Tíz perc Budapest

Az Expedia utazási iroda kreatív reklámfogásként egy olyan csatornát üzemeltet a YouTube-on, ahova időről időre rövid utazási filmeket raknak fel. Ezekben a videókban bemutatják egy kiválasztott város történelmét, nevezetességeit, látványosságait és turisztikai célpontjait. 2017 márciusában Budapest is sorra került.

Ritkán találkozni olyan emberrel, aki miután belekóstolt az egyedülálló budapesti atmoszférába, nem szeretett bele fővárosunkba. Mindenki talál itt magának valamit, ami miatt a szívéhez nő a város, és örömmel jön vissza, ha egyszer el kell mennie. A különleges épületek, a Parlament, a Lánchíd, a kávézók, a bárok, a belváros, a Nagykörút – kinek Buda, kinek Pest… Azonban bizonyosan máshogy viszonyul hozzá az, aki itt lakik, és az, aki csak egy rövid időre, egy nyaralás erejére látogat a fővárosunkba. Lássuk, mit tart egy nemzetközi utazási iroda említésre méltónak!

Természetesen a Parlamenttel, a Duna két partjával és a hidakkal nem tudtak betelni. Ezt nem csodálom, szerintem akárki látogat is ide, az Országházról készült fotó nélkül nem megy haza.

Még Freddie Mercuryról, a Queen ikonikus frontemberéről is az a városi legenda járja, hogy meg akarta venni parlamentünket…

A Várnegyed szintén központi téma. Építészetileg, esztétikailag valóban csodálni való mind a Mátyás-templom, mind a Halászbástya. A Gellért-hegyről elénk táruló panorámára nem lehet ráunni. Ha ezerszer látom is, ugyanúgy tetszik. A videó alapján a film készítőit is lenyűgözte a Citadellából kapott páratlan kép. A zsidónegyed pezsgése, a Gozsdu udvar, az ötödik kerületi kávézók és bárok, a Bazilika, a Nemzeti Múzeum és az Andrássy út sem maradhatott ki. Az azóta – remélhetőleg csupán ideiglenesen – bezárt Párizsi Nagyáruház kávézóját is láthatjuk pár másodpercre.

A Hősök tere, az Opera, a Városliget és Budapest éjszakai látképe mind hozzátartoznak „Európa egyik legszebb és legélhetőbb városának” bemutatásához. Számomra azonban meglepő volt, hogy a termálfürdők ily hangsúlyosan szerepelnek a videóban: állítólag a helyiek számára heti rituálé fürdőbe járni…

Ahogy a narrátor kiejti a Nagy Imre és a Vajdahunyad neveket, vagy azt, hogy magyar, a szavak egészen egzotikus hangzásúvá válnak, és már csak ezért is érdemes megnézni e tíz perc tömény Budapestet.

A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Varga Dominika Kincső

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.