Megvan még a versenyszellem? – Ambíciókkal vedd elő a naptárad!

Az elismerés, fejlődés és kapcsolati tőke triásza. Mik adhatják ezt meg nekünk? Miért lehetnek fontosak ezek számunkra? Az alábbi cikkben egy kis ízelítőt olvashattok elsősorban a hazai versenykínálatból, de említésre kerül néhány a nemzetközi lehetőségek köréből is.

Saját tapasztalataim alapján nem vagyunk teljesen tájékozottak versenyzési lehetőségeink széles spektrumával, és sokszor azt sem valljuk be magunknak, hogy ez a fajta pluszmunka igenis szükséges ahhoz, hogy a munkáltatók szemében is versenyképesek legyünk.

A fiatalon elhunyt rendkívüli tehetségű ügyvéd emlékét őrzi a Dr. Nagy László Magánjogi Érvelési Verseny, mely az első helyezettnek járó díj és pénzjutalom mellett egy háromhetes londoni és budapesti szakmai gyakorlati lehetőséget is biztosít egy nemzetközi ügyvédi irodában. A magas szintű jogászi érvelésre épülő verseny minden évben ősszel kerül megrendezésre.

Az Igazságügyi Minisztérium támogatásával megrendezésre kerülő II. Országos Miskolci Jogi Disputa Verseny a vidéki kínálatban a Miskolci EU Vándorkupa mellett egészen új kezdeményezésnek számít, és eddig úgy tűnik nagy népszerűségnek is örvend, hiszen már négy nappal a jelentkezés megnyílása után minden hely betelt (bár legfeljebb 12 csapatot fogadnak).

A verseny során háromfős csapatok mérhetik össze tudásukat és érvelési képességeiket minden fordulóban, amelyek során a zsűri külön értékeli, illetve jutalmazza a pro és contra oldalt. „MI és jog – A mesterséges intelligencia alapjaiban változtatja meg a jogászi hivatást” témában indult az idei, a tavalyi pedig „Amíg az internet el nem választ – internet vs. társas kapcsolatok” kérdéskörében szólította meg a jelentkezőket. Tehát, akik idén esetleg lemaradtak volna, azok valószínűleg jövőre is ezekhez hasonló, a jövő kihívásait érintő témákban készülhetnek majd a megmérettetésre.

Az Igazságügyi Minisztérium az alkotmányjog területén is lehetőséget biztosított az ambiciózus joghallgatók számára, hogy összemérjék tudásukat, amikor az MCC-vel együtt 2019-ben először megrendezte az  Ab§zi, (Országos Alkotmánybírósági Szimulációs Verseny) névre keresztelt országos szintű versenyt, bővítve ezzel a perszimulációs versenyek repertoárját. Az egyéni vetélkedőben résztvevőknek három fordulón keresztül kellett bizonyítani rátermettségüket, végül az utolsó fordulóba jutott 12 versenyző egy-egy alkotmánybíró szerepét magára öltve modellezte a testület ülését.

Nehéz lenne mindent összegyűjteni és leírni, de egy kisebb csokorban meg kell említeni a karunkon népszerű további országos szintű versenyeket is, melyekről részletesebben az adott jogág tanszékén érdemes érdeklődni. Így többek között indulhatunk az Országos Büntetőjogi Perbeszédversenyen, az Országos Közigazgatási Eljárási Jogi Jogesetmegoldó Versenyen, vagy az Országos Nemzetközi Jogesetmegoldó Versenyen.

A pénzügyi jogi pálya felé orientálódók számára ajánlott a részvétel az ELSA szervezésében megrendezett pénzügyi esetmegoldó versenyen. Harmadik alkalommal kerül megrendezésre idén március 6-8. között a Global Legal Hackathon, melynek házigazdája a Wolters Kluwer Hungary Kft. szoftvervállalat. A rendkívüli kreativitást igénylő vegyes csapatversenyen forradalmasító ötleteket dolgozhatnak ki a tagok jogi-informatikai területen, bizonyítva multidiszciplináris képességeiket.

Ugyanakkor nem érdemes megfeledkezni a versenyek között a pályázatokról, tanulmányokról sem. A Kozma Sándor Emlékpályázatra írásmű még 2020. március 1-jéig beküldhető, de kizárólag postai úton. A határidő közelsége senkit se rémisszen meg! Már csak azért se, mert két nagy jogterület 211 témája közül lehet válogatni.

A pályázat a legfőbb ügyész által került meghirdetésre, így büntetőjogi és közjogi területen írt pályamunkákkal nevezhetnek a hallgatók. A verseny érdekessége, hogy ügyészek, ügyészségi alkalmazottak, fogalmazók és alügyészek is részt vehetnek rajta, de természetesen minden pályázat a saját „súlycsoportjában” kerül értékelésre. A mi esetünkben éppen ezért arra figyeljünk, hogy a dolgozatunkon tüntessük fel a joghallgatói minőséget. Már csak azért is érdemes fontolóra venni ezt a lehetőséget, mert az első helyezett 300 ezer forintnyi díjat zsebelhet be. Továbbá segítségünkre lehet az is, hogy a pályázatot társszerzővel együtt is be lehet nyújtani, és ez esetben sem kerül a jutalom „megfelezésre”, mint általában a legtöbb ilyen jellegű versenynél.

A pályázatok közül érdemes még felhívni a figyelmet az Országos Bírósági Hivatal elnöke által évente kiírt pályázatra, mely Mailáth György, a Magyar Királyi Curia egykori elnökének tiszteletére született meg 2014-ben. Az alkotások beküldési határideje minden év szeptemberének utolsó napjaiban esedékes. Érdemes fontolóra venni jövőre, hiszen itt is óriási a témakínálat által biztosított lehetőségek száma a négy szekcióban, továbbá az anyagi jutalom mellett az Országos Bírósági Hivatal a nyertes pályaműveket önálló kiadványban is megjelenteti.

Gondoltad volna, hogy létezik activity verseny kifejezetten joghallgatók számára is? A 2007-ben életre hívott, majd 2019-ben megújított Országos Polgári anyagi jogi, Perszimulációs és Activity verseny ad lehetőséget, hogy akár ebben is kipróbáljuk magunkat. Négy kategóriában jeleskedhetnek itt a versenyzők, melyek közül az egyiket valóban a társasjátékról nevezték el, hiszen itt a résztvevőknek körülírni, lerajzolni vagy éppen elmutogatni kell az egyes polgári jogi jogintézményeket a zsűri előtt.

Érdekességként szeretném megemlíteni továbbá a joghallgatók sokszínűségét kiemelve  a Jurista Kupát is, mely az itt felsorolt többi versenyhez képest rendhagyó módon egy sportesemény, megdöbbentő módon nem az agysejteknek.

Mielőtt áttérnénk a nemzetközi színtérre, érdemes néhány szót szólni a „moot court”-ról, hiszen a külföldi versenylehetőségeknél ez a forma erősen dominál. Ennek keretében a hallgatóknak általában egy fiktív jogeset alapján kell képviselniük a felperesi, illetve alperesi oldalt egy szimulált bírósági eljárásban, ahol a zsűri tagjai a bírák. A szóbeli döntőket természetesen egy írásbeli szakasz készíti elő, melynek során a résztvevők kidolgozzák a beadványaikat, amelyeket aztán a szóbeli fordulón előadnak. Az ilyen jellegű versenyeken az azonos egyetemről érkező hallgatók természetesen egy csapatban szállnak ringbe a győzelemért a külföldi egyetemek jelöltjeivel szemben.

2019-ben hallgatóink óriási sikereket könyvelhettek el Karunk képviseletében, így bizonyára kizárt, hogy létezne olyan ELTE-s joghallgató, akinek ne csengene ismerősen a Jessup vagy a Telders neve.

Jessup 2019, ELTE bajnok csapata

Jessup 2019, ELTE bajnok csapata

A Jessup a világ egyik legnagyobb szabású nemzetközi perbeszédmondó versenye, melyre közel 700 egyetem jogi karáról érkeznek hallgatók a világ bármely részéről, így a győzelemhez szükséges tudás és felkészültség valóban felér egy tudományos Nobel-díjjal. Az ELTE ÁJK csapatának győzelme negyedszerre hozta el a trófeát a kontinensre a brit Cambridge Egyetem, a francia Université de Paris I és a Moszkvai Állami Egyetem hallgatói után. A finálékat egyébként oktatóanyagként DVD-ken árulják tovább hangsúlyozva ezzel a verseny nívósságát. A végső 45 perces szóbeli megmérettetésre minden év tavaszán Washingtonban kerül sor.

A Telders, mint az európai Jessup a Leideni Egyetem szervezésében Hágában kerül megrendezésre június elején, idén 43. alkalommal.

Nemzetközi versenyekre készülve érdemes már a tárgyfelvételnél résen lenni, hiszen a versenyek komolyságát jelezve több felkészítő kurzust is indítanak a hallgatók számára.

Telders 2019, barátságos forduló

Telders 2019, barátságos forduló

Azoknak a hallgatóknak, akik a kereskedelem és a gazdaság jogi területén szeretnének elhelyezkedni, egyetemipályacsúcsnak a Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot Courtot szeretném ajánlani, mely a világ legrangosabb nemzetközi kereskedelmi jogi választottbírósági perbeszédversenye. A verseny Willem Cornelis Vis a nemzetközi kereskedelmi ügyletek és vitarendezési eljárások 1993-ban elhunyt világszerte elismert szakértőjének állít emléket. A Vis Moot helyszíne 1993 óta Bécsben, a 2003-ban létrehozott Vis East pedig Hongkongban kerül megrendezésre. A versenyzők 700 eurós részvételi díj fejében szállhatnak ringbe.

Az FDI Moot Court a nemzetközi beruházásokkal kapcsolatos legrangosabb választottbírósági perbeszédverseny, melynek szóbeli globális fordulóját minden évben más városban tartják. A memorandumok leadását követően egy szóbeli európai előversenyt is rendeznek.

A PAX Moot Courtra március 31-ig várják a hallgatók jelentkezését. A regisztráció díja a Willem C. Vis Moottal ellenben itt „csak” 100 eurós összegre rúg csapatonként. A nemzetközi magánjogi témájú versenynek Antwerpen, majd az Európai Bizottság székhelye ad helyszínt.

A teljesség igénye nélkül is érzékelhetjük tehát, hogy lehetőség bőven akad a szakmai fejlődésre. Útravalóul még fontosnak tartom  megemlíteni, hogy a pályaművek, tanulmányok elkészítésénél jó gyakorlási lehetőségeket jelenthetnek akár a faktos beadandók is. Emellett érdemes egy nagyobb területre koncentrálnunk és abban elmélyednünk, így a pályaművünket akár az évfolyamdolgozati témánkkal is összehangolhatjuk, persze ez nem azt jelenti, hogy ugyanazt a munkát adjuk be több helyre. Sőt, akár egy jó kiinduló alapot adhatnak a későbbi OTDK- vagy szakdolgozathoz. Továbbá érdemes a tapasztalatszerzést minél előbb, és először itthoni viszonylatban elkezdeni.


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁSA szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Szalai Laura

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.