Mád, Tokaj-Hegyalja ékszerdoboza

Ha kedveled a finom borokat, érdemes ellátogatni a Tokaj-hegyaljai borvidéken található kis településre, Mádra. A dűlőtúrák, pincelátogatások és borkóstolók egyedülálló élményt nyújtanak a Világörökség részét képező Tokaj-Hegyalján.

A borvidéken járva érdemes felkeresni az aprócska, de varázslatos, 2400 főt számláló kis települést, amely nem más, mint Mád. A Zempléni-hegység déli részén található faluban nagy népszerűségnek örvend a borászati ágazatra épülő turizmus, hiszen az idelátogatók kellemes környezetben kóstolhatják meg a finom, minőségi borokat, és kedvük szerint dűlőtúrákon, pincelátogatásokon vehetnek részt, ahol személyes kapcsolatba kerülhetnek a borászokkal, ezáltal még közelebbi képet kaphatnak a borról, valamint arról, hogy mennyi befektetett energia van egy-egy palack nedűben.

A csodálatos természeti környezet mellett a tiszta levegő megnyugtatja az ember lelkét, kitisztítja az elméjét, ezáltal teljesen harmóniába kerülünk a természettel. Érdemes tudni, hogy a borok a jellegzetes mádi karakterüket az éghajlati adottság mellett a vulkanikus talajnak köszönhetik. Kevesen gondolnák, hogy a washingtoni Trump Hotelben a legdrágább bor szintén a Mádon található Royal Tokaji Borászat terméke.

_++BST6115_ÚRÁGYA_1208

A helyi borászok törekednek a legjobb minőség előállítására, melynek érdekében összefogtak, így 2006-ban közösen megalapították a Mádi Kör Eredetvédelmi Egyesületet, amelynek a céljai közé tartozik a település természeti értékeinek a védelme, a táj arculatának megőrzése, valamint hogy a mádi bort mint önálló fogalmat megteremtsék, megismertessék és piaci érvényesülését megalapozzák. A minőség érdekében terméskorlátozást vezettek be, melyet szigorúan be kell tartaniuk. Immáron hagyomány, hogy az Egyesület tagjai kóstolót tartanak az augusztus végén, szeptember elején megrendezésre kerülő Furmint Ünnep keretében.

Az idelátogatók a különböző pincészetek tételeinek kóstolása mellett számos kulturális program közül válogathatnak, például a helyi református templomban megcsodálhatják Forster Jakab festőművész Összetartozunk című kiállítását, a zsinagógában Fajka József, Kovács Rózsa és Tar Ágnes Jámborok című kiállításának a megnyitója mellett pedig a Mádi Rabbiházban kóser bort, pálinkát és flódnit lehet kóstolni.

A Demetervin Pincészet kóstolóterme évről évre különleges képzőművészeti alkotásoknak ad otthont, a borászatban idén például Csomortáni Gál László erdélyi művész Régi tárgyak újrateremtve című kiállítását tekinthették meg az érdeklődők, aki régi, fából készült bútorok részeit, ablakok kereteit is felhasználta az egyedi alkotásaihoz. Emellett a hagyományokat felidéző Szüreti Felvonulás is színesítette az eseményt.

_++BST0516_T_E_DEM_0809

A Furmint Ünnep mellett nagy népszerűségnek örvend a Jó éjszakát! Mád rendezvénysorozat, ahol a nyitott pincék mellett számos finomság várja a gasztronómia kedvelőit. A térség életében ugyancsak a meghatározó események közé tartozik a Szent Orbán Napok, ahol Szent Orbán pápának, a borászok védőszentjének ereklyéjét viszik végig Tokaj-Hegyalján egy zarándoklat keretében, a szüret sikerének érdekében. Idén májusban megrendezték az első konferenciát Szent Orbán tiszteletére, amely a Tokaji Borbarátnők Társaságának a szervezésében valósult meg. Ez a szervezet 2003-ban alakult meg, annak érdekében, hogy összefogja a Tokaj-Hegyalján élő borászhölgyeket és borászfeleségeket, valamint népszerűsítsék a tokaji borokat.

mád

A mádi főutca impozáns épületei emlékeztetnek bennünket a településen élő egykori polgárságra, kereskedőcsaládokra, azonban a fent említett rendezvények mind-mind hozzájárulnak a község arculatának a kialakulásához, a termékek népszerűsítéséhez, továbbá bebizonyítják, hogy egy kis településen, Budapesttől közel 200 km-re is van lehetőség.

A hangulatos borászatok világa miatt Mád remek úti cél lehet a gasztronómia kedvelői számára, de ha az ember csupán távol szeretne lenni a város zajától, és közelebb szeretné magát érezni a természethez, akkor egy-egy pincészet felkeresése, dűlőtúra megszervezése a legkitűnőbb választás.

Források: Mádi Kör, Demetervin Pincészet, X X X X

Fényképek: Bakos Zoltán, Demetervin Pincészet


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁSA szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Nagy Judit

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.