Milyen lehetőségeket nyújt a BEAC? – II. rész

A BEAC változatos sportolási lehetőséget nyújt az egyetem hallgatóinak és külsős sportolni vágyóknak egyaránt. Több mint negyven sportág közül lehet választani, így mindenki megtalálhatja a számára megfelelő mozgásformát.

Szabadtéri sportok

Kajak-kenu

A kajakozás és kenuzás fejleszti az állóképességet, az egyensúlyérzéket és a kitartást. Az edzések az alapokról kezdődnek, ezért csatlakozhatnak teljesen kezdők is. A víziedzésekre április 15. és október 31. között kerül sor, az év többi részében konditermes edzés zajlik.

Helyszín és időpont: kedden és csütörtökön 17:00-tól 18:30-ig az ELTE Vízisporttelepen.

SUP

Feltétel az úszni tudás, úszás oktatást viszont nem végeznek. A SUP edzések lehetővé teszik, hogy ne csak nyáron állj a deszkán, hanem kikapcsolódásként az egyetem kezdetével is. Hétvégén rendszeresen várhatók túrák is.

Helyszín és időpont: kedden és csütörtökön 16:00-tól 17:30-ig az ELTE Vízisporttelepen.

Tájfutás

A tájékozódás és a futás kombinációja, melyhez elengedhetetlen a mentális erőnlét is, így fejlődik a szellemi teljesítőképesség. A versenyen ellenőrzőpontokat kell elérni, térkép és tájoló segítségével. Ezeknek érintése nincs sorrendhez kötve, a lényeg, hogy a versenyző mindegyikhez elérjen.

Helyszín és időpont: szerdai és hétvégi budapesti tájfutó edzőversenyek.

Természetjárás

A természetjárás főleg Budapesthez közeli tájegységekben (Budai-hegység, Börzsöny, Gerecse, Vértes, Pilis, Visegrádi-hegység) zajlik. Általában 5-20 kilométeres távot tesznek meg, de a haladók részére szerveznek 30 kilométeres távra is. A vezetők geológiai és történelmi ismeretekkel is készülnek. Minden félévben szerveznek egy többnapos csapatépítő túrát.

Helyszín és időpont: a természetjárásra mindig hétvégén kerül sor, a helyszín változó.

Ütős sportok

Asztalitenisz

A jó reflexek és a finom csuklómozdulatok a legfontosabbak, viszont ennél sokkal összetettebb sport. Erősnek és finomnak, gyorsnak és türelmesnek kell lenni, ébernek és higgadtnak maradni. Egyénileg és csapatban is lehet űzni.

Helyszín és időpont: hétfő 17:00–20:00, szerda 17:30–21:00, péntek 19:30–22:00, Mérnök utcai sporttelep parkettás sportterem.

Tollaslabda

A tollaslabda igen népszerű, hiszen az alapok elsajátítása után könnyedén játszható kortól, nemtől, és tudástól függetlenül.

Helyszín és időpont: kedden és csütörtökön 16:30-tól 18:00-ig.

Zenés és táncos sportok

Aerobik

Nagyon színes választékkal készül a BEAC Aerobik minden félévben. A 2021/2022 tavaszi félév órakínálata: Alakformáló, Zsírégető, Alakformáló Box, Pilátes, Gerinctorna, Alakformáló Zumba, Intervall Tréning. Külön Buda, Pest és egységes Budapest bérlet is váltható, kedvező áron.

Helyszín és időpont: az órarend a helyszínekkel megtalálható a BEAC Aerobik oldalán.

Argentin tangó

Ha valami egzotikusabbra vágysz, ez a Latin-Amerikából eredő táncforma jó választásnak bizonyulhat. Izgalmas és szenvedélyes, szuper hangulattal. Segíti a férfi és női szerepek megélését. Párokat és egyéni jelentkezőket is várnak.

Helyszín és időpont: szerda 18:00–19:30 (kezdő), 19:00–21:00 (középhaladó), BEAC TT4 terem.

Cheerleading, Talajakrobatika

Ha az amerikai filmekben mindig csodáltad a pomponlányokat, ez a te sportod. Fontos az erősítés, nyújtás, balett alapú kombinációk ismerete. A csapatok fellépnek nagyszabású rendezvényeken, televíziós műsorokban, fesztiválokon. Két edzéstípus különböztethető meg: akrobatikus és táncos. A cheerleading mellett talajakrobatika órák is indulnak.

Helyszín és időpont: kezdő cheerleading kedden és csütörtökön 18:30-tól 20:00-ig a Ludovika sportcsarnokban, talajakrobatika pénteken 19 órától 21 óráig.

Hastánc

A hastánc egy nagyon változatos táncműfaj, eszközökkel, csillogó ruhákkal, gyönyörű arab zenékkel. Az alapok nem olyan bonyolultak, már fél év után elsajátíthatók a koreográfiák. Kezdő, középhaladó és haladó csoportok indulnak. 

Helyszín és időpont: hétfő 17:30–19:00 (haladó), csütörtök 18:00–19:30 (haladó), csütörtök 19:30–21:00 (kezdő), Tánctemplom.

Hip-hop

A jó hangulat és táncolás mellett javítja az állóképességet, ritmusérzéket. Old school és new style mozdulatok egyaránt előkerülnek az edzéseken. Szerepet kap a tudatos testhasználat, az izmok erősítése-nyújtása és az improvizációs képességek fejlesztése.

Helyszín és időpont: hétfőn 18:00-tól 19:30-ig a BEAC TT3-as teremben, csütörtökön 16:30-tól 18:00-ig az ELTE Mérnök utcai sporttelepen.

Moderntánc

Nem csak sport, de művészet is egyszerre. Megtalálhatod önmagad és kifejezheted belső érzéseid. Kortárstánccal és jazztánccal foglalkoznak, de olykor megjelenik a kontakttánc is. A balett alapjaira építenek, izolációkat és természetes mozgásokat használnak.

Helyszín és időpont: kedd, csütörtök 18:00–19:00 (kezdő), 19:00–20:00 (középhaladó/ haladó), Mérnök utcai sporttelep.

Polefitness, Aerial hoop, Aerial Hammock & Silk, Balance

A rúdsport és a légtorna is kortól, előképzettségtől és alkattól függetlenül elkezdhető, ezért bárki bátran ellátogathat az órákra. Része az akrobatika, a tánc és a nyújtás. Nagyon hatásos alakformálás szempontjából. A hammock két ponton rögzített, függőágy szerű selyem, a tissue pedig egy ponton rögzített, két hosszú szárral lefelé lógó selyem. A karika, lyravagy aerial hoop egyfajta légtorna, látványos elemekkel, egy plafonról lelógó, fémből készült karikán. A balance edzések lényege a stabilitás, állóképesség és mozgáskoordináció megszerzése, a gyakorlatok elvégzése egy speciális félgömb alakú eszközzel történik.

Az órarend megtalálható az ELTE – BEAC Polefitness & Aerial Facebook oldalon. Helyszínei: ELTE-BEAC sporttelep, Tükrös terem, Kiskondi, TT4.

További sportok

Curling

A curling egy téli olimpiai sportág, melyet négyfős csapatokban játszanak, jégen. A csapatok nyolc gránitkövet csúsztatnak a 45 méter hosszú jégpálya egyik végéből a másikba. Az a csapat nyer, akinek a köve a legközelebb esik a „céltábla” középpontjához.

Időpont egyeztetés szerint, helyszíne a Kamaraerdei Curling Club.

Darts

Lehet csatlakozni kötetlen dobálásra, de akár a versenyre készülésben is segítséget nyújtanak. Három nehézségi szintű versennyel várnak, de egyeztetés szerint lehetőség van szerdai napokon egyéni foglalkozásra.

Helyszín: CDFŰ Darts terem.

Falmászás

Sziklán, műfalon, kötéllel biztosítva, akár anélkül is, a falmászás a mozgáskoordinációt, a fizikumot és az akaratot is erősíti. Az edzések alacsony magasságban végzett boulder edzéssel zajlanak, de szerveznek sziklamászó kirándulásokat is a szabadban. Kis létszámú kezdő, illetve haladó csoportok indulnak.

Helyszín és időpont: a hét minden napján, Gravity Boulder Bar, Mammut bevásárlóközpont.

Hajózási ismeretek

A BEAC segítségével leteheted a belvízi kedvtelési célú kisgéphajó (motorcsónak) és vitorlás kishajó (vitorlás) vezetői vizsgát és még kreditet is kaphatsz érte. Ehhez szükséges a „VTN-099:160 Hajózási ismeretek – kisgéphajó” és a „VTN-099:161 Hajózási ismeretek – vitorlás kiegészítő” tantárgyak felvétele.

Helyszín és időpont: az első pár elméleti óra péntek délután van, a többi szabadon választható, Agárdon és a Lupa-tavon nyílik lehetőség vitorlázni, Sződligeten motorcsónakot vezetni.

Jóga

A BEAC három féle jógatípussal vár mindenkit az év minden szakában: a gerincjóga célja a gerincoszlop szakszerű átmozgatása. A kitartott jógapózok korrigálják a testtartási hibákat. A női jóga segíti a női egészség helyreállítását és megóvását. Fontos a nőiesség megélése, önmagunk elfogadása, megismerése. A fasciális jóga egy szemléletrendszer, ami néhány pontban eltér a hagyományos jógagyakorlattól. Dinamikus, flow jellegű óratípus, ami növeli a beszűkült ízületek mozgásterjedelmét.

Helyszín és időpont: női jóga kedden 17:30–19:00-ig a BEAC TT4-en, gerincjóga hétfőn 16:30–18:00-ig (kezdő) és 18:00–19:30-ig (haladó) a BEAC TT4-en, fasciális jóga szerdán 17:30–19:00-ig a Ludovika vívóteremben.

Sakk

Az sem baj, ha még a lépéseket sem ismered, itt mindent megtanulhatsz. Egy bevezető előadás után a játéké a főszerep, így a gyakorlatban lehet tesztelni a hallottakat. Az edzések mesterek bevonásával történnek, olykor külföldi meghívottakkal. Lehetőség van igazolt versenyzői státusz megszerzésére.

Helyszín és időpont: kedden 18 órától 21 óráig a Lágymányosi Campuson.

Spinning

A spinning edzések jó hangulatban, vidáman telnek, mégis kiemelten segíti a fogyást, alakformálást és oldja a tanulás okozta feszültséget. A kerékpáros edzések ritmusos zenére történnek az oktatók iránymutatása szerint. Pulzusmérő órákat biztosítanak, amivel kontrollálható az edzés intenzitása.

Helyszín és időpont: kedden és csütörtökön 18:00–19:00-ig és 19:00–20:00-ig a BEAC Spinning teremben.

Vívás

Az edzéseket haladó és kezdő szinten tartják, ahol megtapasztalhatod, miért a vívó pengéje a második leggyorsabban mozgó tárgy az olimpián. Eszközöket csak korlátozott számban tudnak biztosítani, így aki teheti, vigyen magával felszerelést.

Helyszín és időpont: csütörtökön 12:00–13:00-ig (haladó), 13:30–15:00-ig (kezdő) az OSC vívóteremben.

Ha egyik sportág sem szimpatikus vagy csak kiegészítő mozgásra van szükség, a BEAC havi 1000 forintért biztosítja konditermének használatát. Hétfőtől vasárnapig 8:00–22:00-ig nyitva tart (vizsgaidőszakban és a szünetekben is) a Bogdánfy sporttelepen.

Az őszi és tavaszi Sport7-en mindenki kipróbálhatja az edzéseket ingyen, utána pedig a BEAC honlapján tudunk bérletet vásárolni.

Források: 1

Képek forrásai: 1, 2


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS


                                 

A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése Szerző weboldala

Simon Fanni

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.