Miniházban boldog élet

Az én házam az én váram, szól a mondás. Azonban, ha valaki esetleg azt gondolná, hogy teljes életet élni csakis egy kacsalábon forgó palotában lehet, az jócskán meglepődhet majd az alábbi sorok láttán.

A „Tiny House Society” egy olyan mozgalmat takar, amely az Egyesült Államokban alakult meg és egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Az első miniházat hivatalosan 1845-ben regisztrálták, de maga a mozgalom valamikor a kilencvenes évek végén indult el. A statisztikák alapján látszik, hogy valódi hódító útját a kétezres évek elején kezdte, és úgy tűnik, továbbra sem áll meg, sőt, egyre gyorsabban robog tovább. Ezt bizonyítja, hogy 2014 után az apró házak száma ugrásszerűen megnőtt, becslések szerint ma körülbelül tízezer található belőlük szerte az Államokban. Vajon mi lehet ennek az oka?

Párok, sőt családok döntenek úgy, hogy feladják addigi életmódjukat, és aprócska, kerekeken guruló, szállítható házikókba költöznek. Igazi úttörők, akiknek célja az anyagi függetlenség és a rugalmasabb, környezettudatosabb, takarékosabb életvitel. 

Ehhez komoly elhatározás szükséges, ugyanis sok lemondással jár. Mivel több embernek kell nagyon kicsi helyen együtt élnie, ezért nem kevés nehézséggel néznek szembe az erre vállalkozók: amellett, hogy kevés a mozgástér, gyakran épphogy csak pár doboznyi holmit vihetnek magukkal, és abból is csak a legfontosabbakat. Fontos tudatosítaniuk saját magukban is, hogy nem nyaralóról van szó, hanem egy állandó lakhelyről. Innentől e csöpp élettér lesz számukra az „otthon, édes otthon”.

icipici házikó

Azok, akik a kihívások ellenére hajlandóak vállalni ezeket az áldozatokat, és ezt az életformát választják, abban hisznek, hogy ez által saját, és így közvetett módon gyermekeik értékrendje, életszemlélete és jelleme is pozitív irányba fejlődik. Mivel az amerikaiak kevésbé röghöz kötöttek, azt is figyelembe veszik ilyenkor, hogy ezek a vontatható kis építmények nagyobb szabadságot biztosítanak számukra, hiszen oda viszik őket, ahová csak akarják. Ezért senki se egy betondobozt képzeljen el: erősségük és vonzerejük épp könnyű szerkezetükben, mozgathatóságukban rejlik. Olyan is előfordul például, hogy ideiglenesen egy rokon, vagy egy közeli barát telkére telepítik őket, és később aztán továbbállnak velük.

Érdekesség, hogy míg az USA-ban egy átlagos ház 2013-ban nagyjából kétszáznegyven négyzetméteres volt, addig egy miniház alapterülete kilenc és harminchét négyzetméter között mozog. Annyira aprócskák, hogy kiszámolták, a kaliforniai Disneyland területén körülbelül tizenhétezer-négyszázhuszonnégy darab férne el belőlük, a Golden Gate hídon pedig kétezer-húsz.

icipici4Európában szintén megfigyelhető a trend terjedése, ahogy a társadalom szépen lassan ráébred arra, mennyire fontos az egészséges környezet megteremtése. Más kedvező hatásai is vannak ennek az életmódnak, hiszen egy kisebb ház fenntartása lényegesen kevesebb költséggel jár, például a fűtés vagy az áramhasználat szempontjából.

Mindez persze nem aszkéta életmódot jelent, hanem azt, hogy minden, ami igazán szükséges, az rendelkezésre áll, csak az átlagosnál jóval kisebb helyen. Nem annyira félelmetes, mint amilyennek elsőre hangozhat. Némi odafigyeléssel ugyanis ezek az icipici házak is igazán otthonossá, igazi otthonná válhatnak. Az sem ritka, hogy egy ilyen épületnek a károsanyag- kibocsátása gyakorlatilag egyenlő a nullával, és a fejlett technológiának köszönhetően önfenntartóvá válik.

icipici3

Mára már számos cég szakosodott miniházak építésére, és megszámlálhatatlan ötlettel szolgálnak ahhoz, hogy lakóik ezeket a pici tereket maximálisan kihasználhassák. Ilyenkor bátran szárnyalhat a képzelőerő és a kreativitás, amíg az ötletek végül találékony, sőt időnként egészen látványos, mégis ízléses megoldásokhoz vezetnek.

Le kell szögeznem, hogy ez nem a gazdagok hóbortja és nem is üres bohóckodás. Legalábbis nem szabadna, hogy azzá váljon, pont azon értékek miatt, amiket eredendően közvetíteni próbál. Miniházba költözni talán nem annyira extrém, mintha valaki egy világítótoronyban élne, viszont kétségkívül elgondolkodtató. Az ember ilyenkor akaratlanul is belehelyezkedik e pionírok helyzetébe és eltöpreng azon, vajon képes lenne-e ezt utánuk csinálni. A mozgalom mögött álló alapgondolattal és fő célkitűzéseivel, vagyis a fenntartható jövő építésével azonban már könnyebben azonosulhatunk, bármi is legyen a fent feltett kérdésre a válasz.

Források: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

Képek forrásai: 1 és 2 


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁSA szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Kruppai Sára

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.