Milyen volt a II. JÖSz Nyári Egyetem?

Idén augusztusban másodjára rendezte meg a Joghallgatók Önképző Szervezete saját, interdiszciplináris Nyári Egyetemét, melynek a Forster Vadászkastély szolgált helyszínül. A vendégül látott 160 egyetemista a háromnapos rendezvény során számos szakmai workshopon és a szervezetre jellemző, Atomvitákhoz hasonló közéleti beszélgetésen vehetett részt.

Augusztus közepén három napot töltöttek el a Nyári Egyetem résztvevői a festői szépségű Forster Vadászkastélyban. A hotel és rendezvényközpont méltó helyszínül szolgált mind az előadások, mind az állásbörze és az esti szabadprogramok számára is.

A JÖSz minden rendezvényével igyekszik az innovatív jogágaknak és a legaktuálisabb témáknak teret nyújtani, ez a mostani előadások repertoárjában is visszaköszönt. Az első nap többek között szó volt a divat- és designjogról, a soha véget nem érő Brexitről, az influenszer-marketing szabályozásáról, és még az űrkutatásról is. Az esti Nagyelőadás előtt pedig Navracsics Tibor európai biztossal lehetett beszélgetni az oktatási reformról, az Erasmus programról, az Európai Unióról.

image-2

Az első közéleti Nagyelőadás vendégei Gulyás Gergely és Fekete-Győr András voltak. Mindketten vettek részt korábban JÖSz-ös hallgatói rendezvényen, így a közeg egyikük számára sem volt ismeretlen. Simon Tamás által moderált beszélgetés „Az Európai Unió jövője” címet viselte, ennek megfelelően először a májusi EP-választásokat értékelték.

Gulyás szerint ellenzékváltás történt, és azt látjuk, hogy a szélsőségesek erősödtek meg. Ezt mutatja az is, hogy először fordult elő, hogy az Európai Parlamentben a Néppárt és a Szocialista Párt együttesen sem tudott abszolút többséget kiállítani. Fekete-Győr bizakodó, hiszen véleménye szerint a progresszívek győztek, és a Fidesznek vissza kellett vonulnia.

image

Egy rövid kitérő után arról, hogy melyik párt mennyire szélsőséges, a politikusok az uniós csúcsjelölti rendszert vizsgálták. Fekete-Győr antidemokratikusnak nevezte, hogy nem az lett a Bizottság elnöke, akinek kellett volna (azaz a Néppárt csúcsjelöltjének), hanem politikai játszmák során, utólag határoztak a pozícióról. Ezzel szemben Gulyás szerint éppenséggel az az antidemokratikus, hogy a csúcsjelölti rendszer által a parlamenti választások eredményeként akarnak valakit beültetni az állam- és kormányfők nyakába. Gulyás kifejtette, hogy a Bizottságnak és a Bizottság elnökének nincs és nem is lehet politikája, hiszen feladata nem ez, hanem az, hogy a szerződések őreként viselkedjen. Így aztán bizakodóak Ursula von der Leyen személyével kapcsolatban is. Fekete-Győr csak annyit válaszolt erre, hogy

„Ha Ursula von der Leyen Magyarországon politizálna, azt a Momentumban tenné.”

Az uniós korrupció-ellenes ügyészségről is megoszlott a felek véleménye: míg a Momentum elnöke ezt pozitív fejleménynek látja, addig a miniszter szerint ez a koncepciós perek melegágya lehet, és felhívta a figyelmet a szomszédos Romániában, az RMDSZ vezetői ellen zajló eljárásokra.

A beszélgetés vége előtt a két előadó gyakorlatilag összeveszett azon, hogy mekkora az elmúlt évek gazdasági növekedése hazánkban, és sajnos a zárszóig sem sikerült mindkettejük számára megfelelő statisztikát találni…

A rendkívüli vita után a másnap sem maradt le színvonalban. A workshopok foglalkoztak a Facebook szabályozásával, beszélgethettek az érdeklődők Bárándy Péterrel a büntetőhatalomról, majd a Huawei-szankciók is terítékre kerültek.

image-4

Az állásbörzét követően a második nap Nagyelőadására került sor, melynek beszélgetőpartnerei Bart István és Orbán Balázs voltak, a témájuk pedig a klímaváltozás és környezetvédelem. Ónodi Béla moderátor kérdései mentén fejthették ki véleményüket a problémáról. Orbán Balázs figyelmeztette a jelenlevőket, hogy a globális probléma jelzővel vigyázzunk, mert ez egy tipikusan olyan címke, ami egy nemzetállamok feletti, szuverenitást csorbító, elnyomó hatalom kialakítására adhat alapot, és párhuzamba állította a jelenséget a migrációs krízissel. Orbán elmondta, hogy a párizsi egyezményt Magyarország aláírta és betartja, de hazánk csupán a szén-dioxid-kibocsátás egy ezrelékéért felelős. Bart szerint azért kell imádkoznunk, hogy a kommunista Kína is felismerje, hogy a klímaváltozás probléma. Szerinte nincs a nemzetállamoknak jövője, hacsak nem tagozódnak be egy nagyobb, nemzetközi együttműködésbe.

image-3

Orbán ezen a ponton jelentette ki, hogy „kézzel-lábbal tiltakozik” az ilyen globális koncepció ellen. Véleménye szerint a klímaváltozás ügyébe rengeteg minden mást csomagolnak bele: globális kormányt, genderelméletet, marxizmust. Bart tagadta, hogy „titkos agendákat” akarna a környezetvédelemről szóló érveibe csomagolni. A klímatüntetők mangós smoothie fogyasztási szokásaiban nem tudtak ugyan megegyezni, de egyetértettek abban, hogy

„Ezek az emberek nem tudják, mennyire borzalmas lesz, ha a kormányok tényleg megvalósítják azokat a lépéseket, amikért ők most tüntetnek.”

A Nyári Egyetem harmadik, záró napján a migrációs krízis és népességrobbanás összefüggéseiről hallhattak előadást a résztvevők, ahol Dezső Tamás ENSZ-statisztikákkal támasztotta alá, hogy a kérdés továbbra is aktuális és rendkívüli probléma. Ezt követően az egyetemisták saját kutatásainak prezentációja következett.

69875093_2831743163522222_2779076112343367680_o

A háromnapos rendezvény sikere láttán megkerestük Kolláth Mihály Gábor főszervezőt, hogy meséljen tapasztalatairól. Elmondta, hogy bár a JÖSz-nek hatalmas tapasztalata van a különböző, egyetemi hallgatóknak szóló rendezvények szervezésében, mégis új kihívás volt számukra az idei Nyári Egyetem, hiszen ez volt az első olyan többnapos, ottalvós szakmai programjuk, melyre külsős vendégeket is vártak. Mivel kimondott céljuk volt a Nyári Egyetemen az, hogy ne csupán szakmai szempontból járuljanak hozzá a jelenlévők fejlődéséhez, hanem közösséget, új barátságokat építsenek, ezért az utolsó estén hihetetlen élmény volt látnia azt, hogy az ország különböző részeiről érkező egyetemisták kötetlenül beszélgettek, mintha mindenki évek óta ismerné egymást.

„Hihetetlenül büszke vagyok a szervezői csapatra, hisz hatalmas munkát fektettünk abba, hogy minden a lehető leggördülékenyebben menjen. A Nyári Egyetemet természetesen jövőre is megrendezzük, melyre szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt, aki szeretne új területeket megismerni, az egyes területek legjobbjaitól tanulni és egy csodás közösség tagjává válni!” – zárta a gondolatait Kolláth Mihály Gábor.

Köszönjük a meghívást, és további sok sikert kívánunk a szakkollégiumnak!

A képek a JÖSz Facebook oldaláról vannak.


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁSA szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Varga Dominika Kincső

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.