Zakopane– a sokszínű téli úticél

Kijelenthető, hogy Ausztria és Szlovákia szerepel a legelső helyen, ha téli kirándulásra adjuk a fejünket, az elmúlt években azonban Zakopane egyre népszerűbbé vált a magyar utazók körében. A lengyel Tátra lábánál fekvő, fából készült épületeiről ismert város híre még mindig messze nem ér fel azzal, amennyi élményt nyújtani tud a látogatóinak.

Noha a téli programokat sokan elég egyhangúnak gondolhatják, Zakopane ezt teljes mértékben megcáfolja. Bármilyen formában, bármilyen céllal válasszuk is úti célul, biztosan nem fogunk csalódni a programkínálatban.

A klasszikus téli, havas programok közül több helyszínen van lehetőség síelésre. A városközponthoz nagyon közel esik több kedvelt síterep, mint a Harenda és a Gubalówka, ahol a hangulatos hüttékből csodás panoráma nyílik a völgyben fekvő városra. Emiatt remek helyszín lehet azok számára is, akik nem csak síelésre vágynak. A gyakorlottaknak és azoknak, akik a kellemes időtöltésen belül elsősorban a sportolási lehetőségek miatt választják ezt a programot, a KasprowyWierch (Gáspár-csúcs) lehet a tökéletes választás, melynek legmagasabb pontja 1987 méter. Itt egy piros és egy fekete pályán síelhetünk, magashegyi környezetben. A várostól húsz kilométerre fekvő BiałkaTatrzańskán pedig Lengyelország legnépszerűbb pályáit próbálhatjuk ki, ahol akár este tíz óráig éjszakai síelésen vehetünk részt. Emellett ez a kis falu ideális célpont abban az esetben, ha a téli sportok űzése után meleg vízben szeretnénk kipihenni magunkat, a település termálközpontja ugyanis csodálatos élményt nyújt, hiszen a télen is üzemelő kültéri medencékből csodálhatjuk a Tátra ormait.

Síelés a Kasprowy Wierchen

Azoknak pedig, akik szívesen követnék nézőként a sísportot, igazi érdekességként szolgál a zakopanei síugró sánc, ahol rangos világversenyeket is rendeznek évről évre, a nagyközönség előtt nyitva állva.

A kirándulások kedvelőinek szintén tartogat élményeket a téli Tátra, a lengyelek egyik kedvenc nyári túraútvonala a leghidegebb évszakban is teljesíthető, és rendkívül sokakat vonz. A várostól nem messze indul az erdei útvonal a Morskie Okóhoz (Tengerszemhez), ahova gyalog, vagy lovas szánokkal juthatunk fel. A Tengerszem télen befagy, vastag hótakaró borítja és olyan látványt nyújt, amit biztosan nem felejtünk el egyhamar. Turistabarát helyszín lévén kóstolhatunk forralt bort a partján álló étteremben, amely már lassan száz éve működik.

Az igazi téli idő lehetővé teszi, hogy helyi utazásszervezők kínálatából is válogathassunk, ilyen lehetőség például erdőszéli grillezéssel egybekötött szánozás, huskyfogatozás, illetve motorosszántúrázás.

Étterem a befagyott Morskie Oko partján

Ha már kellőképpen kihasználtuk az évszak adta lehetőségeket, érdemes időt szánni a helyi kultúra megismerésére. A térséget eredetileg a gorálok lakták, akik hagyományaikra máig nagyon büszkék, és ezt szívesen megismertetik a Zakopanéba látogatókkal. Legismertebb ételükkel, az oscypek sajttal szinten minden sarkon találkozhatunk a sétálóutcán, a Krupówki ulicán, ahol hagyományos éttermekben megízlelhetjük a lengyel konyha további finom fogásait is. Szintén érdemes figyelemmel járnunk a többi utcán, számos műemlék jellegű, fából épített ház és templom gazdagítja a városképet. Emellett télen és nyáron egyaránt, szinte minden este részt vehetünk valamilyen kulturális rendezvényen, ebben a városban napnyugta után sem áll meg az élet.

A sétálóutca

Zakopane a szálláslehetőségek terén változatos opciókat kínál. Hostelek, családi panziók, pályaszállások és luxushotelek egyaránt elérhetőek a településen. Az odajutás autóval (az indulás pontos helyétől függően) mintegy öt órát vesz igénybe Magyarországról; továbbá Budapestről, krakkói átszállással vonat is a rendelkezésünkre áll, de érdemes megnézni a magyar utazási irodák honlapjait, mert a szezonban azok szinte mindegyike szervez buszos utazást a lengyelországi kirándulók fővárosába.

Bármennyi időre is sikerüljön ellátogatnunk Zakopanéba, biztosak lehetünk benne, hogy találunk valamit, ami miatt még egyszer vissza akarunk térni a jövőben– akár nyáron, egy sportos nyaralás alkalmával, hiszen  a nyári melegben szintén számos lehetőségünk van az idő kellemes eltöltésére.

Képek forrása: 1, 2


JURÁTUS HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS


A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése Szerző weboldala

Kalinowski Virág

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.