Mi is az a Társadalmi Felelősségvállalás Kurzus?

Bizonyára sokakban felmerült már az önkéntesség gondolata, hogy aztán lemondóan legyintsenek, és egy „az egyetemre kell koncentrálnom, nincs időm nekem erre” felkiáltással sutba dobják a dolgot. Szerencsére mai cikkünk bemutat egy egyetembarát megoldást erre a problémára.

Tulajdonképpen a korábban említett indokok érthetőek: utánajárni az önkénteskedés részleteinek, megtervezni, hogy pontosan milyen módon akarjuk a köz javát szolgálni, valóban embert próbáló munka. Rengeteg időt igényel a tervezés, arról nem is beszélve, hogy sok helyre szükséges valamiféle végzettség is. Ráadásul gyakran nehéz összeegyeztetni az egyetemi tanulmányainkkal is. Az ELTE ÁJK Társadalmi Felelősségvállalás Kurzusa (TFK) viszont éppen azért alakult, hogy megkönnyítse a kar hallgatóinak az önkéntes munkák vállalását.

De miben is segíthet a TFK? A tárgy keretében több mint huszonöt szervezet várja az önkénteskedni vágyókat. A kurzus palettáján mindenféle munka megtalálható; oszthatunk ételt hajléktalanoknak, taníthatunk szegény vagy tartósan beteg fiatalokat, végezhetünk gondozói munkát a Budakeszi Vadasparkban, segíthetjük idős személyek mindennapjait, sőt, akár környezetvédelemmel is foglalkozhatunk. Sajnos, mint mindenre, a koronavírus-járvány a Társadalmi Felelősségvállalás Kurzusra is rányomta a bélyegét; a 2020/21-es tanévben a kurzus csak online módon teljesíthető, de még így is több mint tíz szervezettel lehet együttműködni.    

A temérdek lehetőség közül mindenki kiválaszthatja a neki leginkább tetszőt, leginkább megfelelőt. A munkák legtöbbször jogi tudást nem igényelnek, így az elsőévesek is részt vehetnek a kurzuson, de arra is nyílik lehetőség, hogyha valaki joggal szeretne foglalkozni, például a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány keretein belül.

Miért is éri meg felvenni a kurzust? A rövid és pragmatikus válasz erre a kérdésre, hogy „hát az extra kredit miatt”. És valóban, ez egy két kredites fakultatív tárgy. Megkapja a teljesítésért járó kreditet az a hallgató, aki a kötelező nyolcszor másfél órát elvégzi. Egyébként ezt az összesen tizenkét órát bármilyen felosztásban lehet teljesíteni, akár hat-hat órában is, a szervezetek rugalmasak a jelentkezők beosztását tekintve. A hosszabb válasz pedig az, hogy azért éri meg ezt a kurzust felvenni, mert rengeteget ad hozzánk. A jogászi munka az egyik leginkább emberközpontú hivatás, ráadásul a tárgy segítségével fejleszthetjük kommunikációs készségeinket is, illetve a problémamegoldó képességeinket.

A TFK egyik kapcsolattartó tanára, Eszter szerint a kurzus szociálisan érzékennyé teszi az embert. Ő maga több féléven keresztül részt vett a kurzus szervezésében, és persze rengeteg szervezetnél önkénteskedett is, többek között segített egy idős asszonynak a Máltai Szeretetszolgálaton keresztül, részt vett a Legyen minden mentőautóban egy plüssmaci! programban, és foglalkozott szegény gyermekekkel Ózdon.

„Akkor érzed magad igazán szerencsésnek, ha látod, hogy milyen helyzetben vannak más emberek.” – vélekedik Eszter. „Egy bizonyos szint felett nem engedheted meg magadnak, hogy nem segítesz annak, aki egy bizonyos szint alatt él. Egyszerűen annyit meg kell tenned, hogy kilépsz a komfortzónádból.”

A kurzus 2018-ban alakult, így immár hatodik féléve várja a közösségért tenni akarókat. Rendkívül sikeresnek mondható, hiszen még az idei helyzet mellett is közel száz hallgató vette fel a tárgyat a Neptunon keresztül, tavaly pedig több mint százhúszan éltek a TFK nyújtotta lehetőségekkel. Fontos tudnivaló, hogy a kurzust két félévben lehet felvenni úgy, hogy kreditet érjen, de természetesen ennél többször is lehet menni önkénteskedni, hiszen a szervezetek tárt karokkal fogadják a lelkes egyetemistákat.

A résztvevő diákok is pozitívan nyilatkoztak a kurzusról:

„Nagyon nagy hatással volt rám, hogy nehéz helyzetben lévő embereken segíthettem, és a hála, amit ezek után éreztem rajtuk, felbecsülhetetlen.”

„Szerettem, hogy ráébresztett arra, hogy vannak olyan emberek, akik nem engedhetnek meg teljesen alapvető dolgokat az életükben. Néha csak arra vágynak, hogy valaki rájuk mosolyogjon őszintén. Örülök, hogy ezeknek a kisgyerekeknek a szemében én lehettem ez a személy, mégha csak annyiban is tudtam segíteni, hogy velük együtt csináltam meg a házi feladataikat.”

„Alapvetően egy olyan szabadon választható tantárgyat kerestem, ami nem megnehezíti az életem, hanem motivál, és általa kicsit kiszakadhatok a monotonitásból is.”

„Azt hinné az ember, hogy te adsz nekik– a kutyáknak – szeretetet azzal, hogy törődsz velük, de szerintem meg soha annyira nem örült nekem senki, mint ahogy ők tudtak nekem örülni reggelente. Kvázi vissza is kapod mindazt a törődést, amit te adsz nekik.”

A kurzusról bővebb információt a szervezet Facebook oldalán (ELTE ÁJK Társadalmi Felelősségvállalás Kurzus), és Instagram oldalán (@elteajktfk) lehet szerezni.


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS


A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése Szerző weboldala

Gyulay Zoltán

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.