L.L.M képzés az USA-ban – Harvard Law School

A legismertebb Harvardon diplomát szerzők  között olyan nevek szerepelnek, mint John Fitzgerald Kennedy, Ananda Mahidol, Barack Obama, David Rockefeller és Bill Gates. Az USA legrégebb óta működő felsőoktatási intézménye, melynek múzeumában a világ legnagyobb távol-keleti gyűjteményét találhatjuk, és amelynek könyvtára a Kongresszusi után a második legnagyobb az Egyesült Államokban. Minden évben több mint hetven ország jogászainak biztosít lehetőséget L.L.M képzésre intézményén belül, átlagosan 180 főnek évente. Az idei jelentkezés december 1-jén zárul, és ennek kapcsán páran első kézből, a Harvard Club of Hungary elnöke, Dr. Jádi Németh Ildikó előadásában tudhattuk meg, mi szükséges ahhoz, hogy esélyünk legyen bekerülni a patinás egyetem falai közé.

A jelentkezés

A jelentkezés online felületen zajlik, amely magában foglalja a formanyomtatványt, a CV- t, a TOEFL nyelvvizsga eredményeket és a Personal Statement-et. Utóbbi két részből áll össze (Field of interest + Cover letter), és legfeljebb 1500 szóból állhat. Az ügyvédnő meglátása szerint ez a legnehezebb és emellett a legkritikusabb pont a jelentkezés során. A jogi téma megválasztása során érdemes figyelni arra, hogy ne egy standard témáról írjunk, hanem egy több oldalról megközelíthető problémáról, rávilágítva a különféle megoldásokra. Észben tartandó, hogy nem létezik olyan kérdés, amelyben bármelyikünknek ne lehetne igaza, ameddig helyesen tudunk érvelni. A bemutatkozó rész megírása során fontos szem előtt tartani, hogy a Yale-lel ellentétben (ahol főként jövendőbeli professzorokat, elméleti gondolkodású embereket keresnek) a Harvardon az oktatás rendkívül gyakorlatias, ennél fogva teljesen más a célcsoport.

Olyan színes, nem mindennapi személyiséggel rendelkező fiatalokat keresnek, akik komoly érdeklődést mutatnak a világ iránt, és potenciálisan egy nap a társadalom vezetőivé válhatnak, akik mágnesként képesek tömegekre hatni gondolataikkal, egyéniségükkel.

A jelentkezéshez szükséges továbbá támogató leveleket, illetve ajánlásokat is csatolni, ezekből minimum három mutat jól, de az öt már túlbuzgóságot és döntésképtelenséget sugallhat. Mindenfajta eredményt, cikket, díjat érdemes feltölteni, de a döntés során ezeket aligha veszik figyelembe. Az egyetemre a legjobbak közül is a legkiválóbbak jelentkeznek (Ildikó szerint az évfolyam felső öt százalékának lehet esélye a bejutásra), így a papírok száma kevésbé releváns, a fontos, hogy lássák az egyénben a fantáziát, az újat és természetesen a kiemelkedő intellektust.

A pénzügyi támogatás iránti kérelmet a jelentkezés elején be kell nyújtani. A frissen végzett jogászok általában megkapják a teljes összeget (100 ezer dollár), ám a már dolgozók (jövedelemmel rendelkezők) részleges támogatásra számíthatnak. Az egyetem támogatja a diákok munkavállalását, akár az intézményen belül is. Érdekesség, hogy amikor Ildikó a könyvtárban dolgozott, még a saját diplomadolgozatát is megtalálta a gyűjteményben. Valójában ez az igazi bizonyíték a könyvtár nagyságára.

További ösztöndíjak igénybevételére is van lehetőség. Előadónk meglátása szerint, ha már valakit felvettek, hisznek benne, nem fogják ilyesmi miatt elengedni a kezét, és találnak rá módot, hogy finanszírozzák az ottlétét.

Az amerikai felsőoktatási struktúra merőben eltér az európaitól: az esetjogra, a gyakorlatra épül.

Az órákon a tanárok nem adják le az anyagot, véletlenszerű felszólítások útján érik el, hogy a hallgatók maguk irányítsák az óra menetét. Fontos, hogy az előadások előtt a tananyagot egyénileg dolgozzák fel, értelmezzék. Ez a frissen végzett ELTE-s jogászoknak énidegen lehet, és bizony szükséges némi idő, hogy beleszokjanak. A boldoguláshoz életképes nyelvtudásra, proaktivitásra, teherbírásra és értelemszerűen szivacsagyra van szükség. Fontos a produktivitás szinten tartása a tanulás területén az anyagok grandiózus volta folytán, így egy óránkénti húsz oldalas olvasási-megértési sebességet nehézség nélkül kell hozni.

A Harvard egy újfajta gondolkodásmódra taníthat meg Bennünket, amelyet sikeresen kamatoztathatunk hazatértünkkor. Egy olyasfajta intellektuális közegbe kerülünk ezáltal, amely teljesen új dimenziókat nyithat meg előttünk – nem csupán a jog területén.

Elérhetőségek:

www.harvardclub.hu

hchungarc@post.harvard.edu

+3614294000

www.toeflibt.hu

A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Szabó Lilla

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.