Kriminális személyek 1. rész

Napjainkban egyre többször hallunk a hírekben különféle bűncselekményekről, bűnözőkről, terroristákról. A Kriminális személyek című cikksorozatom megpróbálja bemutatni azokat az embereket, akik a személyiségüknél fogva veszélyesek ránk, a környezetünkben élnek, és akiknek bárki, bárhol áldozatául eshet.

A gonoszság és a bűn sokféleképpen leselkedhet ránk, és nagyon kicsi a valószínűsége, hogy előre figyelmeztet minket, hogy készüljünk fel a közeledtére.

A veszélyes emberek közöttünk élnek. Lehetnek a szomszédjaink, a barátaink, a közösségi vezetőink vagy éppen az egészségünkért, biztonságunkért és pénzünkért felelős szakemberek is, hiszen ki ne találkozott volna a hírekben olyan esettel, amikor egy lelkész a reverenda mögé rejtőzve molesztált gyermekeket, vagy amikor egy ügyintéző, akit többen megbíztak a pénzük kezelésével, meglopta az ügyfeleket. Az ilyen eseteket hallva elgondolkodunk azon, hogy a mai világban kiben bízhatunk igazán. Hogyan vehetjük észre a bajt, mielőtt az megtörténne?

Megfigyelhető, hogy bizonyos személyiségtípusokba sorolható emberek különösen hajlamosak bántani másokat.

Ha egy-egy gyilkosságot komolyabban górcső alá veszünk, felfedezhetjük, hogy ezek a személyek újra és újra felbukkannak egyes bűncselekményekben. Többször egymás után elkövetik ugyanazokat a gonosz tetteket, mit sem törődve azzal, hogy másoknak milyen fizikai és lelki sérüléseket okoznak. Érzelmileg megterhelőek, gyakran kegyetlenek, érzéketlenek, és nem tisztelnek sem embert, sem törvényt.

Ezek a személyek a felszínen normálisnak látszanak, és úgy is viselkednek. Sok esetben kifejezetten intelligensek, érdekes és vonzó személyiségjegyekkel vannak felruházva. Kedvességüktől sokan elájulnak, ezért nem feltételeznek róluk rosszat. Az ilyen emberekre jellemző az erkölcstelen és etikátlan magatartás. A szakirodalom négy különösen veszélyes személyiségtípust említ, akik nap mint nap veszélyeztetik anyagi, érzelmi, valamint fizikai biztonságunkat, mégpedig a nárcisztikus, az érzelmileg labilis, paranoid és a ragadozó személyiséget.

A fent említett személyiségtípusokhoz gyakran társulnak pszichiátriai betegségek is. Az orvosi és a pszichiátriai szakirodalom világosan megkülönbözteti a pszichopatát, a szociopatát és az antiszociális személyiség- és viselkedési zavarral élő embereket. Éppen ezért nagyon óvatosan kell bánni a boderline személyiségzavar, a hisztrionikus személyiségzavar, a viselkedési zavar vagy a bipoláris zavar kifejezéssel, hiszen sokan nincsenek tisztában ezeknek a pszichés problémáknak a teljes klinikai jelentésével.

Nyilvánvaló, hogy ezekhez a kifejezésekhez sok negatív jelentést és asszociációt kapcsolunk, amelyek megbélyegzik az érintettet. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy nem minden személyiségzavarral küzdő ember bűnöző, és ez fordítva is igaz.

Amikor valaki áldozattá válik, később mindig felteszi magának a kérdést: „Hogy történhetett ez meg velem? Miért nem vettem észre a jeleket?”

Mindannyiunkkal történt már ilyen, de sokszor nem tudtuk, hogy mire kell figyelnünk. Azok a profilozók és bűnesetmegoldók azonban, akik ezeket a témákat dolgozzák fel, szinte mindig találnak olyan személyiségjegyet és viselkedési formát, amely a tájékozottak számára azt sugallja, hogy valami probléma van a velünk szemben álló illetővel.

Cikksorozatomban bemutatom a fentebb említett négy személyiségtípus meghatározó vonásait, valamint hogy milyen esetekben találkozhatunk velük. A példákat a leghíresebb bűncselekmények és azok nyomozási anyagai adják.

Felhasznált irodalom: Joe Navarro – Veszélyes személyiségek, American Psychological Association (www.apa.org)

A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Petényi Edina

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.