Könyvbemutató a Karon

Politika és tudomány – ezzel a címmel tartott könyvbemutatót Karunkon Schlett István professor emeritus, a Politikatudományi Intézet oktatója. A szerzővel négy kötetből álló művéről a Századvég Alapítvány elnöke beszélgetett.

A Politológus Műhely és a Századvég Alapítvány szervezésében került sor 2018. december 12-én a Széchenyi-díjas egyetemi oktató négy kötetből álló művének a bemutatására az ELTE ÁJK-n. A politikai gondolkodás története Magyarországon című, átfogó mű esettanulmányokat és diskurzusvizsgálatot tartalmaz.

A kötet, ahogy a címe is mutatja, a tudományos politikai gondolkodással foglalkozik, vizsgálja azt. A szerző célja az volt, hogy magát a politikát, mint jelenséget megértse, ennek pedig a szerkezeti összetevője a politikai gondolkodás. A tudományos munka arra keresi a választ, hogyan gondolkodnak a politikusok, miért éppen úgy gondolkodnak, és ennek a gondolkodásnak mi a következménye, eredménye.

Processed with VSCO with hb2 preset

Schlett elismerte, hogy a politikai gondolkodás kétségtelenül más formájú gondolkodás, mint az esztétikai vagy a tudományos tevékenységhez kapcsolódó gondolkodás, azonban megjegyezte, hogy a politikusok döntése egy gondolkodási folyamat eredménye.

A szerző szerint meg lehet ítélni egy politikust vagy a tevékenységét, de a valódi kérdés az, hogy meg lehet-e érteni a tevékenységüket. A tudománynak meg kell értenie, ismernie a tárgyát, és a megismerés útját nem zárhatja el ítéletekkel. Neki nem feladata megítélni, hogy a politika rossz vagy jó, csupán arra kíváncsi, hogyan működik a jelenség. A tudósnak meg kell ismernie, le kell írnia a jelenséget, ettől még a tudós nem lesz immorális.

Processed with VSCO with hb2 preset

Ha a tudomány a politikai tagoltságot le akarja írni, akkor nem használhatja a politika nyelvének a kategóriáit, hiszen a politikai nyelv képzése aszimmetrikus fogalmakat hoz létre. Lehet, hogy valaki számára a liberalizmus minden jónak az összegzése, míg más számára pedig minden rossznak az összege, ez egyénfüggő.

A szerző a négy kötetből álló, összefoglaló művében teljes mértékben tudományos megközelítésbe helyezte a politikai gondolkodást. Annak ellenére, hogy Schlett koránál fogva már nem sokáig fog tanítani a Karunkon, nagyon szívesen várja a téma iránt érdeklődő hallgatókat az otthonában, ahol egy csésze tea mellett tudnak elmélkedni a tudományról.

Galéria

This slideshow requires JavaScript.

fotók: Gelbmann Márta


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁSA szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Nagy Judit

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.