Nemzetközi gyakornoki programok

Ha szeretsz utazni, érdekel a nemzetközi jog vagy csak egyszerűen komoly szakmai tapasztalatokat szeretnél gyűjteni, akkor egy külföldi gyakornoki programban való részvétel éppen ideális lehetőség számodra. Ebben a cikkben bemutatok néhány nemzetközi szervezet vagy ügyvédi iroda által kínált gyakornoki programot, amelyek karrierépítés szempontjából remek lehetőségeket nyújtanak joghallgatók és friss diplomás jogászok számára.

Néhányan úgy gondolhatják, hogy egy külföldi munka nem igazán nyújthat releváns szakmai tapasztalatot egy joghallgató számára, mivel nekünk elsősorban és túlnyomóan a magyar jogrenddel és a belföldi jogszabályokkal kell megismerkednünk. Jobban a dolgok mögé nézve azonban egy nemzetközi gyakornoki program egy jogásznak is előnyös lehet, hiszen az Európai Unió működése kihat a magyar jogrendszerre, az ENSZ és más nemzetközi szervezetek dokumentumai pedig gyakran vetnek fel újabb és újabb kérdéseket a jogászvilágban. Ebből kifolyólag mindenképp előnyös megismerni közelebbről ezeknek a szervezeteknek a tevékenységét és működését.

Arról nem is beszélve, hogyha valakit érdekel az Európai Unió intézményrendszere, szakpolitikái vagy a tagállamok egészét érintő problémák uniós szintű kezelése, számára meghatározó élmény lehet eltölteni pár hónapot gyakornokként egy uniós intézményben.

european_flag

Az EU intézményei évente körülbelül 1900 fiatal számára nyújtanak lehetőséget 3-5 hónapig tartó munkavégzésre. A Bizottságtól kezdve az Európai Parlamentig szinte minden intézmény kínál változatos programokat a hallgatók és friss diplomások számára, főként a versenyjog, környezetvédelem és kommunikáció területén.

Robert Schumann Program

Az Európai Parlament a Robert Schumann program keretében évente kétszer biztosít lehetőséget néhány, már diplomával rendelkező érdeklődőnek, az intézmény munkájában való részvételre és a működésébe való betekintésre.  A jelentkezés feltétele a 18. életév betöltése, egyetemi diploma és az EU hivatalos nyelvei közül két nyelv alapos ismerete. A program május 1-én és október 1-én kezdődik és 5 hónapig tart. A szakmai tapasztalatszerzés mellett még 1300 eurós fizetéssel is gazdagodhatnak a gyakornokok.

Emellett még rengeteg más lehetőséget is kínálnak az EU különböző intézményei, a szakmai gyakorlatra való felhívások egy részét az Európai Unió álláshirdetéseket tartalmazó oldalán teszik közzé, emellett az adott EU-s intézmények honlapján is megtalálhatóak az éppen aktuális hirdetések.

ENSZ

Ha érdekelnek az emberi jogok és akár az Egyesült Államokba is elutaznál, akkor az Európai Unió ENSZ-be delegált küldöttségénél töltött szakmai gyakorlat is jó választás lehet számodra. Ez a program azért előnyös, mert a kiválasztott hallgatók betekintést nyerhetnek az ENSZ alapintézményeibe, és az ott állandó megfigyelői státusszal rendelkező Európai Unió működésébe is. A program helyszíne az ENSZ New York-i központja. A gyakornokok feladata a küldöttség munkájának segítése jelentések, tájékoztató anyagok készítésével, melyek a Bizottság brüsszeli központja és az Európai Unión kívüli országokban működtetett küldöttségei számára adnak tájékoztatást.

Erre a gyakorlatra legalább harmadéves, angolul folyékonyan beszélő, egy EU-s országban állampolgársággal rendelkező hallgató jelentkezhet, aki még nem dolgozott gyakornokként hat hétnél hosszabb ideig EU-s intézményben. A programban való részvételhez az is elvárt, hogy a jelentkezőnek teljes körű, az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában is érvényes baleset- és egészségbiztosítása legyen.

eu

A küldöttségnél évente három időszakban van lehetőség 3-6 hónapig tartó gyakorlaton történő részvételre. A felhívásról és jelentkezésről az Európai Unió ENSZ-be delegált küldöttségének honlapja ad bővebb tájékoztatást. A jelentkezéshez önéletrajz, motivációs levél és egy tanár vagy munkáltató ajánlólevele szükséges.

Erasmus szakmai gyakorlat

Akit az EU intézményei annyira nem vonzanak, a külföldi vállalkozások viszont felkeltették a figyelmét, azok számára az Erasmus szakmai gyakorlat lehet az ideális választás. Ennek a programnak a keretében a hallgatók vagy már végzett jogászok egy Európai Unió területén működő vállalkozásnál tölthetnek el pár hónapot nemzetközi környezetben. A gyakorlati idő a fogadó intézményektől függően 2-12 hónap lehet és csak teljes munkaidőben végezhető. A programban való részvétellel a hallgatók kiválthatják a kötelező szakmai gyakorlat teljesítését is.

A fogadó intézményt – amely EU-s intézmény, ügynökség, EU-s programokkal foglalkozó szervezet, és magyar diplomáciai képviselet kivételével bármely gazdasági tevékenységet folytató állami vagy magánvállalkozás lehet – a jelentkezők maguk választhatják ki. Egyetlen kikötés, hogy az ott végzett tevékenység kapcsolódjon a hallgatók által folytatott, jelen esetben jogi tanulmányokhoz.

A jelentkező hallgatóknak a szakmai gyakorlat teljesítésének idejében legalább másodévesnek kell lenniük, 3,00 halmozott átlaggal és a gyakorlati hely munkanyelvéből legalább B2-es nyelvvizsgával kell rendelkezniük. A 3,5 és annál magasabb halmozott átlag plusz pontszámot, a szaknyelvi ismeret előnyt jelent a kiválasztásnál. További feltétel, hogy korábbi Erasmus tanulmányútjaikra, szakmai gyakorlataikra kapott és a mostani gyakorlatra várt támogatás hónapszáma összesítve, jogászok esetében nem haladhatja meg a 24 hónapot.

A programban már végzett hallgatók is részt vehetnek a záróvizsgát követő egy éven belül. A résztvevő hallgatók ösztöndíjat is kaphatnak maximum 5 hónapra, az ösztöndíj összege a fogadó országtól függ. Erről és a gyakornoki programmal kapcsolatos egyéb információkról a kari honlapon tájékozódhatnak az érdeklődők.

LEG VPU

A Világbank rendszeresen fogad joghallgatókat washingtoni központjába és néhány kiválasztott tagállami irodájába, ahol a hallgatók az LEG VPU (World Bank Legal Vice Presidency) jogász munkatársaival dolgozhatnak együtt. A gyakorlat teljesítésére általában június-augusztus között kerül sor. A felhívást az ELTE-ÁJK honlapján is közzéteszik, a jelentkezéshez szükséges információkkal kiegészítve.

Baker & McKenzie

Aki az ügyvédi munka iránt érez elhivatottságot, annak sem kell lemondania a külföldi tanulmányútról, ha érdekli a nemzetközi világ. A Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda évente 10 joghallgatónak vagy frissen végzett jogásznak biztosít lehetőséget szakmai gyakorlatra budapesti és egy másik külföldi irodájában. A Párizsban, Milánóban vagy Londonban is irodát működtető nemzetközi ügyvédi iroda által szervezett szakmai gyakorlatot 12 héten belül, rugalmas időbeosztásban teljesítik a kiválasztott hallgatók.

A kiválasztásban a jogi tudás, a nemzetközi gyakorlatszerzés iránti elhivatottság és a nyelvi készségek vizsgálata játszik főszerepet. A jelentkezés feltétele négy befejezett félév és magas szintű nyelvtudás.

european_parlament

Az iroda a nemzetközi környezetben történő tapasztalatszerzésen, a szállás és utazási költségek fedezésén túl még versenyképes fizetést is biztosít a résztvevők számára. A jelentkezéshez önéletrajz, motivációs levél, két jogász professzor, tutor vagy ehhez hasonló személy ajánlólevele és az egyetemi eredmények hivatalos kivonata szükséges. Az iroda gyakornoki programjára történő felhívását általában honlapján és a közösségi oldalakon is közzéteszi.

Külföldi gyakornoki programban való részvétel során új élményekkel gazdagodik az ember, lehetősége nyílik megismerni egy másik ország kultúráját, külföldi jogászok tevékenységét, valamint mélyebb betekintést nyerni az uniós és nemzetközi jogba, mindemellett remek lehetőség a nyelvgyakorlásra és a jogi szaknyelv elsajátítására is. A mai világban a magas szintű nyelvtudás a legtöbb jogász számára elengedhetetlenül szükséges. Egy nemzetközi környezetben végzett szakmai gyakorlattal vagy egy diplomásként teljesített munkavégzéssel pedig nagy előnnyel indul egy pályakezdő jogász a munkaerőpiacon.


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁSA szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Bánhegyi Nóra

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.