Sporttrendek az olimpián – avagy a XXI. század új irányzatai

Kötélhúzás, lovaspóló, motorcsónakázás – mi bennük a közös? A válasz: mindegyikük volt legalább egyszer korábban nyári olimpiai programban. Azon a sporteseményen, ami a legnevesebb mind közül, és mára már több mint az emberiség fele követi négyévenként. Igaz, hogy a felsoroltak nem maradtak meg az olimpiai sportok közt, azonban a sport nem egy egzakt fogalom: folyamatosan jelennek meg új, és hanyatlanak le régebbi ágai, az aktuális trendeknek megfelelően.

A társadalom igénye egyes sportágak népszerűségi mutatójában képes megmutatkozni. Ezt a tényezőt figyelembe véve határoz a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a soron következő nyári és téli olimpia programlistájáról jóval előre, már legalább egy ciklussal korábban. Vannak tradicionális sportágak, amikről nehezen képzelhető el, hogy lekerülnek, de sajnos erre is volt már példa: pengeélen táncoltak olyan számok, mint például a birkózás vagy az ökölvívás.

Előbbi létjogosultsága a gyengülő támogatottság és a nemzetközi szövetségen belüli pénzügyi nehézségek miatt vált kérdésessé, annak ellenére, hogy az újkori olimpiák kezdetétől szakadatlanul jelen van, de már az ókori játékokon is szerepelt. Ugyanígy bajban volt az öttusa és a kajak-kenu is. Ennek oka egyfajta tükör is lehet a sporttársadalom felé, hogy egyszerűen kevesen űzik ezeket a mellőzni kívánt sportokat, és a NOB nem lát bennük potenciálisan jövőképet.

23DD5A03-8902-4F38-A99C-05D6688DDED1

Emellett maga a sport világa is egyre nagyobb üzletté és professzionális munkaterületté válik, így figyelembe veendő további faktor – az adott sport népszerűségén és elterjedtségén túl – a szám eladhatósága, látványos jellege is. Hiszen azok, akik nem találkoztak még az adott sporttal, nagyobb eséllyel fogják nézni és megkedvelni az új sportágat, ha első pillantásra izgalmasnak látják. A birkózásnál ez is előjött érvként, illetve többször említik a vívásnál problémaként annak a publikum általi követhetetlenségét és bonyolult szabályzatát.

Azonban a következő, 2020-as tokiói ötkarikás játékokon ott lesznek mindazok a számok, amelyek négy évvel korábban Rióban is jelen voltak. Viszont ezen felül négy teljesen új és egy visszatérő sportággal bővül a lista. Lényeges rendszerszintű változás emellett, hogy már nem bemutató sportágként jelennek meg az újak, hanem az Agenda 2020 keretében a rendező ország dönt az adott sportágak listájáról, amikben mind történni fog éremosztás is. Így az új számoknak be kell váltaniuk a hozzájuk fűzött reményt, hogy 2024-ben, Párizsban is ott lehessenek majd a programban.

1. Gördeszkázás

Az Egyesült Államok lobbijával kerül be a programba, mint egy hasonlóan underground körökből származó sportág korábban, a BMX. Maga a sport egy amerikai szubkultúraként induló tinédzser-kori elfoglaltság volt, ami hamar túllépve célközönségén világszerte népszerűvé vált, melynek elsődleges oka a művelők részéről a gördeszkázáshoz tartozó életérzés. A NOB részéről pedig itt érezhető, hogy szüksége van a szponzorok általi támogatásra. Célja a fiatalok bevonzása lehet az olimpiai életérzésbe.

2. Hullámlovaglás

Másnéven szörf. A vitorlázás eddig is szerepelt az olimpia programjában, azonban a szörf csak most kerül be. Ez lesz az újak közt talán a legnagyobb technikai tudást igénylő versenyszám. Ennek felvételével látszik, hogy a NOB a vízi sportok terén is próbálja követni a trendeket.

3. Baseball

Tizenkét év után visszatér a programba, ugyanis már szerepelt az ötkarikás játékokon 1992 és 2008 közt. Az Amerikai Baseball Ligát (MLB) nézik a legtöbben az Egyesült Államokban az amerikai foci után: többen, mint a kosárlabda, és nagyságrendekkel többen, mint a labdarúgó ligát. Itt eredményesség tekintetében nagy a közép-amerikai túlsúly is. Az olimpiát rendező Japánban is nagyon népszerű a sportág.

4. Karate

Hol máshol, ha nem Japánban mutatkozna be az olimpián a legklasszikusabb japán sportág? A hozzá rokon taekwando már 2000 óta hivatalosan is szerepel a nyári játékok között. Küzdősportok terén ez lesz az újítás.

5. Falmászás

A legérdekesebbnek hangzó sportág mutatja meg talán a legszemléletesebben az előbb kifejtett tényezőket, melyek a látványosság és kuriózum, illetve a növekvő népszerűség. Maga az elfoglaltság nagy múltra tekint vissza, gyökerei az alpinistákhoz köthetők, akik téli edzéshez alakítottak ki beltéri akadálypályákat. A falmászás modern megjelenése összemérhető a parkour-kultúra felszínre törésével. Három típust különböztetünk meg; a gyorsasági mászásnál az idő, nehézségi mászásnál a teljesített táv számít, amíg az ún. bouldering utóbbihoz hasonlítható, csak ennek vízszintes fajtája.

A435994B-6C12-4150-AE1B-FA5E0E6E3D2F

A újítások mellett a már meglévő sportágakban is bővülnek a versenyszámok. A trend az, hogy egyre több vegyesváltó indul gyorsasági versenyeken, illetve csapatversenyekben több vegyespáros. Joggal tehető fel a kérdés, hogy melyek lehetnek azok a sportágak, amelyek beléphetnek a Tokióra már harmincháromra duzzadó illusztris társaságba.

A legnagyobb esélye erre a közhangulat alapján a mostani olimpiáról éppen csak lemaradó fallabdának, a kocsmasportból kitörő, tökéletesen menedzselt dartsnak, illetve annak az e-sportnak van, aminek a nézettsége a legnagyobb arányban nő az egész világon.

A Gyorsabban, magasabbra, erősebben! mottó nem a sportágakat szabályozza vagy skatulyázza be. A jelmondat lényege a sport erejének hangsúlyozása, hogy ezen a közös nyelven és nyelv által, együtt juthatunk előrébb, magasabbra, és erősödhetünk bármi nemes cél elérése érdekében.

Források: X X X X 


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS 

               

A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Bódy Kolos Bálint

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.