A 3 leghíresebb börtönszökés II.

Amíg börtönök léteznek, addig lesznek leleményes szökési kísérletek is. Egyes elítéltek akár háromszor is sikertelenül próbálkoznak a szökéssel, másoknak viszont már elsőre olyan jól sikerül, hogy életükről Leonardo DiCaprio főszereplésével filmet és díjnyertes Broadway-musicalt forgatnak. Cikkünkben ismét bemutatunk nektek néhányat évszázadunk legötletesebb, legmerészebb szökéseiből, illetve a legnagyobb magyar börtönlázadásról.

1. Richard Lee McNair, aki kipostázta magát a börtönből

Richard Lee McNair az állhatatosság és kitartás modern kori hőse. A rablógyilkosságért elítélt férfi háromszor szökött meg különböző büntetés-végrehajtási intézetekből kreatívabbnál kreatívabb megoldásokkal. Legelső alkalommal szájfényt kent el a kezein, így ki tudta húzni azokat a bilincsből. Megszökött, ám pár órán belül a rendőrök elfogták.

Másodjára egy szellőzőnyíláson át mászott ki az észak-dakotai fegyházból harmadmagával, de mindhárom szökött rabot pár napon belül megtalálták. Ezután az akció után McNairt problémás fogvatartottnak minősítették, és átszállították a legszigorúbban védett szövetségi fegyházba, ahol a szabályszegő, együttműködésre képtelen fogvatartottakat őrzik. Az utolsó, egyben legabszurdabb szökési kísérletére 2005-ben került sor, az áthelyezése után tíz évvel. McNair látszólag beilleszkedett, normakövető és dolgozó fogvatartottá vált, de ahogy lehetősége adódott a szökésre, nem habozott élni azzal.

prison3

A férfi egy műhelyben kapott munkát, ahol régi, szakadt postászsákokat javítottak. Készített magának egy menekülőkabint az egyikből – aminek még szellőzőnyílása is volt –, és ebben elrejtőzve kicipeltette magát egy raklapon a többi postazsákkal együtt egy gyanútlan munkással, és már úton is volt a szabadság felé, immáron harmadszor. Amint átszállították egy raktárba a zsákokat, előbújt, és menekülőre fogta.

Vonatsínek mellett szaladt, ahol egy rendőr meg is állította, de McNair meggyőzte, hogy csak testedzés miatt fut, hiába illett rá a szökött fogvatartott személyleírása. 2007-ben azonban újból elfogták. Azóta valószínűleg elfogadta sorsát, vagy nem talált megfelelő alkalmat a szökésre, mivel nem tett újabb kísérletet az idő előtti távozásra.

2. Magyar börtönlázadás a második világháború alatt

1944-ben Sátoraljaújhelyen történt az egyik legemlékezetesebb szervezett börtönlázadás Magyarországon. A Sátoraljaújhelyi Törvényszéki Fogházban antifasiszta ellenállókat, különböző nemzetiségű politikai foglyokat az objektum felső emeletén zsúfoltak össze, ahol a higiénia hiánya és a kíméletlen, brutális bánásmód miatti elégedetlenségből táplálkozva kialakult egy jól működő információs rendszer a rabok között, akik így meg tudták szervezni a lázadást.

A rabok 1944. március 22-én zárkanyitáskor lefegyverezték a belépő őröket, és a megszerzett kulcsokkal kiszabadították társaikat. A szökésre azonban nem jutott sok idő, mert az őrök azonnal riadóztatták a magyar rendőrséget, és a német erők is csatlakoztak a lázadás leveréséhez. Azok, akik kijutottak a börtönből, a városhoz közeli Magas-hegyen át menekültek el a német katonák gránáttüze elől, a kevésbé szerencsések az utcán lelték halálukat. Sokan nem jutottak ki az intézetből, ráadásul az őrök magukhoz térve visszatámadtak, rettenetes vérfürdőt rendezve a zárkákban.

A szökevények felderítése nagyrészt sikeres akció volt, a túlélő szervezőket rögtönítélő bíróságok elé vitték, ahol tizenegy főt halálra ítéltek. Az ítéleteket rendkívüli gyorsasággal, két órán belül végrehajtották. A kitörésben összesen hatvan fő halt meg, de többen megsebesültek, egy ember pedig öngyilkos lett.

3. Mi történik, ha egy szabadulóművészt zárnak börtönbe? Egyszerűen kisétál.

Frank Abagnale amerikai szélhámos, csekkhamisító, imposztor és szabadulóművész, akinek közel sem mindennapi életéről a Kapj el, ha tudsz! című film forgatókönyvét írták. Frank élete során nyolc különböző személyazonossággal rendelkezett, papíron volt légipilóta, tanársegéd, szülész-nőgyógyász, de még az ügyészi vizsgát is letette.

A szélhámost 1971-ben tizenkét év börtönbüntetésre ítélték, amit egy atlantai börtönben kezdett el letölteni. Az őt kísérő békebíró azonban komoly hibát vétett, mert elfelejtette magával vinni az elítélt rabosító iratait, ami gyanakvást keltett a befogadó intézményben, hogy Abagnale valójában szövetségi ügynök, aki a börtönt ellenőrzi. A férfi erre a sejtelemre ügyesen rájátszott, majd barátnője segítségével megszökött a börtönből.

prison

A nő meghamisította egy börtönellenőr, illetve egy FBI-ügynök névjegykártyáját és igazolását, majd egy látogatás alkalmával ezeket bejuttatta Abagnale-nak. A férfi ezután bemutatta az igazolványokat a börtönőröknek, akik felhívták az állítólagos FBI-ügynököt, a vonal másik oldalán pedig a nő válaszolt. A nő elmondta a telefonban, hogy sürgősen találkoznia kell a férfival, így Abagnale egyszerűen kisétált a börtönből az őrök jóváhagyásával, és elhajtott a kint rá várakozó autóval.

Abagnale ma már az FBI-nak dolgozik, saját tanácsadó cége van, és még egy előadást is tartott kalandos életéről, ami elérhető a YouTube-on. Aki azt mondja, hogy a rossz elnyeri méltó büntetését, még nem találkozott Abagnale-lal.

Tetszett? Olvasd el a sorozat előző részét, amiben Ted Bundy, az Alcatraz és az IRA is szerepel.

Források: XXXX


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁSA szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Dörfler Dóra

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.