Ügyvéd a Himalája csúcsán

Neszmélyi Emil első magyarként ért fel a Mount Everest északi oldaláról a csúcsra, ez azonban csak egy sokoldalú sikerei közül – fiatalon NB I-es kosárlabdázó volt, jelenleg ügyvédként praktizál, motivációs előadásait pedig a Seven Summits teljesítése és társadalmi tisztségeinek ellátása közé illeszti be.

A Budapesti Ügyvédi Kamara Ügyvédjelölti Tagozata által szervezett Everest: Hogy kerül egy ügyvéd a világ tetejére? című program széles közönséget mozgatott meg, hiszen Neszmélyi Emil sikeres csúcsmászását követően kiemelt figyelmet fordított arra, hogy élménybeszámolóiban minden érdeklődő megtalálja a neki szóló, egyedi üzenetet: legyen az az önbizalom az asztmás gyermekeknek vagy a szakmai siker elérhetősége a jogászok számára – esetleg a nemzeti büszkeség, amiért a magyarok képesek feljutni a csúcsra, akár a nehezebb oldalról is.

A Mount Everest, hagyományos magyar nevén Csomolungma, 8848 méteres csúcsával a legmagasabb hegy a Földön. A csúcs a kedvezőbb időjárási viszonyok, valamint az alaptáborok közötti kisebb távolság következtében a déli oldalról hozzáférhetőbb, ugyanakkor itt is rendszeresek a tragédiák az embert próbáló körülmények miatt. Az északi oldalon Neszmélyi Emil sikeres mászása előtt már három magyar vesztette életét, így a jogász eredményével, az objektív rekord felállítása mellett, azt a tévhitet is lerombolta, hogy alföldi népként a magyarok alkalmatlanok ilyen magasságok meghódítására.

A jak gyakori állat a Himaláján

A jak gyakori állat a Himaláján

Az extrém csúcsokra való feljutást a nyilvánvaló veszélyek, mint a lavina vagy a fagyási sérülés, esetleg egy-egy hagyományos sportsérülés mellett számos más tényező is akadályozza: a helyi ételekre való érzékenység vagy egy torokfertőzés éppúgy meghiúsíthatja a tervezett expedíciót, mint a magaslati betegség kialakulása, vagy a hegymászó vízumkérelmének elutasítása.

Ma már minden jelentkezőt tesztelnek az északi oldali csúcskísérlet előtt, és aki adott idő alatt nem teszi meg a meghatározott távolságot, nem haladhat feljebb a mászási időszakban – ez éppúgy az emberi élet védelmét szolgálja, mint az arra irányuló kezdeményezések, hogy tegyék kötelezővé az oxigénpalack használatát.

Neszmélyi Emil több éven át tartó felkészülése során azt tűzte ki célul, hogy hosszútávú állóképességének javítása mellett megtapasztalja testi-lelki határait, és képessé váljon azok kitolására – ennek érdekében napi három órát edzett munka mellett, elsajátította az imaginációt, és folyamatosan tesztelte magát. Ebben a folyamatban az sem hátráltatta, hogy egy egészségügyi kivizsgálás során asztmásként diagnosztizálták, aminek következtében számára az oxigénhiányos állapot sokkal nagyobb veszélyt jelent, mint az átlagos hegymászónak.

snow-3297561_1280

A siker biztosításában kiemelkedő szerepe volt az edzés sokféleségének: a maratonfutás és az El Camino teljesítése mellett a Balaton-átúszás is bekerült a programba, egy asztmás roham kiváltásának reményében; a Kilimandzsáró megmászására pedig magaslati tesztként került sor.

Végül Neszmélyi 2016-ban vállalkozott a Mount Everest megmászására: sérülés és baleset nélkül jutott fel a csúcsra, ahol elhelyezte a magyar zászló miniatűrjét (a nagyobb darabokat más mászók elvihetik magukkal), és az ereszkedése is szerencsésen zajlott. A hegyen töltött idő alatt sikeresen alkalmazta a korábban elsajátított technikákat, így képes volt megakadályozni lábai elfagyását annak elképzelésével, hogy égnek a bakancsai, valamint a csúcshoz közel jelentkező asztmás rohamokat is túlélte.

„Ha alkalmazkodunk, nyerünk, ha nyerünk, életben maradunk”

– foglalta össze a Csomolungmán átélt halálközeli élményeit.

Eredményéről közokiratot állítottak ki számára, hazaérkezését követően pedig motivációs előadássorozatba kezdett, melynek egyik legjelentősebb célcsoportja az asztmás gyermekek, akiket Neszmélyi nézete szerint a betegség sem akadályozhat meg céljaik elérésében, hiszen „bármire képesek vagyunk, ha felkészülünk rá”.

Neszmélyi ügyvédi praxisa fenntartása mellett a mai napig aktív hegymászó. Jelenleg a Seven Summits kihívás teljesítésén iparkodik – ennek lényege a földrészek legmagasabb pontjaira való feljutás (a kihívásban Amerika északi és déli felét külön tartják számon). Eddigi sikereit és elpusztíthatatlan jellemét figyelembe véve Neszmélyinek hála 2019-ben valószínűleg újabb sikerrel fogják jegyezni a magyarokat. Az ide vezető utat a blogján és Facebook-oldalán követhetjük.

Köszönjük a meghívást az Ügyvédjelölti Tagozatnak!


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁSA szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Szövérffy Margit

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.