába egy adag császármorzsára. Ha a vírus miatt zárva tart, kérhetjük az édességet elvitelre, amely sétálás közben könnyedén elfogyasztható. Az utca végétől indul az igényesen kivilágított Graben, éttermekkel és még több bolttal szegélyezve. Innen már látható is a Szent István-székesegyház épülete. A Stephansplatz-on lévő vásár kicsi és zsúfolt ugyan, de a székesegyházat megvilágító fényjáték miatt érdemes érte kitérőt tenni. Innen a Karlsplatz-ra a Kärntner Straßén a legkönnyebb visszajutni, ám út közben megéri betérni a Café Sacher Wienbe egy eredeti Sacher-tortára.

Figyelem: Ausztriában jelenleg kijárási korlátozás van érvényben, amely várhatóan december 12-én ér véget. Addig a kereskedelmi egységek és üzletek, a vendéglátóhelyek, a szállások és a karácsonyi vásárok is zárva tartanak.

Pozsony

A város legnagyobb vásárát a Fő téren (Hlavné námestie) találjuk. A tér az Óvárosi részen helyezkedik el, amely egykor a politikai és társadalmi élet központjaként funkcionált. A tér a városban található egyik leghíresebb szökőkútnak, a Roland-kútnak ad otthont. A kút története1563-ra nyúlik vissza, amikor tűz ütött ki a téren, de nem találtak elegendő vizet a csillapítására, ezért több ház porig égett. Ezt követően rendelte el II. Miksa  a kút megépítését, hogy elkerüljék a katasztrófa megismétlődését. A sors ennek ellenére visszavágott, a 2018-as karácsonyi vásár idején ismét tűzeset történt a téren a kút közelében, melynek következtében a Roland kávéház megsemmisült.

A vásár remek kulturális programokat, egyedi kézműves ajándékokat és felejthetetlen gasztronómiai élményeket kínál. Érdemes megkóstolni a káposztalevest és – természetesen – a pozsonyi kiflit. Korcsolyázni a Fő tér mellett elhelyezkedő Ferenciek terén (Františkánske námestie) van lehetőség.

Az idei évben a járványhelyzet miatt a hagyományos vásár nem kerül megrendezésre, de az utcák karácsonyi fényben pompáznak. A Prímás téren elérhető a karácsonyi erdő, ahol a fákat óvodás és iskolás gyerekek díszítik fel. A város több részéről élő előadásokat közvetítenek az adventi időszak során.

Források: 1, 2, 3, 4

Képek forrásai: 1, 2


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS


                     

A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése Szerző weboldala

Simon Fanni

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.