Mivel töltsük az év utolsó hónapját? – Téli programok decemberben, Budapesten

Néhány nap múlva beköszönt a sokak által várt adventi időszak az otthonunkból kilépve akarva-akaratlanul  „megcsap” a karácsony szele. A színes díszkivilágítás és a karácsonyi programokat hirdető táblák arra csábítanak, hogy bekapcsolódjunk a közelgő ünnepi időszak forgatagába. Nem könnyű választanunk a programok közül, hiszen a kínálat rendkívül gazdag és az sem mindegy, hogy milyen mélyen kell a zsebünkbe nyúlnunk ezekért a lehetőségekért. Ha csinálnál valami kellemeset idén decemberben, de még nem tudod, mi tetszene, ez a kalauz segítségedre lehet!

Adventi vásár – az örökzöld program

2023. november 17-én megnyílt az elmúlt években világhírűvé vált budapesti karácsonyi vásár, az ikonikus Bazilika előtt. A vásár zsinórban harmadszor is elnyerte Európa legszebb karácsonyi vására címet. Az ételek, italok és kézműves standok mellett koncertek, továbbá minden délután fél hattól fényfestés, valamint vasárnaponként adventi gyertyagyújtás is várja a látogatókat. 

A Vörösmarty tér idén sem  marad ki az ünnepi hangulatból. Ezeket a vásárokat gyakran illetik kritikával az ételek magas ára miatt, viszont e tér érdekessége, hogy a Nagykonyhában többféle, naponta változó étel közül lehet választani, ami még a diákoknak is kecsegtető lehet, hisz néhány fogás nem több, mint 1500 forint.

Veli bej fürdője – abszolút pihentető délután

Néhány fagyban eltöltött óra után természetes, hogy egy kis melegre vágyunk. Bár Budapest ismert a kiváló termálfürdőiről, azonban méltatlanul kevés szó esik az Irgalmasok Veli bej Fürdőjéről. Az 1500-as évek végén épült fürdő egyike a Magyarországon fennmaradt néhány török fürdőnek, nemrégiben pedig felújításon is átesett. A kikapcsolódni vágyókat öt medence, valamint szauna fogadja, illetve masszázsszolgáltatás is igénybe vehető. A fürdőben három órát lehet alkalmanként eltölteni, és a belépő 4500 valamint 5000 forintba kerül, attól függően, hogy hétköznapi vagy hétvégi látogatásról van szó. Mivel egyszerre korlátozott számú fő tartózkodhat a fürdőben, érdemes inkább kevésbé frekventált idősávban érkezni. 

Operaház – ragyogó kulturális esemény

A budapesti Operaház épülete külföldi turisták tömegét vonzza nap mint nap. Esténként pedig világhírű művészek lépnek a világot jelentő deszkákra. Az ünnepi időszakban többen döntenek úgy, hogy jegyet váltanak színházi előadásra, kulturális eseményre vagy ajándékoznak meg valakit egy ilyen élménnyel. Érdemes körülnézni az Operaház repertoárján szereplő darabok között, ugyanis szeptembertől érvényes diákigazolvánnyal mind az online jegyvásárló platformon, mind a jegypénztárban ötven százalékos kedvezmény jár a belépőre. A téli szezonban pedig idén is műsorra tűzték Csajkovszkij Diótörőjét, amelyre a hatalmas érdeklődésnek köszönhetően a jegyek nagy része ugyan már elkelt, ám a szemfülesek még így is találhatnak elérhető helyet több időpontra is. 

MadeByYou – DIY ajándék készítés akár magadnak

Ugyan a MadeByYou helyszíni kerámiafestő szolgáltatása alapvetően egész évben remek kézműves szabadidős tevékenység, a téli ünnepek közeledtével „ünnepi különkiadás” eseményeket is szerveznek: Karácsonyfadísz-festő workshopot, Karácsonyi kerámiafestő workshopot és Forrócsokis éjszakai kerámiafestést. A programok árai 5990 és 19990 forint között mozognak, tartalmazzák a festenivaló formát, a mázat, az égetést és a foglalkozás vezetését. Van lehetőség csoportos foglalkozás keretein kívül is karácsonyi formákat festeni, ez esetben az ár a kiválasztott formától függ, jellemzően 5990 és 12990 forint között. A MadeByYou további előnye, hogy egyik műhelyük az ELTE ÁJK épületéhez is nagyon közel van, a Királyi Pál utcában  található! Előzetes foglalás szükséges a festéshez. 

Lumina Park – sziporkázó fények

Sétálni minden évszakban kellemes kikapcsolódás, azonban télen – főleg, ha még egy kis hó is esik– csodálatos látványt nyújthat a Margitszigeten található Lumina Park, amelynek idén két tematikus fényparkja is látogatható. Az egyik a Budapest 150 elnevezést viseli, míg a másik LuminaChristmas néven látogatható a Római strand területén. A Budapest 150. születésnapjára készült parkba 4100 és 4500 forintba kerülnek a diák belépők, míg a karácsonyi fényparkba valamivel olcsóbban, 3900 és 4300 forintért vásárolhatnak jegyet a diákok. A Lumina Park fényei értelemszerűen sötétben a legszebbek, így a nyitvatartás is ehhez igazodik, sötétedéstől egészen 21 óráig van lehetőség a látogatásra. A Lumina Park az energetikai szabványokat is betartja, ecoled fényeket használ installációiban.

Városligeti Műjégpálya – az egyik legkedveltebb téli sport

A Városligeti Műjégpályán már több mint százötven éve lépnek jégre a korcsolyázás kedvelői telente. A Műjég ugyanis 1870. január 29-e óta várja a látogatókat, és igaz a második világháborúban  szinte teljesen megsemmisült, mára ismét kifogástalan állapotában látható. A Vajdahunyad vára tövében található ikonikus helyszín azonban nem csak télen vonzza a látogatókat: nyaranta csónakázó tóként üzemel. Idén télen a korcsolyázásért normál időszakban a diákoknak 2000 forintot kell fizetniük, kiemelt időszakban – péntek este és hétvégén – 3000 forintot. Akik több alkalommal is szeretnének kilátogatni a pályára, nekik érdemes a 10 alkalmas diákbérletre beruházniuk, mely 18000 forintba kerül. A Műjég kiegészítő szolgáltatásokat is kínál: korcsolyabérlést, élezést, valamint oktatást is.

A felsoroltak mellett még rengeteg lehetőség vár minket decemberben Budapesten, és a hónapban nem csak az advent, hanem egy kevésbé várt időszak, a vizsgaidőszak is kezdetét veszi, így néhány délután erejéig érdemes letennünk a tankönyveket és időt szánni egy kellemes téli élményre.

Források: 1; 2; 3; 4; 5; 6

A képek forrása: 1; 2; 3


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS


A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése Szerző weboldala

Kalinowski Virág

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.