Beszámoló a Jogtudomány Napjáról

Idén, május 13-án ünnepelte az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara 350 éves fennállását a Jogtudomány Napja keretében. Az eseményen került sor frissen kinevezett professzoraink székfoglaló előadásaiának megtartására is.

Az ünnepi alkalmat Dr. Menyhárd Attila egyetemi tanár, Karunk dékánja nyitotta meg köszönetnyilvánítással, majd kiemelte eme nap jelentőségét. Az ülést Dr. Varga István egyetemi tanár, dékánhelyettes vezette le, és a későbbiek folyamán pedig egyenként bemutatta az előadókat is. Beszélt széleskörű munkásságukról és a tudományos életben elért kiemelkedő eredményeikről.

A székfoglaló előadások sorát Dr. Fuglinszky Ádám, egyetemi tanár, a Polgári Jogi Tanszék oktatója kezdte, Nesze neked privity – avagy európai körkép a gyártóval szemben érvényesíthető szavatossági jellegű igényekről című prezentációjával.

Ezután következett Dr. Hack Péter, a Büntető Eljárásjogi és Büntetés-végrehajtási Jogi Tanszék vezetője, akinek prezentációja A büntető igazságszolgáltatás útja az elvekre épülő büntető pertől a büntető ügyek „hatékony intézéséig” címet viselte.

A2FBED02-1422-4D54-B4AC-0DE58932F183

Dr. Darázs Lénárd, a Polgári Jogi tanszék oktatója A mesterséges intelligencia jogi szabályozásának etikai keretei – avagy miként szabadítsuk ki a szellemet a palackból? című munkájával zárta a székfoglalók sorát.

Az előadók egy általános bevezetővel kezdtek, hogy bemutassák az általuk választott igen érdekes, izgalmas és elgondolkodtató témákat, majd egy prezentáció kíséretében számoltak be az adott területen végzett kutatási tevékenységük eredményeiről, felvetve olyan kérdéseket, melyekkel a jogászságnak szembe kell néznie, és melyek megválaszolására fel kell készülnie, hogy a felmerülő kihívásokra hatékonyan reagálhasson. Gondolataikat hallgatva büszkeséggel tölt el, hogy őket is oktatóink között tudhatjuk. Tudásuk és tapasztalatuk tiszteletre méltó, életpályájuk pedig példaként szolgál a hallgatók számára.

684E9D15-073A-461B-940F-65965E588394Végül, de nem utolsó sorban, a hagyományokhoz híven Dr. Szabados Tamás, habilitált adjunktusnak, az „ELTE ígéretes kutatója” díj kitüntetettjének előadása hangzott el, melynek címe A nemzetközi magánjog semlegessége – egy mítosz hanyatlása a gazdasági szankciók nemzetközi magánjogi joggyakorlatának fényében volt.

Az ünnepi esemény Dr. Varga István záróbeszédével és a „350 éves az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara – A Jubileumi év konferenciasorozatának tanulmányai” című kötet nyilvánosságra hozatalával ért véget, melyből a hallgatóság tagjai is kaptak egy-egy példányt, majd egy állófogadással zárták a rendezvényt.

Képek: Zareczky Tamara

A szerzőről Összes bejegyzés megtekintése

Kruppai Sára

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás írásához, kérjük jelentkezz be.