Krakkó egy nap alatt, avagy Lengyelország gyöngyszeme

Krakkó nincs olyan messze fővárosunktól, akár egy busz vagy repülőúttal meglátogathatjuk néhány napra egy kis felüdülés alkalmából. Mai cikkünk ismételten egy egynapos programajánló, ezúttal Lengyelországba.

Az utazás

Első körben el kell döntenünk, hogy milyen módon szeretnénk ellátogatni Krakkóba. Busszal, kocsival, esetleg repülővel? Melyik éri meg a legjobban?

A repülőút Budapestről kifejezetten gyors, mindössze negyven perc, és már meg is érkeztünk. Ez földi úton történő közlekedéssel viszont jóval hosszabb ideig fog tartani, és a végösszeg is magasabb tud lenni. Szerencsére Budapestről indul közvetlen járat Krakkóba, így fapados légitásasággal akár tízezer forintból meg lehet úszni az utazási költséget.

Megérkezés után a reptérről viszonylag könnyen, körülbelül fél óra alatt el lehet érni a városközpontot tömegközlekedéssel. A terminált elhagyva a kihelyezett automatákból tudunk egyórás jegyeket vásárolni, amelyeket felhasználhatunk bármely tömegközlekedési eszközre. Ennek a jegynek az ára körülbelül annyiba kerül, mint egy vonaljegy Budapesten. A taxi olcsóbb, mint itthon, így, ha valaki rögtön a szállása felé szeretné venni az irányt, annak akár ez is egy opció lehet, de a jól kiépített tömegközlekedéssel nagyon gyorsan el lehet jutni A-ból B-be.

Hol érdemes enni?

Ha megéhezünk, akkor a városközpontban szinte egymás hegyén-hátán vannak a jobbnál jobb éttermek, ahol vegetáriánus, vegán és gluténmentes ételeket is lehet fogyasztani. Így, ha valaki egy különlegesebb életmódot követ, akkor emiatt egyáltalán nem kell aggódnia. A Tripadvisor-on érdemes nézelődni, hogy megtaláljuk a számunkra tökéletes vacsorahelyszínt. Érdekesség, hogy az árak hasonlók éttermek tekintetében, mint Budapesten, sőt kicsit alacsonyabbak is, mint itthon.

Ha egy kisboltban szeretnénk valami rágcsálni valót venni magunknak, akkor lényegesen alacsonyabb árak fognak minket fogadni, mint Budapesten, így a reggelit vagy esetleg az uzsonnát is megvásárolhatjuk, és nem kell minden étkezéskor étterembe menni.

Mit érdemes megnézni?

A város főtere jó kiindulópont hiszen innen könnyen el lehet érni más látványosságokat is. A Rynek Glówny csodás épületekkel vesz minket körbe, többek között a Szent Mária templommal is. A templommal szemben található a

Sukiennice piac, ahol mindenféle szuvenírt lehet találni a hűtőmágnestől a karkötőkig. Fontos azonban, hogy itt nem annyira elterjedt a kártyával történő fizetés,

ezért érdemes arra odafigyelni, hogy amennyiben itt vásárolunk, akkor készpénz mindenképp legyen nálunk. Természetesen az óváros is kihagyhatatlan része egy krakkói utazásnak, így, ha szeretnénk, hogy beszippantson a történelem, akkor érdemes a város ezen részére is ellátogatni. Ha pedig a történelemnél tartunk, akkor érdemes a város zsidó negyedét is megnézni. A zsidó negyed avagy Kazimierz tele van éttermekkel, így ha valami helyi különlegességre vágyunk, akkor ezekre a helyekre is vethetünk egy pillantást.

Krakkóból Auschwitzba

Habár a program egy teljes napot vesz igénybe, mindenképpen érdemes meglátogatni Auschwitz Birkenaut, amennyiben lelkileg felkészültünk rá. Saját magunk is szervezhetünk utazást a városból, de nagyon sok olyan cég van, amely programjának keretében a szálláson felvesz, biztosít idegenvezetőt, majd a túra után visszavisz a szállásra, így az egyszerűség kedvéért érdemes ilyen szervezett utakat keresni. Körülbelül harminc euróba kerül a kirándulás, amely már az előzetesen említetteket foglalja magába. Az utazás Krakkóból körülbelül 1,5-2 órát vesz igénybe. A múzeumba való belépés előtt át kell menni biztonsági és személyazonosság ellenőrzésen is. Az idegenvezetés során nagyon sokat mesélnek a magyar áldozatokról, körbevezetnek az egykori hálótermekben és a gázkamrát is megmutatják, így egy teljes képet kapunk a holokauszt szörnyűségeiről. A múzeumban lehet fényképezni, csak néhány helyen tiltott, de az embernek eszébe se jut a telefonja, miközben a munkatábor utcáin sétál.

Reméljük, hogy a mai cikkünk kedvet hozott ahhoz, hogy egy pár napra meglátogassátok Krakkót. A város történelme, a helyi ízvilág és a gyönyörű épületek varázsa miatt kihagyhatatlan, bakancslistás helyszín.


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS


A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése Szerző weboldala

Katona Antónia

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.