Kultúra ingyen — Kiállítások, múzeumok a lehető legköltséghatékonyabban

A múzeumlátogatás korosztálytól függetlenül örök kedvenc. Manapság már nemcsak szép festményeket vagy szobrokat láthatunk a kiállításokon, hanem rengeteg tematikus tárlat is van, amelyek különböző tudományágak rejtelmeibe nyújtanak betekintést. Bármennyire is jó tervnek tűnik felkutatni Budapest összes múzeumát, ez sajnos elég költséges lenne. Kevesen tudják, hogy a múzeumok látogatása néha ingyenes. Adunk pár tippet, hogy mikor mit nézzetek meg.

Minden hónap harmadik szombatján

Az ország egyik leghíresebb múzeuma a Magyar Nemzeti Galéria, melynek megtekintését egy kellemes, vár körüli sétával is össze lehet kötni – minden hónap harmadik szombatján ingyenesen látogatható. Fizetés nélkül mehetünk be ugyanezeken a szombatokon a Szépművészeti Múzeumba, mely megújult külsővel várja a látogatókat, valamint az érdeklődők az újranyitott Román csarnokot is megcsodálhatják, ami a múzeum leggazdagabb belső dekorációval rendelkező tere, mégis hetven éven keresztül a külvilágtól elzárva állt.

Az Iparművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum, valamint a Nagytétényi Kastély is örömmel várja az érdeklődőket: utóbbiban a kerámia- és üveggyűjtemény mellett ötvös-, textil- és viselettárlat is megtekinthető. A kevésbé ismert, ám annál érdekesebb Vasarely Múzeum is nyitva áll az érdeklődők előtt. Állandó gyűjteményét Victor Vasarely 1982-ben adományozta a fővárosnak, ami a művész több mint négyszáz művét tartalmazza. Leginkább a geometriai formák és a színek kapnak nagy szerepet, melyek térbe helyezésükkel válnak igazán különlegessé.

vasarely

Vasarely Múzeum (x)

Minden hónap utolsó szombatján

Amennyiben valaki a Petőfi Irodalmi Múzeumba, a Kiscelli Múzeumba vagy az Aquincumi Múzeumba szeretne ellátogatni, a hónap utolsó szombatján teheti ezt meg ingyenesen. A Petőfi Irodalmi Múzeumban jelenleg A MI tájaink című kiállítás tekinthető meg, ami Mándy Iván emléke előtt tiszteleg. A Kiscelli Múzeum Budapest történetét eleveníti meg számunkra, a főváros régi tereit, régiségeit és nyomdászattörténetét csodálhatjuk meg az állandó kiállításon. Az Aquincumi Múzeum az elsőéves joghallgatók számára kötelező úti cél, hiszen a római kori emlékek tárhelye.

Petőfi Irodalmi Múzeum

Petőfi Irodalmi Múzeum

Minden hónap első vasárnapján

Aki vasárnaponként több kedvet érez a művelődéshez, minden hónap első vasárnapján ingyenesen látogathatja a Néprajzi Múzeumot és a Természettudományi Múzeumot, ami nem csak a gyerekek számára nyújt felejthetetlen élményt. A dinoszauruszoktól kezdve, az ásványokon, kőzeteken és drágaköveken keresztül egészen egy barázdás bálna csontvázáig rengeteg felfedeznivaló akad a múzeumban. Az állandó kiállítások mellett pedig mindig sokféle időszaki kiállítással is kedveskednek az érdeklődőknek.

Minden hónap utolsó vasárnapján

A tematikus múzeumoké a főszerep a hónap utolsó vasárnapján. A Közlekedési Múzeum, a Hadtörténeti Múzeum és az Elektrotechnikai Múzeum kapui nyitva állnak mindenki előtt. Azonban a kortárs művészetet sem kell hiányolnunk vasárnaponként, mivel a Ludwig Múzeumba is ingyenesen mehetünk, ahol a Ludwig házaspár gyűjteményével ismerkedhetünk meg, melynek legjelentősebb elemei az amerikai és európai pop art irányzatot bemutató művek.

A múzeumok sokszínű választékkal kedveskednek nekünk, így mindenki megtalálhatja a számára legvonzóbbat. A vizsgaidőszak kezdete és a szorgalmi időszak vége előtt még mindenki megérdemel egy kis pihenést és feltöltődést, ezt pedig a fent leírt információk tudatában már költekezés nélkül is meg lehet valósítani.

források: X X


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁSA szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Szakmáry Zsófia

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.